Kurkuma, geelwortel, is een uit India afkomstige voedingsstof, die een belangrijk bestanddeel vormt van kerrie en een reputatie heeft als ayurvedisch medicijn. Zoals elk kruid bestaat kurkuma uit talrijke stoffen en een daarvan is curcumine, welke stof in de reageerbuis schadelijke effecten heeft op kankercellen. Om deze reden wordt er al geruime tijd wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de antikankerwerking van deze stof. Het begint er inmiddels steeds meer naar uit te zien dat het middel zijn beloften niet zal waarmaken, omdat het nauwelijks wordt opgenomen bij orale inname en omdat die minieme hoeveelheden curcumine, die wel in de bloedbaan terechtkomen, vrijwel direct worden afgebroken. Ik stel u voor aan drie wetenschappers die zich met curcumine hebben beziggehouden.
De eerste is Michal Heger (1977), medisch bioloog verbonden aan de afdeling Experimentele Chirurgie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Zijn onderzoek naar curcumine wordt grotendeels gefinancierd door de Stichting Nationaal Fonds Tegen Kanker. Hij ontving voor zijn werk al een miljoen 320.000 euro van dit look alike fonds met een uiterst dubieuze herkomst. De Stg. NFK heeft tot doel ‘voeding, beweging en welzijn’ in te zetten tegen kanker. Als een kankeronderzoeker zijn werk in dat keurslijf kan persen, dan kan hij geld krijgen. Ik suggereerde Heger in 2015 al eens dat hij zijn financiering ergens anders vandaan zou moeten halen, maar het kan hem niets schelen waar of hij zijn geld van krijgt. (*)
In interviews zorgt hij ervoor zijn financiers niet voor het hoofd te stoten: ‘Ik gebruik bijvoorbeeld curcumine, maar ook multivitaminen, mineralen en daarnaast ginseng en Ginkgo biloba. (…) Curcumine wordt in India gebruikt als ayurvedisch medicijn. Dat is alternatieve geneeskunde. In Nederland doen we daar vaak neerbuigend over, wat in sommige gevallen onterecht is’. Aldus Heger in GezondNU augustus 2013.
Prof. dr. F.C. Visser is sinds 1982 cardioloog. Hij werd bijzonder hoogleraar in het VUmc met een leerstoel gewijd aan het myocardiale metabolisme bij hartfalen. Sinds 2008 is Visser ook werkzaam in het ZBC Stichting Cardiozorg in Amsterdam West. Eerder was hij verbonden aan het niet meer bestaande CVS centrum Amsterdam en zo werd hij naar eigen zeggen ook expert op het gebied van deze ‘vermoeidheidsziekte’. Visser werkte jarenlang samen met de arts Vermeulen, die in 2010 wegens grensoverschrijdend gedrag door het tuchtcollege uit het artsenberoep is geschrapt. Met zijn status als hoogleraar verhoogde Visser eerder het aanzien van dit kwakzalvershol totdat Vermeulen dat in zijn val meesleepte.
Visser heeft niets met een psychologische benadering van ME/CVS, maar stijft zijn patienten in het idee dat zij aan een somatische afwijking lijden. Hij deed o.m. een uiterst knullig onderzoek naar het effect van ‘kurkuma, gebonden aan het molecuul fosfatidyl choline’: 49 patiënten namen 2 maanden 1000 mgr kurkuma per dag en vulden voor en na de kuur een vragenlijst in. Niks dubbelblind, niks standaardiseren van de hoeveelheid werkzame stof (curcumine) en niks publiceren. Zijn huidige advies: wie denkt dat kurkuma misschien helpt die kan het proberen.
Casper van Eijck is oncologisch chirurg en als hoogleraar verbonden aan het Erasmus MC. Hij staat bekend als uitstekend operateur en als onconventioneel arts. Zo is hij clubarts van Feyenoord en bezoekt hij zijn patiënten soms thuis en dat ook in de weekends. Van Eijck gaf op 19 maart 2016 een interview aan De Volkskrant, waarin hij ongegeneerd de namen noemden van enkele buitenlandse beroemdheden, die zich voor hun alvleesklierkanker door Van Eijck lieten behandelen. Was dat al niet fraai, vervolgens deed Van Eijck een aantal uitspraken uit de losse pols, zonder zich te realiseren welk effect dergelijke publieke uitspraken op patiënten met alvleesklierkanker. Hun prognose is veelal zeer slecht. Zo prees hij het vogelgriepvirus aan als potentieel geneesmiddel tegen de ziekte en beweerde letterlijk: ‘Bij alvleesklierkanker werkt kurkuma effectiever dan chemotherapie. Maar waarom geven wij niet die kurkuma, maar wel chemo?’. Daarbij gaf hij ook nog de volgende adviezen: ‘Dus wat kurkuma door de bami… Moet je het wel elke dag doen. Maar dan werkt het net zo goed om de groei van kankercellen af te remmen als chemotherapie. En spruitjes zijn een goede groente voor patiënten met alvleesklierkanker.’
Gelukkig verscheen er op 22 oktober 2016 een mooi overzichtsartikel over de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van alvleesklierkanker in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Kurkuma, spruitjes en vogelgriep worden daar niet eens genoemd en ik informeerde bij de auteurs naar hun mening over Van Eijck’s uitlatingen in de publieke media. Hun reactie was kort en bondig: ‘Veel dank voor uw commentaar. Vanuit de DPCG zijn we van mening dat FOLFIRINOX bewezen effectief is gebleken voor de behandeling van het (gemetastaseerd) pancreascarcinoom. Het effect van kurkuma op pancreascarcinoom is echter (nog) niet voldoende onderzocht. Vanuit de DPCG hebben we daarom besloten deze vooralsnog experimentele behandeling niet in het manuscript op te nemen. Zie hierover ook enige tijd geleden het DPCG nieuwsbericht.’
Over spruitjes, bami en vogelgriep reppen de ongetwijfeld enigszins geneerde auteurs in hun reactie al helemaal niet. (FOLFIRINOX is een combinatie-chemotherapie en verhoogt het genezingspercentage van 3% naar 7%, red.).
Heger, Visser en Van Eijck, deze drie: op elk van hen is serieuze kritiek mogelijk. Maar de meest verontrustende om niet te zeggen kwalijke uitlatingen zijn gedaan door die clubarts van Feyenoord, al heeft hij het hart nog zo op de goede plaats en is hij ongetwijfeld bezield van de beste bedoelingen. We hebben vooralsnog niet te maken met een nieuwe Houtsmuller, maar iets meer zelfdiscipline zou voor Van Eijck beslist geen kwaad kunnen.
