Image/TDH

Image/TDH

Het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) geeft in haar maandelijkse update aan dat er inmiddels minstens 4882 gevallen van de mazelen zijn geconstateerd in Roemenië. Sinds februari 2016 woedt er in het land een mazelenepidemie waarbij uiteraard vooral ongevaccineerden de ziekte oplopen. Helaas zijn er ook al 23 doden te betreuren. Het blijkt dat vooral baby’s en jongere kinderen slachtoffer zijn geworden van de dodelijke complicaties van het virus.
Volgens medisch vakblad Medisch Contact trad maar liefst 96 procent van de ziektegevallen op bij mensen die niet gevaccineerd waren. Bij 3 procent was sprake van één dosis vaccin, 1 procent was volledig ingeënt. De BMR-vaccinatiegraad in Roemenië lag begin deze eeuw boven de 95 procent, maar daalt sinds 2010. In 2014 liep deze regionaal uiteen, voor de eerste dosis tussen 71 en 98 procent (gemiddeld 86%) en tussen 53 en 95 procent voor de tweede (gemiddeld 88%). Er worden inmiddels extra vaccinaties gegeven aan gemeenschappen waarin de vaccinatiegraad sub-optimaal is om verdere dode kinderen te voorkomen. Helaas zijn er nog steeds mensen die de serieuze complicaties van mazelen ontkennen.

Steun Kloptdatwel

23 doden door mazelenuitbraak in Roemenië 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.