Journalisten hebben het moeilijk. Goede artikelen moeten kloppen, maar hoe krijg je de waarheid boven water als het om een controversieel onderwerp gaat? Of om een gevaarlijk onderwerp waarbij iemand’s baan of zelfs leven op het spel staat? Hoe verifieer je wat iemand zegt zonder hem of haar in gevaar te brengen? Soms lijkt het onmogelijk om ‘de waarheid’ boven water te krijgen.

Joris Luyendijk is journalist en auteur en schreef over de Arabische wereld waar ‘de waarheid’ vinden bemoeilijkt kan worden door regeringen die juist een onafhankelijke bron zou moeten zijn. Zijn laatste boek ‘Dit kan niet waar zijn – Onder bankiers’ gaat over de financiële wereld in Londen en hoe de werkcultuur waarbij je ieder moment ontslagen zou kunnen worden zorgt voor korte termijn denken en het ‘eigen hachje redden’.

In de onderstaande video (alleen link) geeft hij een lezing voor Studium Generale van Universiteit Utrecht over de journalistieke zoektocht naar waarheid.

JorisLuyendijkZoektNaarWaarheid

http://www.sg.uu.nl/opnames/bewijs-het-maar/zoeken-naar-waarheid

Geïnteresseerd in de boeken van Luyendijk? Bestel ze via de onderstaande link bij Bol.com en steun daarmee Kloptdatwel.nl!

Steun Kloptdatwel

Joris Luyendijk zoekt naar waarheid 9Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.