(*) toevoeging 26/2/2017: Heger heeft laten weten dat hij sinds september 2016 geen geld meer krijgt van SNFK. Zijn onderzoek staat echter nog wel bij het ‘lopend onderzoek’ op de website van SNFK, maar alleen omdat er nog een publicatie moet volgen.
Constantia says
Het Nederlandse Wikipedia artikel Kurkuma is beduidend kort en ook nog eens een doodlopende weg (vreemd genoeg geen doorweg naar andere talen.) Voor het Engels moet je onder Turmeric kijken.
Maar we moeten dus kijken naar de opbouw:
Source
Het is wel grappig, want mijn echtgenoot zweert er al een poos bij als sporter – en ook sport maatjes zweren – en mixt het door smoothies en andere etenswaren. Veel atleten gebruiken het. Zelf ben ik nooit zo overtuigd van alle bewierookte “potjes” van de natuur (ik slik maar heel weinig aanvullingen, alleen af en toe wat B12 en heel soms wat multivitamins), maar toch valt het niet uit te sluiten dat er in ieder geval een deel van de goede eigenschappen op waarheid berust; “ontsmettend”, “schimmeldodend”, lees ik bijvoorbeeld. Mijn echtgenoot gebruikt het volgens mij voor atletische resilience.
Als het zo sterk was geweest als sommigen dus beweren (tegen kanker), dan waren er allang geen mensen met kanker meer geweest. Het door de bami te mengen tegen kanker, klinkt nogal onnozel. Elke dag bami eten? Dat lijkt me nu ook niet het beste medicijn.
Maar wat een prachtige kleuren heeft moeder Natuur toch. Ik ben verliefd op die prachtige kleur oranje! Ik overweeg toch het voorbeeld van mijn man wat meer te gaan volgen: de waslijst aan pluspunten die ik vind, is lang. ? Maar ja, niet iedereen wil oud worden. Daar hoor ik altijd maar weinig over, wel dat “iedereen” zijn leven wil rekken. Misschien toch maar niet gebruiken dus in mijn geval. Misschien is het wel te gezond.
RV says
Aan Constantia
Teveel eten of drinken van een bepaalde stof is in wezen slecht. Dus je man moet niet overdrijven met dat kurkuma. Bovendien heeft een lichaam een veelvoud aan verschillende stoffen nodig. Als je alleen maar A eet of drinkt, dan krijg je veel te weinig B, C en D.
Af en toe een multivitamientje slikken wat ik ook doe,kan geen kwaad, denk ik, en is misschien wel goed. Denk ik …. Maar ik vraag me ook af: lijd ik niet aan een residu van magisch denken? Hoe gek ben ik zelf eigenlijk?
Constantia says
@ RV
Ik denk dat ik je maar als onze personal coach moet inhuren, met al die adviezen die ik constant van je ontvang. Maar misschien kun je daarbij ons betalen in plaats van wij jou?
FVerweven says
[ 49 patiënten namen 2 maanden 1000 mgr kurkuma per dag ]
1000 mgr, wat is dit? Milligram of microgram?
Waarom dan niet schrijven 1 gram respectievelijk 1 milligram? Of moest het 100 zijn ipv 1000?
mariannedo says
Maak je maar geen zorgen over de hoeveelheid grammen, want het helpt toch niet ?
Maar samen met peper en olie blijft de curcumine beter aan de darmwand hechten zoals je kunt lezen op deze doortrapte website die mensen een duur middel wil laten kopen tegen artrose en reuma.
Het is de groenlipmossel met curcumine, merknaam : Synofit.
Ik heb dit uitgezocht en kan er nog wat meer over melden.
Maar nu gaat het eerst hierover:
http://www.bewegenzonderpijn.com/curcumine-2/
Hans1263 says
1000 Microgram per dag staat gelijk aan 1 milligram/dag
Ik neem aan dat in het artikel echter 1000 milligram bedoeld werd want een microgram kurkuma per dag komt me als wel erg weinig voor om enige werking te kunnen hebben (áls die bedoelde werkzaamheid er al is…).
Milligram kort je af met mg. Er had dus ook kunnen staan 1 g. De g staat voor gram.
Microgram kun je ook schrijven als de Griekse letter mu gevolgd door g.
FVerweven says
Volgens de verhalen moet je dagelijks 3 tot 10 gram van die ‘E100’ in je bami doen.
Hans1263 says
Dagelijks bami?
Jessis!
Wilma S. says
Cees Renckens:
Een van de slachtoffers van Van Eijck -in ieder geval indirect- is Joop Braakhekke waar het op het moment alles behalve goed mee gaat. Zijn laatste dagen lijken nu toch echt geteld te zijn.
Het verhaal Braakhekke begon afgelopen mei toen hij o.a. meldde elke dag Kurkuma te gebruiken.
Daarna is het een paar maanden rustig rondom Braakhekke en hoofdstuk twee begon afgelopen september toen bleek dat er van genezen zijn geen sprake was. Zijn inspiratiebron om alsnog volledig te genezen was Casper van Eijck:
https://kloptdatwel.nl/skeptisch-chatten-4/comment-page-3/#comment-70681
lvdbergen says
Kurkuma is lekker, en baadt ‘t niet dan schaadt ‘t niet..want ‘n miljard Indiers gebruiken het met grammen per dag…zonder nare bijwerkingen…
Enigste bijwerking van Kurkuma is dat als Kurkuma op de vingers beland en je ‘t eraf veegt ‘t dan net lijkt of je de typische vingers van ‘n kettingroker hebt..
Volgens de leer van Steiner zal Kurkuma daarom waarschijnlijk longkanker kunnen veroorzaken..
Renate1 says
Heeft u kurkuma wel eens zien baden?
Constantia says
@ Renate1
Een vertraagd “haha” aan deze kant. Ik begreep al niet wat je bedoelde, maar ik had dan ook niet naar zijn spelling gekeken en was er verder snel aan voorbij gegaan.
“Enigste” is ook niet correct, als we nu toch bezig zijn.
Hans1263 says
Wilt u nu suggereren dat men in India minder kanker krijgt?
