Jan-Willem Veening adviseert om baarddragers te blijven zoenen.

Jan-Willem Veening van de Universiteit Groningen adviseert om baarddragers te blijven zoenen.

Baarden zijn hip maar net zo vies als een toilet. Dat was de teneur van veel mediaberichten de afgelopen week. RTL schreef erover, evenals de krant AD, Spitsnieuws en zelfs tot in België drong het akelige nieuws door. De krant AD citeert de vermeende bron van het nieuws als volgt: ‘Microbioloog John Golobic van Quest Diagnostics in New Mexico ging met een wattenstaafje door een aantal baarden, op zoek naar bacteriën. Hoewel sommige baarden een normale hoeveelheid bacteriën bevatten, zaten in andere zóveel poepdeeltjes dat ze te vergelijken zijn met een wc’.

Gelukkig klopt er niets van dit verhaal. De media hebben flauwekul afgedrukt. De NOS legt dit goed uit op haar website en laat Jan-Willem Veening, microbioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen aan het woord. Die vertelt ‘Nogal overdreven, … Onze huid zit vol bacteriën, dus het is logisch dat die ook in een baard te vinden zijn’. Wat hangt er dan wel in je baard, vraagt NOS: ‘In principe dezelfde bacteriën die as we speak over je huid kruipen. Dat zijn bacteriën die pas schadelijk zijn, zodra ze geactiveerd worden, zegt Veening. De Groninger microbioloog zegt verder: ‘Mijn advies is mannen met baarden gewoon te blijven zoenen’.

Wie Veening niet direct op z’n woord gelooft kan ook terecht bij de Engelse krant The Guardian. Die kraakt niet alleen het verhaal inhoudelijk maar maakt ook gehakt van de bron van dit nieuws: ‘However, as far as I can tell there was no proper study, no team of microbiologists and no poo in beards. The origin of the story appears to be this segment from a TV news network in New Mexico, which involved a reporter swabbing a “handful” of men’s beards and then sending the swabs to a microbiologist in a lab to culture any microbes present’ .

Voor de goede orde: er is geen conflict of interest: schrijver dezes is geen baarddrager.

Steun Kloptdatwel

Baarden zijn niet vies - je kunt een baarddrager zelfs veilig zoenen 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.