Een opvallende benoeming in de nieuwe rechtse regering van Denemarken: Esben Lunde Larsen, die namens de centrumrechtse, liberale partij Venstre de scepter zal gaan zwaaien over onderwijs en onderzoek. Zijn aantreden veroorzaakt nog al wat ophef omdat hij de verhalen in de Bijbel als een nogal geloofwaardige verklaring voor het ontstaan van de wereld en alles daarop lijkt te zien. Zo iemand kan toch niet op die post functioneren?

Is de nieuwe Deense minister van wetenschap een creationist? 3

Esben Lunde Larsen (foto: HenrikKbh | Wikimedia Commons)

Of hij echt een jonge Aarde creationist is, zoals her en der gesuggereerd wordt, is niet helemaal duidelijk. Wél dat hij tegenover de Jyllands-Posten nogal omslachtig om vragen als ‘denkt u dat we van apen afstammen?’ en ‘was er iets voor de ‘Big Bang?’ heen zat te praten door te benadrukken dat hij gelooft in God als een scheppende kracht achter alles en dat hij zich verder nooit heel erg diep met deze materie heeft beziggehouden. Maar er kunnen volgens hem rustig verschillende verklaringen naast elkaar bestaan. Dergelijke (on)logica en ontwijkend taalgebruik kon je misschien ook wel verwachten van een gepromoveerde theoloog afkomstig uit de Deense Bible Belt die al enige tijd in de politiek meedraait.

 

In Nederland hadden we ook al eens (2005) een minister van onderwijs die flirtte met Intelligent DesignMaria van de Hoeven van het CDA. Maar die trok enig initiatief om die pseudowetenschap in het onderwijs in te voeren, schielijk in na een storm van protest. Of haar Deense evenknie net zo pragmatisch zal blijken te zijn, is maar af te wachten. Hij heeft aangegeven zijn geloof niet onder stoelen of banken te steken. Dat kan nog leuk worden, de kersverse minister veroorzaakte vorig jaar al een relletje door aan te kondigen het door velen als denigrerend ervaren woord ‘neger‘ te gaan gebruiken voor zwarte medemensen als protest tegen doorgeslagen politieke correctheid. Lijkt niet al te subtiel, deze man.

Steun Kloptdatwel

Is de nieuwe Deense minister van wetenschap een creationist? 4Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.