JennyJ0 says
Dat wordt vaker beweerd, maar die bewering heeft vrijwel altijd betrekking op niet-westerse landen, en ik vraag me dan altijd af hoe de registratie daar geregeld is. Zeker lang niet zo goed als hier, dus zo’n bewering zegt bitter weinig.
lvdbergen says
baat ..sorry. v.h. werkwoord baten …
Naar kurkuma wordt inmiddels wel wetenschappelijk onderzoek verricht;
http://www.tegenkanker.nl/project/kurkuma/
Wilma S. says
IvdBergen:
In bovenstaand artikel:
In deze tekst is een link verwerkt die ik nu voor de duidelijkheid apart weergeef:
https://kloptdatwel.nl/2015/01/07/geef-geen-cent-aan-het-nationaal-fonds-tegen-kanker/
Geef geen cent aan het Nationaal Fonds tegen Kanker!
Er bestaan in ons land tientallen stichtingen die als goed doel geld ophalen voor de bestrijding van kanker. De oudste en bekendste is KWF Kankerbestrijding, anderen zijn o.a. de Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL; alternatief angehaucht) en de malafide Stichting Kankerbehandeling en Preventie (uit het Circus-Pluut met zijn zeven ‘look alike’ kwakfondsen). In december 2014 deed de Stichting Nationaal Fonds tegen Kanker (SNFTK) weer een mailing uitgaan met het verzoek geld te doneren. Omdat niet iedereen op de hoogte is van de ware aard van dit fonds volgt hier een korte update.
Naschrift 21 januari 2015 – discussie tussen Cees Renckens en Michal Heger
De heer Heger die in de column van Cees Renckens wordt genoemd, mailde aan Kloptdatwel het volgende:……….
JennyJ0 says
Kurkuma in relatie tot wordt al veel langer onderzocht, maar de uitkomsten zijn tot nu toe niet heel indrukwekkend, conclusies gaan niet verder dan “misschien dat …”.
https://www.sciencebasedmedicine.org/turmeric-tasty-in-curry-questionable-as-medicine/
http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancers-in-general/cancer-questions/can-turmeric-prevent-bowel-cancer
Wilma S. says
En al in 2009 werd gewaarschuwd voor de mogelijke bijwerkingen:
http://www.medicalfacts.nl/2009/04/28/geneesmiddel-interacties-met-kurkuma/
Regina Apiah-Opong concludeert in haar promotieonderzoek dat Kurkuma/ Curcumine en sommige analoga ervan klinisch relevante interacties met geneesmiddelen kunnen veroorzaken, maar dat de invloed van dergelijke interacties apart bestudeerd zal moeten worden. Geneesmiddel-geneesmiddel – en geneesmiddel-voeding interacties zijn een belangrijke oorzaak van soms ernstige bijwerkingen van geneesmiddelen. In sommige gevallen wordt zelfs een geneesmiddel van de markt teruggehaald.
eindquote:
lvdbergen says
Zou dan in de bijsluiter moeten staan van die medicijnen..
Deze medicijnen niet combineren met curcumine gebruik !!
Erg veel voedingstoffen schijnen invloed te hebben op de werking van medicijnen´..
Het is zeker niet alleen zo dat medicijnen een interactie aangaan met voedingsstoffen. Andersom kunnen voedingsstoffen ook een reactie aangaan met medicijnen. Bepaalde combinaties van medicijnen en supplementen zijn onwenselijk/risicovol. De meest bekende staan in deze tabel. Raadpleeg zeker uw arts of apotheker als u twijfelt. Als een voedingsmiddel de afbraak van een medicijn versneld of vertraagd, kan dit een ongunstige uitwerking hebben op uw gezondheid. Deze link van het RIVM/NVWA toont een aantal kruiden die de afbraak van medicijnen vertragen/versnellen: Sint Janskruid, Kava, Echinacea, Knoflook, Ginseng, Curcuma, Groene thee, Valeriaan, Rode Salie, Gingko en Valeriaan. Maar ook kruidenpreparaten als Mariadistel, Cranberry en Grapfefruit kunnen deze wisselwerking met medicijnen hebben zoals hieronder blijkt.
Voedingsstof of supplement Reactie Medicijn
Avocado (hoge doseringen) Vermindert de werking van Warfarine.
Bananensap Vermindert mogelijk de werking van L-Dopa.
Brandnetel, overmaat Kan de werking versterken van Diuretica, bloeddruk- en bloedglucoseverlagende medicijnen.
Kan mogelijk de werking verminderen van Antistollingsmiddelen.
Co-enzym Q10 Zou de werking kunnen verminderen van Warfarine, bloeddrukverlagers (theoretisch zou er in combinatie met bloeddrukmedicatie een te lage bloeddruk kunnen ontstaan).
Zou de bijwerkingen verminderen van Statines.
Chroom Zou de bloedsuikerspiegelverstorende werking verminderen van Prednison.
Cranberry(sap) Verbetert mogelijk de werking van Antibiotica bij blaasontstekingen.
Vermindert de werking van Warfarine.
Curcumine Kan de werking versterken van Antistollingsmiddelen en antitrombotische medicatie.
Verbetert mogelijk de werking en vermindert de bijwerking van Anti-epileptica, cytostatica, insuline, methotrexaat, sulfalazine, mesalazine, NSAID’s, immuunsupressiva.
Echinacea Vermindert mogelijk de werking van Immuunsysteem onderdrukkende medicatie.
Niet geschikt voor mensen met auto-immuunziekten, medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken. Niet geschikt voor mensen met auto-immuunziekten, medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken. Niet geschikt voor mensen met auto-immuunziekten, medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken.
Foliumzuur (2) Verbetert de werking van Antidepressiva (de meeste soorten).
Gember, overmaat Versterkt mogelijk de werking van Antistollingsmiddelen.
Ginkgo Verbetert mogelijk de werking van Bloeddrukmedicatie en bepaalde medicatie tegen erectiestoornissen.
Vermindert de werking van Mogelijk van bloedverdunners, anti epileptica, antidepressiva, bloeddruk medicatie.
Grapefruit Kan de werking verminderen van Heel veel medicijnen. Daarom altijd ruim verspreid van medicijninname gebruiken.
Guargom Vermindert mogelijk de opname van Antibiotica, anticonceptie, paracetamol.
Versterkt mogelijk de werking van Medicijnen als metformine.
Knoflook, overmaat Versterkt mogelijk de werking van Antistollingsmiddelen.
Kruisbloemigen, overmaat (zoals broccoli, kool, spruitjes, radijs en waterkers) Vermindert de werking van Astma-medicatie (vooral theofylline).
