Monique Klinkenbergh doet al jaren iets met graancirkels, vooral in Wilthshire, Zuidwest-Engeland, het mekka van deze kunstvorm. Haar bemoeienis met de crop circle business wordt door de locals overigens niet zo gewaardeerd. Bij RTL Late Night mocht mevrouw komen vertellen dat sommige graancirkels toch echt echt zijn en niet het werk van graancirkelkunstenaars.

In dit item wordt ook de zogenaamde ‘Olivers Castle Crop Circle’- video getoond, waarin de beelden suggereren dat er plotsklaps een graancirkelformatie voor de camera van de maker ontstond en dat een paar rondvliegende lichtbollen daar iets mee te maken zouden hebben. Klinkenbergh zegt stellig dat de video geen truc is, maar dat het om een toevalstreffer gaat. Ze merkt wel op dat het hevig bediscussieerd wordt, maar dan loopt ze toch echt bijna 20 jaar achter de feiten aan. De maker van deze video heeft namelijk al in 1999 erkend dat hij het filmpje in elkaar geknutseld heeft. Dat het om een handig in elkaar gedraaide hoax gaat, was overigens al vrij snel duidelijk na het opduiken van de video. ‘The Case of the Vanishing Cameraman‘ levert een uitgebreid verhaal over deze hoax (met technische details), maar het wordt ook kort verteld in een programma van National Geographic:

De andere gasten van Humberto Tan keken af en toe maar wat vreemd op bij alle onzin die van Klinkenbergh mocht komen vertellen.

AliB-graancirkel

Steun Kloptdatwel

De graancirkeltuthola en de Olivers Castle hoax 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.