Charlatans op gezondheidsgebied zijn er in allerlei soorten en maten, van tamelijk onschuldige kruidenvrouwtjes tot enge kwakzalvers die er geen been in zien om kankerpatiënten valse hoop te geven en met onwerkzame middelen te behandelen tot hun portemonnee leeg is of de patiënt overlijdt – net wat eerder komt. De Amerikaan Brian Clement valt in die laatste categorie als we mogen afgaan op de berichtgeving in de Canadese media en het Science Based Medicine Blog.

Brian_Clement_supplementen_de_verborgen_waarheid_lezing

De ophef over Brian Clement en zijn Hippocrates Health Institute in Florida ontstond nadat de rechter in Canada toestond dat twee First Nations meisjes met kanker behandeld mochten worden volgens ‘traditionele gezondheidszorg’ en ze dus een reguliere behandeling werd onthouden, die in deze gevallen bepaald niet kansloos was geweest. De behandeling waarvoor hun ouders kozen, heeft echter niets te maken met ‘hun’ traditonele geneeskunde, maar alleen met de fantasieën van Clement. Die biedt het hele scala aan kwakzalverij, van bio-energetische toestanden tot detox behandelingen. Eén van die twee meisjes overleed eerder dit jaar en er zijn vermoedelijk meer slachtoffers te betreuren. De praktijken van Clement zijn hoogstwaarschijnlijk illegaal, maar de overheid in Florida schiet ernstig tekort in het aanpakken van deze man. Lees meer over deze zaak bij Science Based Medicine.

Waarom is dit relevant voor ons in Nederland zult u misschien denken? Nou, deze meneer start binnenkort een Europese ‘tournee’, waarbij hij op 1 juli Nederland zal vereren met een lezing die georganiseerd word door een tweetal orthomoleculaire fans van hem: Juglen Zwaan en Suzanne Poot. Het lijkt me een goed idee om die twee eens te vragen waarom Clement hier een podium geboden zou moeten worden.

Toegevoegd: op de site van de Vereniging tegen de Kwakzalverij staat ook een uitgebreid stuk over de ideeën van Clement: “Kwakgeloof: Nederland aan het tarwegras, tegen kanker

Steun Kloptdatwel

Kankerkwakzalver Brian Clement komt naar Nederland 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.