Mariadistel (Silybum Marianum) Kan theoretisch de werking verminderen van Alle medicijnen: het versterkt de leverfuncties: daarmee zouden medicijnen versterkt kunnen worden afgebroken.
Melatonine Versterkt mogelijk de werking van Benzodiazepines, warfarine en bloeddrukverlagende medicijnen.
Vermindert mogelijk de werking van Warfarine en bloedglucose verlagende medicijnen.
Olijfolie Beschermt mogelijk tegen de bijwerking van NSAID’s.
Passiflora Kan de werking versterken van Rustgevende medicatie (sedativa), antistollingsmiddelen.
Probiotica Vermindert de bijwerking van Antibiotica (wel 3 uur tussen inname antibiotica en probiotica laten).
Rode klaver, overmaat Vermindert mogelijk de werking van HRT, tamoxifen, antistollingsmiddelen. Omdat het de leverfuncties ondersteunt, kan dit theoretisch leiden tot een verhoogde afbraak van medicijnen.
Sint-janskruid Vermindert de werking van, door te snelle afbraak ervan in de lever Heel veel medicijnen; hartmedicatie, anticonceptie, bloedverdunners, anti-epileptica etc.
Sojamelk (1) Vermindert de werking van Warfarine, levothyroxine.
Teunisbloemoliepreparaten Vermindert mogelijk de werking van Van ontstekingsremmende medicatie als corticosteroïden, anti-epileptica, bètablokkers en antipsychotica.
Valeriaan Versterkt mogelijk de werking van Rustgevende medicatie (sedativa) of andere medicijnen die het zenuwstelsel beïnvloeden.
Vezels Vermindert de opname van digoxine, lithium en levodopa.
Verbetert de werking van Statine.
Vitamine B1, B6, B12 (3) Verbetert de werking van Diclofenac.
Versterkt de werking van Nortryptiline.
Vitamine B6 (bij 25 mg, zeker in combinatie met B11, B12 en magnesium bij gelijktijdige inname) Vermindert de werking van Anticonceptie.
Vitamine E (4) Verbetert de werking van Acetylsalicylzuur (aspirine) en mogelijk ook van insuline en levodopa.
Vitamine K-rijke groente (kool, bladgroente etc.), overmaat Vermindert de werking van (daarom niet plotseling grote hoeveelheden ervan gaan eten of je waardes extra laten controleren) Antistollingsmiddelen als acenocoumarol.
Wilgsupplementen (Salix alba) Versterkt de werking van Antistollingsmiddelen en salicylaten (als acetylsalicylzuur).
Zaagbladpalm (Sereoa repens) Vermindert mogelijk de werking van Anti-androgenen, Anticonceptie, HRT.
Zout Te veel zout vermindert de werking van, te weinig zout kan zorgen voor een te sterke werking van Lithium.
Zuivel Vermindert de werking van Antibiotica, bisfosfonaten, bisacodyl, methotrexaat.
Zuivel (melk) Verbetert bij gelijktijdige inname de werking van Nitrofurantoïne (urineweginfecties).
Bronnen
Bronnen: http://www.merckmanual.nl/mmhenl/sec02/ch013/ch013e.html, Interacties tussen voedingsmiddelen en geneesmiddelen van Nature/Loes Sissingh-Blok, Wisselwerking tussen medicijnen en voeding drs. BCFM van den Aarsen, Groot handboek geneeskrachtige kruiden/ Dr. Geert Verhelst, Desktop Guide to Complementary and Alternative Medicine/ Edzard Ernst ea, Interacties curcumine en andere geneesmiddelen/Loes Sissingh vanNature 12 ´´
Jakob Bolk says
Laten ze het gerust eten als ze het lekker vinden. Kanker zal je er niet mee genezen, maar met chemo ook lang niet altijd !
Wilma S. says
Jacob Bolk:
Dat is nog minder dan appels met peren vergelijken. Chemotherapie wordt niet bij iedereen geadviseerd en als dat wel zo is meestal als aanvulling op opereren of als voorbereiding daarop. Leukemie bijvoorbeeld kan alleen met chemotherapie behandeld worden en werden er met name bij kinderen grote successen geboekt in de loop der tijd.
Daarnaast wordt chemotherapie niet altijd ingezet ter genezing, maar ook om (pijn)klachten te verminderen bij kankerpatiënten die niet meer te genezen zijn.
Jakob Bolk says
Ik vergelijk geen appels met peren. Ook geloof ik niet in wonderbaarlijke genezing door kurkuma, integendeel.
Maar kom ook niet aan met verhalen als of chemotherapie als een panacee moet worden gezien. Zeker zal het in bepaalde gevallen een bijdrage leveren aan het genezingsproces van sommige kankersoorten, maar ook hier geldt: lang niet altijd slaat het aan, en de bijwerkingen zijn alles behalve mild te noemen.
Wilma S. says
Jakob Bolk:
Mensen met verstand van zaken zullen de vele soorten chemotherapie nooit wondermiddelen noemen.
Hans1263 says
Met het panacee zijn we snel klaar: dat bestaat per definitie niet. Niemand die in de reguliere zorg werkt, zal dat begrip gebruiken, noch voor chemotherapie noch voor welk ander geneesmiddel dan ook. U begon zelf over chemotherapie toch? Kurkuma hoort daar vooralsnog niet bij, en dat zal hoogstwaarschijnlijk wel zo blijven ook.
Wilma S. says
Aanvullende informatie:
Intussen is men al veel verder met serieus wetenschappelijk onderzoek, maar we zijn er nog lang niet:
http://www.skepsis.nl/blog/2011/01/kanker-de-keizer-van-alle-ziekten/
Kanker, de keizer van alle ziekten
20/01/2011 Jan Willem Nienhuys
lvdbergen says
´t Afweersysteem ruimt dagelijks de schade van duizenden mutaties op
.https://www.nemokennislink.nl/publicaties/beschadigd-dna-eerst-uitpakken-dan-repareren
..´t afweersysteem heeft dus invloed op ´t ontstaan van kanker..en natuurlijk heeft ´t afweersysteem invloed op ´t ontstaan van kankers veroorzaakt door virussen.
Misschien mag men stellen dat alles wat de immuniteit verhoogt je weerbaarder maakt tegen kankers ..
