hennis-plasschaert-mrkackadoris2016De Vereniging tegen de Kwakzalverij zal op zaterdag 1 oktober bekend maken wie dit jaar de Meester Kackadorisprijs binnensleept. De prijs is bedoeld voor die instelling, persoon of onderneming die afgelopen jaar het meest heeft bijgedragen aan de verspreiding in daad, woord of geschrift van de kwakzalverij in Nederland.

De lijst met de vijf genomineerden werd op 15 september bekend gemaakt. Meest opvallende kandidaat is de minister van Defensie. Een mooie selectie kandidaten of valt er wel wat op aan te merken? Wie mist er beslist op het lijstje en wie hoort er echt niet op thuis? Discussieer mee en geef uw keuze aan in de poll!

Bij de beoordeling van de lijst is het wel goed in het achterhoofd te houden wat de bedoeling van de prijs precies is. Die is niet in eerste instantie bedoeld om de ergste kwakzalver aan te wijzen. Op de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) staat het reglement. Uit de inleiding daarbij:

Hoewel daadwerkelijk actieve kwakzalvers niet worden uitgesloten, is nadrukkelijk ook gedacht aan personen/instellingen die via publiciteit, geldstromen, opleidingen, wet- of regelgeving, mantelorganisaties, rechtspraak of anderszins de kwakzalverij hebben bevorderd zonder daarbij zelf vuile handen te maken. Het kan zijn dat de bekroonde activiteiten willens en wetens zijn ondernomen, maar ook naïeve of bona fide inspanningen die wellicht onbedoeld de kwakzalverij hebben bevorderd, kunnen in aanmerking komen. Goed bedoeld is dus geen excuus!

De genomineerden

 1. The Donders Institute bij de Radboud Universiteit Nijmegen
  Vanwege een slecht proefschrift over acupunctuur. Zie ook Acupunctuurpromotie RU: niet meer dan placebo-effect volgens promotor Coenen
 2. Jeanine Hennis-Plasschaert, minister van Defensie
  Militair personeel blijkt opgezadeld met een gezondheidszorgverzekering waar ook alternatieve zorg in het basispakket zit.
 3. Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD)
  De organisatie laat alternatief werkende dierenartsen, verenigd in de Studiegroep Complementair werkende Dierenartsen, de vrije teugel.
 4. André Rouvoet, voorzitter van VEKTIS
  VEKTIS regelt de registratie van alternatieve zorgverleners, die is nodig om hun behandelingen voor vergoeding door de zorgverzekeraars in aanmerking te laten komen. De beoordeling is een farce volgens de VtdK.
 5. Huub Savelkoul, hoogleraar te Wageningen
  Voor de tweede keer genomineerd, dit keer voor zijn medewerking aan een opleiding orthomoleculaire voedingsleer.

De redenen voor nominatie staan uitgebreider op de site van de VtdK.

Poll

Wat denkt de lezer van Kloptdatwel ervan? Daar zijn we uiteraard benieuwd naar. Geef uw commentaar in de reactiemogelijkheid hieronder en vul de poll in. Meteen stemmen als u uw mening al klaar hebt, maar wachten met stemmen kan natuurlijk ook om de overwegingen van andere commentatoren uw eerste oordeel mogelijk te laten beïnvloeden. De jury van de Meester Kackadorisprijs gaf in 2014 de prijs nog aan een andere kandidaat dan de winnaar van onze poll, maar vorig jaar kwam het oordeel overeen. Wie weet beïnvloed uw stem dit jaar stiekem ook weer de keuze van de winnaar!

NB de poll sluit op vrijdag 30 september om 16.00 uur.

Steun Kloptdatwel

Genomineerden voor de Meester Kackadorisprijs 2016 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.