Youtuber Adrian Gee voert in een van zijn recente video’s een sociaal experiment uit: hij speelt een blinde man die op straat mensen vraagt om geld te wisselen. ‘Per ongeluk’ geeft hij ze te veel geld om te wisselen – een briefje van 50 in plaats van een van 5 waarvoor hij wisselgeld vraagt. De aangesproken personen lijken massaal misbruik te maken van deze makkelijke manier om snel rijk te worden, en nemen ‘ongezien’ hun buit. Enkele seconden later onthult Adrian dan het een experiment is en confronteert de behulpzame, maar toch oneerlijk gebleken, voorbijgangers met hun gedrag. Verontwaardigd over hoe oneerlijk mensen zijn, deelde men de video massaal via social media, verscheen die ook in televisieprogramma’s en werd deze vertaald in verschillende talen.

Enkele dagen geleden onthulde het Australische televisieprogramma Today Tonight Adelaide dat Adrian Gee (eigenlijk: Adrian Gruszka) met zijn ‘sociaal experiment’ de boel belazert: de proefpersonen blijken allemaal acteurs te zijn. Niet alleen in deze ‘blinde man wisselt geld’-video, maar in meer van dit soort filmpjes waarin hij zogenaamd de eerlijkheid van willekeurige mensen op straat wordt test. Gee is alleen uit op zo hoog mogelijke aantallen views om zo geld te verdienen aan zijn kanaal, ten koste van zijn eigen eerlijkheid en de reputatie van de acteurs en de mens als geheel.

Steun Kloptdatwel

Sociaal experiment over eerlijkheid blijkt doorgestoken kaart 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.