Wilma S. says
Ivdbergen:
Jammer maar helaas! Dat kan en mag je niet stellen:
http://www.skepsis.nl/blog/2011/03/versterking-van-het-immuunsysteem-is-flauwekul/
Versterking van het immuunsysteem is flauwekul
01/03/2011 Jan Willem Nienhuys
FVerweven says
[ lang niet altijd slaat het aan, en de bijwerkingen zijn alles behalve mild te noemen. ]
Ken jij een medicijn dat altijd 100% aanslaat?
Als er 10% kans is op overleving met chemo, hoevelen pakken die kans dan?
Niet iedere chemo heeft zware bijwerkingen, ook per persoon verschilt de impact. Je generaliseert nogal.
lvdbergen says
Wilma S. 5 December 2016 – 07:38:37 – (link)
Ivdbergen:
Misschien mag men stellen dat alles wat de immuniteit verhoogt je weerbaarder maakt tegen kankers ..
Jammer maar helaas! Dat kan en mag je niet stellen:
http://www.skepsis.nl/blog/2011/03/versterking-van-het-immuunsysteem-is-flauwekul/
Versterking van het immuunsysteem is flauwekul
01/03/2011 Jan Willem Nienhuys
Verzwakken v.h. immuunsysteem verhoogt de kans op kanker dan weer wel volgens ‘n bekende geneesmiddelenfabrikant;
http://www.merckmanual.nl/mmhenl/sec15/ch180/ch180e.html
Jakob Bolk says
U mag het generaliseren noemen. Ook ik weet dat alle medicijnen bijwerkingen kunnen geven. Het is en blijft een afweging tussen de voor en nadelen en het vooraf beoogde verwachtingspatroon van het genezingsproces.
Helaas is het zo dat chemotherapie niet bepaalt bekend staat als middel met vervelende bijwerkingen. Natuurlijk en gelukkig zal niet iedere patiënt dezelfde bijwerkingen ervaren, maar daar gaat deze discussie niet naar toe ! Patiënten die het nodig hebben hebben veelal weinig keus en zij pakken noodgedwongen iedere strohalm aan….en ook kurkuma vormt daar geen uitzondering op …..ook niet als men erg lacherig over doet !
Maar het zal weinig kwaad kunnen lijkt mij !
RV says
Wat werkt, heeft bijwerkingen. Homeopathie heeft geen bijwerkingen en werkt dus niet. Medicijnen zijn vaak paardenmiddelen.
RV says
Een panacee is een geneesmiddel dat werkt bij alle ziektes. Maar elke wetenschappelijke medicus weet dat elke ziekte zo haar eigen therapieën behoeft. Het mazelenvaccin helpt niet tegen tetanus. Alternatieve genezers hebben echter vaak te weinig oog voor de individuele eigenheid van ziektes en voor de complexiteit van het lichaam.
Hans1263 says
Een panacee bestaat niet. Een geneesmiddel grijpt op een receptor aan en dat houdt automatisch in dat er dan bijwerkingen zijn, nl. alles wat er via die receptor aan reacties (of remming van functies) mogelijk is. Als een panacee zou bestaan, zou dit op een veelheid van receptoren aangrijpen – en dat is al onmogelijk – en dientengevolge een enorm aantal bijwerkingen hebben. Laten we dus ophouden te spreken over het obsolete begrip panacee.
Wilma S. says
Jakob Bolk:
Geen enkele kankerpatiënt die noodgedwongen naar iedere strohalm zou moeten grijpen, waaronder Kurkuma. En kwaad kan het wel, vooral als het niet alleen bij Kurkuma blijft.
Na de diagnose kanker wordt de patiënt namelijk niet automatisch ontoerekeningsvatbaar verklaard. Daar lijkt het af en toe wel op door de rare houding van sommigen die ook nog van mening zijn dat ze het zo goed bedoelen. Praat me er niet van!
Noot: Over dat (erg) lacherig doen voel ik me in ieder geval niet aangesproken.
Renate1 says
Nog maar afgezien van het feit dat ook de omgeving de patiënt vaak probeert aan te praten om elke strohalm aan te grijpen. Misschien is het beter om het aangrijpen van iedere strohalm, ook al is die nog zo zwak, of niet bestaand, eens in te ruilen voor een waardig afscheid nemen.
Jakob Bolk says
Herstel: Helaas is het zo dat chemotherapie niet bepaalt bekend staat als een middel ZONDER vervelende bijwerkingen !
Renate1 says
Daar staat tegenover dat chemotherapie in ieder geval bewezen heeft dat het werkt. Medicijnen zonder bijwerkingen hebben ook geen werking. Doe mij dan maar een medicijn met bijwerkingen, want daar heb ik in ieder geval meer aan.
lvdbergen says
kurkuma heeft in ieder geval bijwerkingen..
JennyJ0 says
Helaas klopt dit niet Renate. Met name een aantal nieuwe middelen werkt niet – maar ze hebben wel bijwerkingen. Toch blijven deze middelen vaak gewoon verkrijgbaar. In Nederland worden deze middelen vrijwel niet voorgeschreven, maar in andere landen vaak wel.
Jakob Bolk says
Renate,
Voordat deze discussie vertroebelt wil ik toch duidelijk maken dat ik geen tweede Klazien uit Zalk ben, of de praktijken van een Jomanda hier ga promoten- integendeel zelf.
Maar we moeten onderscheidt maken tussen het genezen van kanker en het verlengen van leven met een ongeneeslijke vorm van kanker. In het laatste geval ben ik er nog niet van overtuigd dat ook iedere oncoloog gretig naar de chemo zal grijpen, ik in ieder geval niet !
Homeopathie is net zo genezend als putwater of zaagsel van een beukenboom, daar zijn we het ook over eens. Maar het karakter van de bijwerkingen van “geneesmiddelen” geven indicatie over de effectiviteit van het genezen an sich.
Als ik hoofdpijn heb neem ik een aspirientje, maar als ik vervolgens van diezelfde aspirientje een maagbloeding zou krijgen ik de keus voor de volgende hoofdpijn gauw gemaakt.
Kortom: iedereen moet zelf beslissen of hij / zij voor chemo wilt kiezen. Hetzelfde geldt voor Kurkuma of wietolie ect ect.
En dat chemo altijd werkt zoals u stelt verwijs ik naar het land der fabelen…..was het maar zo !
Renate1 says
Ik beweer nergens dat chemo altijd werkt. Alleen dat bewezen is dat het werkt, iets dat van allerhande kwakzalverij niet het geval is.
