De Westboro Baptist Church is een streng christelijke sekte in de Verenigde Staten, die vooral bekendheid geniet vanwege haar demonstraties tegen homoseksualiteit bij begrafenissen van Amerikaanse soldaten en andere slachtoffers van ongelukken. Deze controversiële optredens leverde de kerk de bijnaam ‘most hated family of America’ op. The New Yorker publiceerde recent een stuk over Megan Phelps-Roper, een prominent lid van de Westboro Baptist Church (WBC) die door haar gebruik van Twitter uiteindelijk de kerk uit stapte.

De Westboro Baptist church (WBC) opende zijn deuren in 1955 in Kansas. Drijvende kracht achter de kerk was Fred Phelps die in 2014 overleed. Documentairemaker Louis Theroux maakte een documentaire over deze homofobe kerk, die voornamelijk uit familie leden van pastoor Fred Phelps bestaat. De WBC is voor veel Amerikanen een bekend fenomeen omdat ze geen gelegenheid onbenut laten hun boodschap (dat God Amerika straft voor on-bijbels handelen) te verspreiden. Ze doen dit op 11 september, bij de gaypride, vliegtuigrampen of bij de begrafenis van gesneuvelde Amerikaanse soldaten. Ook bij de dood van beroemdheden als Robin Williams en Steve Jobs worden hatelijke teksten de wereld ingestuurd. Dat gebeurt via internet (www.godhatesfags.com) en sinds 2009 ook via Twitter.

Twitter saves! 1

(foto: Burstein! | Flickr)

Megan Phelps-Roper is een kleindochter van de Fred Phelps en was verantwoordelijk voor het organiseren van demonstraties en het communiceren van de haatberichten via Twitter. In het interview met The New Yorker vertelt ze hoe ze opgroeide binnen de kerk en hoe haar twijfel begon. Omdat ze zich op een medium bevond waar de andere leden weinig kennis van hadden, was ze vrij om contact hebben met andersdenkende buitenstaanders. Via discussies met tegenstanders bouwde ze uiteindelijk een persoonlijke band op met sommigen van hen. Ze kwam er achter dat dit eigenlijk aardige mensen waren in tegenstelling tot wat haar altijd verteld was door de kerk. Door dit contact ging Megan nadenken over het leed van de nabestaanden die geconfronteerd werden met de hatelijke boodschappen van de kerk. Ze ging twijfelen aan de aanpak van de kerk en de absoluutheid van hun interpretatie van de bijbel. Toen later ook de kerk van binnen veranderde en vrouwen een onderdanigere rol kregen, besloot ze om samen met haar zusje de kerk te verlaten. Verrassend genoeg werd ze daarbij niet tegengehouden door haar ouders of andere kerkgenoten. Na het verlaten van de kerk, vond ze onderdak en steun bij de mensen die ze via Twitter had leren kennen. Ze heeft nu zelfs een relatie met iemand met wie ze lange tijd via Twitter contact had tijdens haar tijd bij de kerk.

Sam Harris heeft voor de liefhebbers van podcasts ook een interview met Megan Phelps-Roper gehad over de kerk en haar leven.

Steun Kloptdatwel

Twitter saves! 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.