Zoals we eerder berichtten, komt komende donderdag Richard Gage als gast van Studium Generale Delft (lees: Coen Vermeeren) zijn complottheorieën over het neerhalen van de Twin Towers in New York op 11 september 2001 vertellen. Gage is het gezicht van de organisatie Architects and Engineers for 9/11 truth en heeft er zijn levensmissie van gemaakt om rond te bazuinen dat het officiële verhaal over de instorting van de gebouwen van het World Trade Centre niet klopt.

De theorieën van deze 9/11 truthers zijn al weer heel wat jaartjes oud, het is dus niet verwonderlijk dat er nogal wat materiaal te vinden is waarin ze weerlegd worden. Dat stopt de truthers niet om ze te blijven rondvertellen. In het geval van Gage is dat ook niet zo verwonderlijk, die heeft zijn hele leven omgegooid om zijn ‘waarheid’ overal op de wereld te vertellen. Hij zal intussen wel (financieel) afhankelijk zijn van donaties, het geven lezingen en het verkopen van boekjes en DVD’s met zijn praatjes. Prettig voor hem dat er altijd nog wel iemand in staat blijkt te zijn om hem een podium te bieden …  ook nog betaald vanuit onze belastingmiddelen, bedankt TU Delft …

Debunking 9/11 conspiracy theorists

Myles Power heeft een aardige reeks video’s gemaakt over de ideeën van de truthers, waarin hij niet alleen laat zien dat die theorieën niet deugen, maar waarin hij ook in gesprek gaat met het handjevol aanhangers van die theorieën die op Ground Zero protesteren op de verjaardag van 9/11.

Het artikel Het WTC-complot – Bouwkunde met strohalmen van Jan Willem Nienhuys in Skepter 20.1 (2007) behandelt de meeste van deze kwesties ook in het kort.

Studium Generale

Het is nogal een aanfluiting dat de aankondiging van de lezing bij Studium Generale luidt: ‘THE 9/11 BUILDING COLLAPSE: “IT’S TIME TO TALK ABOUT IT”’, terwijl het dus gewoon dezelfde nonsens is die al jarenlang wordt verkondigd en net zo lang wordt weerlegd. Hoezo is het nú tijd om erover te praten? En hoe past dat eigenlijk in de missie die Studium Generale voor zichzelf definieert?

SG stelt je wereld in een ander licht. Bezoek onze lezingen, workshops, debatten, films en documentaires over de meest uiteenlopende onderwerpen met bekende en onbekende wetenschappers, schrijvers, journalisten of politici, vaak op de scheidslijn van techniek en maatschappij en soms controversieel en altijd kritisch.

‘Controversieel’ kun je een theorie die jaren geleden al compleet onderuit is gehaald nauwelijks meer noemen, dat is veel te veel eer. En ‘altijd kritisch’? In de aankondiging van de lezing staat dat er een paneldiscussie zal zijn met studenten en stafleden van de TU Delft. Namen worden niet genoemd en toen ik donderdagmiddag belde met Studium Generale konden ze me er ook nog geen noemen. Dat Vermeeren, hoofd van Studium Generale, zelf één van de ondertekenaars is van de petitie van de club van Gage zal niemand, die de controverses rond zijn persoon gevolgd heeft, echt verbazen. Nou ja, misschien toch: het College van Bestuur van de TU Delft reageerde in ieder geval verrast toen de NOS gisteren om commentaar vroeg. Het CvB wilde alleen schriftelijk reageren:

Het doel van Studium Generale is via lezing en debat het blikveld van aankomende ingenieurs te verruimen. Studium Generale opereert onafhankelijk en dat leidt soms tot discussie over de gemaakte keuzes, ook intern binnen de TU Delft. Het College van Bestuur heeft in dit geval twijfels of deze lezing bijdraagt aan het doel van Studium Generale. Het CvB zal naar aanleiding hiervan binnenkort opnieuw toetsen of de programmering van Studium Generale voldoende aansluit bij de doelstellingen en de verwachtingen en behoeftes van de studentengemeenschap.

Misschien grijpt het CvB binnenkort dus toch in. Eigenlijk zouden ze daarvoor al weer genoeg aanleiding gehad hebben vanwege die lezing over homeopathie van vorige maand. Van de ingenieurs in spe en zeker de stafleden van de TU Delft mag je misschien genoeg kennis verwachten om de onzin van Gage door te prikken, dit onderwerp is nog enigszins op hun terrein. Bij het onderwerp homeopathie ligt dat anders aangezien de TU geen medische faculteit heeft.
Maar eigenlijk moet iedereen die bovenstaande video’s bekeken heeft, genoeg materiaal hebben om het verhaal van Gage publiekelijk onderuit te kunnen halen. Niet dat dat veel zin heeft, Gage zal hetzelfde verhaal blijven verkondigen op zijn volgende lezing. Is het erg dat iemand dezelfde ‘kritische’ vragen bij het officiële verhaal maar blijft herhalen? Myles Power reageert er in het zevende deel van bovenstaande videoreeks als volgt op:

‘I’m just asking questions.’ There is nothing wrong with asking questions, providing you have the balls to accept the answers when they contradict your crazy conspiracy theory.

SkepticalInquirerCover35-4Tien jaar na 9/11 kwam de Skeptical Inquirer met een nummer waarin een aantal artikelen staan over de samenzweringstheorieën rondom dit onderwerp. Dave Thomas schreef The 9/11 Truth Movement: The Top Conspiracy Theory, a Decade Later dat de meeste claims van Gage cs. ook weerlegt. Een Nederlandse samenvatting verscheen al op Kloptdatwel, maar sindsdien is het originele artikel online verschenen. Thomas ging trouwens al eens live in debat met Gage, misschien belangrijk leesvoer voor de TU Delft wetenschappers die met Gage in debat gaan volgende week. Bob Blaskiewics schreef ook een Special Report voor de website van CSI over een bijeenkomst van 9/11 truthers waar hij o.a. Gage interviewde: You Can’t Handle the Truthiness: A Night Out with the 9/11 Truth Community, lang verhaal maar zeker de moeite waard.

Steun Kloptdatwel

Feestje voor complotdenkers bij Studium Generale TU Delft 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.