Wilma S. says
Jakob Bolk:
De door mij dik gedrukte zin begrijp ik niet helemaal wat het gedrag van oncologen betreft. Wat bedoel je hiermee precies te zeggen en waarom?
Dat stelt Renate helemaal niet, want zij heeft het niet over altijd.
O.a. Kurkuma draagt 0% bij en waarom zou dat dan een keuzemogelijkheid moeten zijn of blijven? Enig idee hoeveel er te kiezen valt op het gebied van kankerkwakzalverij? Naast Kurkuma zijn er nog minstens 1499 nepmiddeltjes waarvan geclaimd werd en nog steeds wordt dat die op zijn minst aanvullend werken in het geval van kanker. Daarnaast zijn er wereldwijd nog minstens 1000 kankerkwakzalvers die beweren kanker stand-alone te kunnen genezen, en regulier behandelen zelfs volledig afgeraden wordt door sommigen. Tot nu toe is ook daar nog geen spoor van serieus wetenschappelijk bewijs voor gevonden, dus weer een score van 0%.
Dat chemotherapie niet altijd werkt ligt niet aan de chemotherapie op zich, maar o.a. aan de aard en het stadium waarin de betreffende kankersoort zich bevind. Daarnaast bezit kanker op den duur maar al te vaak het vermogen om resistent te worden tegen bestaande chemotherapieën. Iedere oncoloog weet dat en houdt daar rekening mee.
Edit: intussen de (terechte) reactie van Renate gemist
lvdbergen says
De werkzaamheid van kurkuma wordt momenteel nog wetenschappelijk getest in o.a. ´t AMC.
Kurkuma nu al afdoen als onzin is te voorbarig…
Wilma S. says
Ivdbergen:
Nogmaals:
Als er na zoveel jaar onderzoek nog geen indrukwekkende resultaten geboekt zijn, kan een middel afgeschreven worden voor het behandelen van kanker.
Daarnaast is het onderzoek in het AMC uiterst dubieus te noemen werd al gemeld: https://kloptdatwel.nl/2016/12/01/kurkuma-volgens-de-doctoren-heger-visser-en-van-eijck/comment-page-1/#comment-72223
lvdbergen says
Kurkumine wordt al afgebroken in de maag..
Men is nu bezig kurkumine zodanig in te pakken dat het de maag passeert en in de darmen kan worden opgenomen,,,
Wilma S. says
Ivdbergen:
Nomaals:
https://kloptdatwel.nl/2016/12/01/kurkuma-volgens-de-doctoren-heger-visser-en-van-eijck/comment-page-1/#comment-72273
JennyJ0 says
Ook dat klopt dus niet; er zijn wel degelijk chemotherapieën die niet werken. Enkele daarvan verkorten zelfs het leven van de patiënt en verslechteren de kwaliteit van leven. Dat is al meerdere jaren bekend. Volgens een artikel in JAMA Internal Medicine gaat het om zeker 18 van de 36 middelen die tussen 2008 en 2012 op de markt gekomen zijn. Het is iets om dankbaar voor te zijn dat we in Nederland zulke zorgzame en oplettende artsen hebben. Helaas is dat in de ons omringende landen en de USA niet het geval, wat radeloze patiënten nog meer ellende bezoegt en hen ook nog eens nodeloos op hoge kosten jaagt.
lvdbergen says
Op dit skeptische forum in het algemeen niks dan lof over reguliere medicijnen..men is opvallend mild in ´t oordelen over Big Pharma.
Terwijl Big Farma het aantoonbaar niet zo nauw neemt met feiten als dit hun verdienmodel dwarsboomt..
Misschien verschuilt Big Pharma zich wel als ´n zogenaamde scepticus op sceptische fora..om de discussie te beinvloeden in hun voordeel??
Blij om ook eens kritiek te horen over reguliere dure middelen die averechts of helemaal niet werken..
JennyJ0 says
@IvdBergen,
Feilen van de reguliere sector doet aan het kwaad van de kwakzalverij niets af, want, zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen: “Two wrongs don’t make a right”.
FVerweven says
Kijk eens hoe nauw “Big Quack Burzinsky” het met de feiten neemt als hij weer eens de familie van een 14 jarig meisje weet af te persen:
https://twitter.com/pjvanerp/status/805426771114033152
http://www.kwakzalverij.nl/nieuws/geldklopper-burzynski-werft-voor-zijn-onbewezen-tumortherapie/
Bij de regulieren zijn het regulier collega’s die kritisch naar de elkaar en de farmaceutische industrie kijken, bij de kwakzalvers zijn die kritische collega’s er helemaal niet, dat moeten de regulieren weer opknappen.
Wilma S. says
@FVerweven
Tot overmaat van ramp wordt Sabine ook nog om de week naar een osteopaat in Zeeuws-Vlaanderen gesleept. Die heeft ook alleen maar onzinbehandelingen in de aanbieding en toont in dit geval al hélemaal een moreel bewustzijn van o, niks.
Uiteindelijk krijgt regulier inderdaad alle ellende terug op hun bordje. Een oncologisch verpleegkundige die het onnodige leed regelmatig onder ogen kreeg, noemde het eens van harte alternatieve verpestkunde.
Wilma S. says
Het artikel van Jama is van 29 november 2016:
http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2589085
November 29, 2016
Quality of Life, Overall Survival, and Costs of Cancer Drugs Approved Based on Surrogate Endpoints
Tracy Rupp, PharmD, MPH, RD1; Diana Zuckerman, PhD1
JAMA Intern Med. Published online November 29, 2016. doi:10.1001/jamainternmed.2016.7761
The lack of evidence of a clinically meaningful benefit for many cancer drugs approved by the US Food and Drug Administration (FDA) through expedited pathways raises questions about whether physicians and patients can make informed treatment decisions.1 Kim and Prasad2 reported that for 18 of the 36 cancer drugs that were approved by the FDA from 2008 to 2012 on the basis of a surrogate endpoint—typically, tumor shrinkage or progression-free survival—postmarket studies did not indicate any overall survival (OS) benefit. To determine other potential benefits of these 18 drugs, we analyzed all peer-reviewed findings and FDA review summaries for quality of life (QoL) and calculated the drugs’ annual cost to assess their value.
JennyJ0 says
Het artikel is van november 2016, maar de bevindingen dateren al van ruim 3 jaar terug.
