Wie kijk naar een bepaalde tint roze, ervaart dat hij minder kracht heeft en rustiger wordt. Hersenspoeling of mind control met minimale middelen, toegepast in gevangeniscellen om probleemgevallen te kalmeren. Dr. Alexander Schauss, directeur van het American Institute for Biosocial Research in Tacoma,Washington staat aan de wieg van het gebruik van deze kleur voor dit soort doeleinden.

De kracht van roze 1

Schauss baseerde zijn idee op de theorieën van de Zwitser Max Lüscher, die bedacht dat iemands voorkeur voor bepaalde kleuren iets wezenlijks zou kunnen zeggen over diens persoonlijkheid (het betere onderzoek laat echter zien dat zijn Lüscher-kleurentest geen betrouwbare informatie geeft). Schauss draaide de boel echter om, hij onderzocht of je met bepaalde kleuren de emotionele gesteldheid van iemand zou kunnen beïnvloeden. Experimenten gaven aanleiding om te denken dat een bepaalde kleur roze het meest invloed heeft op spierkracht en ook bloeddrukverlagend werkt.

In 1979 wist Schauss zijn idee in de praktijk te brengen toen de directeuren van een marinegevangenis in Seattle, de heren Baker en Miller, een aantal van hun cellen in deze kleur lieten schilderen. Met veel succes. Agressiviteit nam af en er waren veel minder gewelddadige incidenten. Meer instellingen gingen werken met het rustgevende roze, nu vaak Baker-Miller Pink genoemd. Onderzoek uit de jaren 80 van de vorige eeuw kon de bevindingen van Schauss (en andere onderzoekers) dat er direct waarneembare effecten op kracht en bloeddruk zouden optreden echter niet herhalen (pdf).

Via Atlas Obscura

Steun Kloptdatwel

De kracht van roze 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.