JennyJ0 says
Artsen en onderzoekers Kim en Prasad rapporteerden er al in 2015 over http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2463590
Ook in de jaren daarvoor heeft Prasad gewezen op de problemen met middelen die op deze wijze getest worden.
Jakob Bolk says
Kwakzalverij is een vrij ruim begrip en verdient enige nuance. Een voorbeeld:sommige artsen plaatsen het voorschrijven van bepaalde vitaminen door collega’s of alternatieven ook meestal in het rijtje van kwakzalverij !
Anno 2016 is het verstrekken van foliumzuur aan zwangere vrouwen ter voorkoming van open ruggetjes een vanzelfsprekendheid en zelfs doorgedrongen tot de meest vooraanstaande artsen en wetenschappers die zich vroeger hier vanaf keerden. De wetenschap heeft niet overal een antwoordt op, medici zouden wat terughoudender moeten zijn om alles wat niet in de leerboeken staat af te doen als kwakzalverij !
Wilma S. says
Ik had eerst nog graag antwoord op bijvoorbeeld de vraag die ik hier stelde alvorens je rookgordijnen op gaat trekken zo lijkt het, en een excuus aan Renate is ook wel op zijn plaats vind ik:
https://kloptdatwel.nl/2016/12/01/kurkuma-volgens-de-doctoren-heger-visser-en-van-eijck/comment-page-1/#comment-72289
We hebben het hier over kankerkwakzalverij en dat is toch echt een ‘aparte tak van sport’.
Hans1263 says
U vindt m.i. voldoende nuance in de nauwkeurige definitie van kwakzalverij die de Vereniging tegen de Kwakzalverij hanteert. Zoekt u maar even op hun website.
Jakob Bolk says
We hebben het hier over kankerkwakzalverij en dat is toch echt een ‘aparte tak van sport’. Nee, dat is het niet, niet altijd de schoen aantrekken die u op dat moment het beste past ! Iets als kwakzalverij bestempelen is gewoon iets als kwakzalverij bestempelen, of het nu gaat om chemo of om vitaminesuppletie doet er niet toe.
Niemand verplicht u om het alternatieve circuit op te zoeken als u ernstig ziek wordt. Ook in de reguliere geneeskust is niet alles bewezen werkzaam.
Waar wilt u heen ? excuus aanbieden voor iets wat ik verkeert lijkt te hebben geïnterpreteerd ? Dit doe ik niet, beledigen mijnerzijds is niet aan de orde !
Wilma S. says
Jakob Bolk:
Hoezo zou ik dat doen?! Met gewoon lezen wat er staat bij de intro van dit item kom je anders al een heel eind:
Kurkuma, geelwortel, is een uit India afkomstige voedingsstof, die een belangrijk bestanddeel vormt van kerrie en een reputatie heeft als ayurvedisch medicijn. Zoals elk kruid bestaat kurkuma uit talrijke stoffen en een daarvan is curcumine, welke stof in de reageerbuis schadelijke effecten heeft op kankercellen. Om deze reden wordt er al geruime tijd wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de antikankerwerking van deze stof. Het begint er inmiddels steeds meer naar uit te zien dat het middel zijn beloften niet zal waarmaken, omdat het nauwelijks wordt opgenomen bij orale inname en omdat die minieme hoeveelheden curcumine, die wel in de bloedbaan terechtkomen, vrijwel direct worden afgebroken. Ik stel u voor aan drie wetenschappers die zich met curcumine hebben beziggehouden.
Antikankerwerking en beloften die niet waargemaakt kunnen worden in geval van kanker.
lvdbergen says
hieonder vele studies naar de werkzaamheid van kurkuma..
[lijst verwijderd door Mod(PvE)| voegt zo echt niets toe aan de discussie]
Jakob Bolk says
Ik geloof niet persoonlijk in de wonderbaarlijke werking van kurkuma mevrouw. Maar misschien wel mensen die denken er baat bij te hebben. Het placebo-effect kan tussen de oren ook een genezende werking hebben, evenals reguliere medicatie !
Wilma S. says
Placebo’s hebben geen (genezend) effect op kanker wat bijvoorbeeld tumorgroei betreft. Kanker trekt zich sowieso niets aan van wat zich ‘tussen de oren’ afspeelt.
Kankerpatiënten kunnen bij wijze van spreken ook 3 x daags in hun blote kont gras gaan eten zonder hun handen te gebruiken als er baat bij denken te hebben het criterium zou moeten zijn.
Het is bijna 2017 maar daar merk je regelmatig niet veel van:
http://www.kwakzalverij.nl/nieuws/kwakgeloof-nederland-aan-het-tarwegras-tegen-kanker/
Jakob Bolk says
Uw kwalificatie mevrouw van uw laatste zin is mij duidelijk. Wellicht overschat u zich zelf schromelijk !
Waarom denkt u dan waarom er vaak placebo gecontroleerde onderzoeken plaatsvinden om de effectiviteit van medicijnen te testen ? Ook een longontsteking zal niet reageren op pepermuntjes van de Aldi, net zo min als roombotertabletten op prostaatkanker !
We leven inderdaad in 2016, en daarbij is de mondigheid en de zoektocht naar andere genezingsmethodieken door met name internet toegenomen. En maar goed ook !
De dokter met zijn witte jas en autoritaire uitstraling zit er ook weleens naast met zijn visie wat nu “werkt” of niet !
Wilma S. says
Jakob Bolk:
Waarom denk jij zelf dat dat gebeurt?
Jakob Bolk says
Omdat ook placebo’s een bijdrage kunnen leveren aan het “genezingsproces” van patiënten. En dat zou toch in moeten druisen tegen de werkelijke “geneeskracht van de echte medicijnen.
Maar we gaan op deze manier mantra’s herhalen die in een doodlopende weg eindigen.
JennyJ0 says
Placebogecontroleerd (en dubbelblind) onderzoek wordt gedaan om de invloed van verwachtingen van patiënten (en onderzoekers) uit te sluiten, omdat die verwachtingen van invloed kunnen zijn op de perceptie over de werking van het onderzochte middel. Met placebogecontroleerd onderzoek wordt duidelijk of de verbetering echt aan de behandeling te danken is of niet.
Wilma S. says
@Jakob Bolk
Wat JennyJo ook zegt, en bij kankeronderzoek worden placebogecontroleerde trials logischerwijs over het algemeen niet ethisch gevonden en de nieuwe behandeling derhalve vergeleken met een standaard behandeling:
https://www.avl.nl/trials/trials-overzicht/
Het Antoni van Leeuwenhoek behandelt patiënten met kanker uit heel Nederland en wordt er continu onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingen van kanker. Dit onderzoek noemen we ‘klinisch-wetenschappelijk onderzoek’, ‘experimenteel onderzoek’ en ook het Engels woord ‘ trial’ wordt veel gebruikt.
Alle medicijnen die nu worden gebruikt voor de behandeling van kanker zijn door middel van soortgelijk wetenschappelijk onderzoek getoetst en uiteindelijk geregistreerd. Dit gebeurt zeer zorgvuldig en stap voor stap.
De ontwikkeling van een nieuw medicijn of behandelingsmethode neemt dan ook jaren in beslag. Om de behandeling van kanker nog verder te verbeteren en te zoeken naar nieuwe behandelmethoden en medicijnen wordt door het Antoni van Leeuwenhoek nationaal en internationaal wetenschappelijk onderzoek opgezet en uitgevoerd.
Het kan zijn dat u door uw arts wordt gevraagd om deel te nemen aan zo’n onderzoek.
Wilma S. says
Degene die meer wil weten over placebo vindt hier een hele serie artikelen:
http://www.kwakzalverij.nl/encyclopedie/p/encyclopedie-placebo/
Encyclopedie: Placebo
Uit: Tussen Waarheid en Waanzin: een encyclopedie der pseudo-wetenschappen
Niet-specifieke effecten van (medische) behandeling.
lvdbergen says
Pas op dat de kurkumine discussie niet verzand in ´n technische discussie!!
Jakob Bolk says
Uw raadt neem ik ter harte !
Hans1263 says
Begrijp ik dat u bij een technische discussie over farmaceutische onderwerpen in de problemen komt?
lvdbergen says
[verwijderd door Mod(PvE)| dit raakt nauwelijks meer aan het onderwerp en het flauwe expres slecht gespelde Nederlands mag ook wel achterwege blijven]
lvdbergen says
Constant op meerdere verschillende topics op je schrijffouten gewezen worden door Hans 1263 is kinderachtig.
lvdbergen says
Was ‘n reactie die ik had geleerd van de Vlaming Brecht de Coene in ‘t topic over complotdenken…de complotdiscussie zou te snel verzanden in ‘n technische discussie..
Maar de 9/11 complotdiscsussie = ‘n technische discussie..
Zoals ook de discussie over Kurkuma m.b.t. z’n genezende eigenschappen dat is.
Pepijn van Erp says
Het slaat hier als een tang op een varken. Dit stuk over kurkuma heeft toch niets met complotdenken te maken? Zo’n opmerking komt voor iemand die de moeite neemt om de comments te lezen volslagen uit de lucht vallen. Als u serieus genomen wilt worden, is het mijns inziens bepaald niet handig om op deze wijze maar wat losse opmerkingen te strooien.
lvdbergen says
Ik bedoel dat iemand met kennis van bouwkunde ‘t thema 9/11 minder snel als complot zal afdoen dan iemand die die specifieke kennis niet heeft..
Dit geld ook voor de discussie rond Kurkuma…mensen met specifieke kennis betreffende geneesmiddelen zijn beter in staat de vermeende eigenschappen van Kurkuma naar waarde in te schatten.
Pepijn van Erp says
Dan hebt u Decoene volgens mij niet goed begrepen. Dat het bij 9/11 snel een technische discussie wordt, is daar vervelend, omdat het afleidt van de hoofdvraag en de vele bewijzen van andere aard die een theorie die in wezen neerkomt op controlled demolition niet geloofwaardig maken.
Bij deze discussie over kurkuma gaat het maar om één zaak: wat is de wetenschappelijke stand van zaken met betrekking tot de effectiviteit.
Genoeg afgedwaald, zou ik zeggen. Laat dit zijsprongetje hier verder maar bij.
FVerweven says
“Van Eijck, één van de experts van diezelfde DPCG, hierop gewezen, neemt opnieuw een twijfelachtige, onduidelijke houding aan over het nut van kurkuma, terwijl toch ook hem (inmiddels) duidelijk moet zijn dat kurkuma bij die ellendige alvleesklierkanker geen enkel soelaas gaat bieden.” – See more at: http://www.kwakzalverij.nl/nieuws/kurkuma-is-een-hype-en-werkt-niet-tegen-alvleesklierkanker/#sthash.OifTvZIk.dpuf
FVerweven says
Als je leest hoe complex deze wonderbaarlijke genezing tot stand kwam, dan kun je je niet voorstellen hoe een beetje kurkuma überhaupt kan werken:
1 Patient, 7 Tumors and 100 Billion Cells Equal 1 Striking Recovery
http://www.nytimes.com/2016/12/07/health/cancer-immunotherapy.html?_r=0
Pepijn van Erp says
Nieuwe review op basis van meer dan 120 klinische trials wijst uit dat curcumine niets doet:
http://www.nature.com/news/deceptive-curcumin-offers-cautionary-tale-for-chemists-1.21269
Wilma S. says
https://twitter.com/HenkJanOut/status/836165998927613952
Henk Jan Out
@HenkJanOut
Van Eijk begint weer over kurkuma, scheldt op bedrijven en denkt dat 75% vd pillen v medici komt #not https://www.bnr.nl/nieuws/zorg/10319014/alvleesklierkanker-neemt-toe-de-overlevingskans-niet … #BNR
(**) Kurkuma en de farma
Vorig jaar pleitte Van Eijck dat kurkuma net zo goed werkt tegen kanker als chemotherapie. ‘Kurkumine, het werkzaam bestandsdeel van kurkuma, is effectief gebleken in kweekbakjes’, zegt Van Eijck. ‘Er is echter nooit onderzoek gedaan dat heeft aangetoond dat kurkuma bij patiënten ook effectief is. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat patiënten zonder alternatief het toch willen proberen omdat er signalen zijn dat het mogelijk iets zou kunnen doen. Die patiënten begeleid ik dan liever dan ze het maar zelf te laten uitzoeken.’
‘Ik begrijp dat de farmaceutische industrie natuurlijk niet zit te wachten op het onderzoeken van een kruid waar geen patent op kan worden verkregen. Daar is geen geld aan te verdienen.’ (**)
Hoezo is er nog nooit onderzoek gedaan?! Pepijn van Erp 11 January 2017
Nieuwe review op basis van meer dan 120 klinische trials wijst uit dat curcumine niets doet:..