Rain International is producent van diverse supplementen. Vooral de producten Soul en Core worden intensief gepromoot met mooie plaatjes en praatjes, meestal door ‘Rain partners’. In wezen gaat het om zakjes geperste zaden die allerhande gezondheidsvoordelen zouden hebben. Inmiddels heeft de Reclame Code Commissie echter al in vier uitspraken vastgesteld dat degenen die de Rain-supplementen aanprijzen daarbij te ver gaan en de wet overtreden.
Rain springt in op de populariteit van zaden. In een zakje Rain Soul zitten zwart komijnzaad, zwart frambozenzaad en pitten van de Chardonnay-druif terwijl Rain Core mariadistelzaad, zwart komijnzaad, veenbeszaad en nog een hoop andere ingrediënten bevat, zoals boerenkool, paardenbloem en tarwegras.[1] De zaden worden koud geperst en in een zakje gedaan, waaraan dan nog flink wat water wordt toegevoegd. Smaakstoffen zitten er ook in, waardoor Soul naar granaatappel en passievrucht zou moeten smaken en Core naar pepermunt. Natuurlijk zijn de producten veganistisch, halal, GMO- en glutenvrij. Neem de producten samen, en het effect van beide wordt nog versterkt, aldus de producenten, die trots van ‘superkracht’ reppen.
Je moet er als consument wel even voor in de buidel tasten, want voor een doosje met 30 zakjes moet je al gauw tussen de 70 en 85 euro neertellen, afhankelijk van de distributeur. Je kunt ook zelf distributeur van Rain-producten worden, ‘Rain partner’ zoals dat heet. Met zulke constructies is het niet verwonderlijk dat op bepaalde discussiefora al van een piramidespel wordt gerept. De vergelijking met bijvoorbeeld Herbalife dringt zich inderdaad al snel op.
Diëtist Rob van Berkel schreef een tijd terug een kritisch artikel over de supplementen Soul en Core. Daarin betoogt hij gedetailleerd dat sprake is van misleiding. Zijn conclusie is:
“De producten Rain Soul en Rain Core liften mee op het gezonde imago van zaden. Onduidelijk is echter of de producten van Rain dezelfde voedingsstoffen bevatten en dus dezelfde eigenschappen hebben. Doordat de zaden geperst zijn verandert zonder twijfel de voedingswaarde. In ieder geval ontbreken de vetten op de voedingswaardedeclaratie, die (mede) verantwoordelijk worden gehouden voor enkele gunstige effecten. Andere voedingsstoffen zouden worden geconcentreerd, maar analysecijfers daarvan ontbreken. Het komt erop neer dat erg veel onduidelijk is, terwijl Rain en distributeurs doen voorkomen alsof die duidelijkheid er wel is waardoor de consument misleid wordt.”
Van Berkel diende vorig jaar ook een klacht in bij de Reclame Code Commissie tegen een partner die Rain-supplementen aanprijst en verkoopt. Die klacht werd op 23 augustus 2016 door de voorzitter van de RCC gegrond verklaard. De adverteerder had diverse medische claims gedaan die o.a. inhielden dat de ingrediënten in de Rain-producten het darmstelsel zouden kalmeren, de lever zouden ontgiften, ontstekingen zouden remmen en pijn zouden verminderen. Daarmee worden de supplementen volgens de voorzitter als geneesmiddelen neergezet en is de Geneesmiddelenwet van toepassing. Nu geen sprake is van een handelsvergunning voor deze ‘geneesmiddelen’ worden de uitlatingen als verboden geneesmiddelenreclame aangemerkt. Ze zijn in strijd met artikel 84 Geneesmiddelenwet.
Op 11 april 2017 deed de voorzitter van de RCC opnieuw uitspraak over reclame voor Rain-supplementen. In drie afzonderlijke uitspraken – deze, deze en deze – werd wederom strijd met de Geneesmiddelenwet of de Claimsverordening van de Europese Unie geconstateerd. De drie klachten waren afkomstig van iemand die zichzelf omschreef als ‘thuis in de orthomoleculaire wereld’. Onder de drie adverteerders maakte vooral een natuurgenezeres-distributeur het wel erg bont. In een onnavolgbaar betoog werden de Rain-producten aangeprezen om de lever te detoxen, dat arme orgaan dat vooral bij Lyme-patiënten “echt een bottle neck” zou zijn. De lever moet dan namelijk strijden tegen de Lyme-bacterie, zware metalen, medicijnen en straling. Maar toen de genezeres energetisch (?) een druppel (van een Rain-product, neem ik aan) op een cel van een Lyme-patiënt deed, bloeide de cel opeens op als een roos. De spininversie van de cel werd teruggedraaid en dat bleek uit een levend bloed analyse. Waarna nog een verhaal volgt over ene dr. Wright uit de USA (verbonden aan Rain overigens), diabetes, kanker, huidaandoeningen, vermoeidheid, migraine etc. Kortom, Rain Soul en Rain Core zijn bijna overal goed voor.
En toch heeft de voorzitter maar enkele regels nodig om ook deze uitlatingen als wettelijk verboden geneesmiddelenreclame af te keuren. Overtreding van het reclameverbod uit de Geneesmiddelenwet kan in theorie wordt bestraft met boetes oplopend tot 450.000 euro, maar erg veel prioriteit voor dit soort zaken lijkt de IGZ niet te hebben. Ook de andere twee klachten waren gegrond. De eerste betrof een nogal onsmakelijke reclame waarin een ex-kankerpatiënt een reeks gezondheidsclaims deed en bovendien beweerde dat dankzij de Rain-supplementen zijn grijzende haar weer zijn oorspronkelijke kleur terugkreeg. De gezondheidsclaims waren in strijd met de Europese Claimsverordening. Een ook de claims op een website gelieerd aan Rain International BV zelf vonden geen genade. Daar werden niet alleen alle gezondheidsclaims in strijd met de genoemde verordening verklaard, maar ook een voedingsclaim (“chlorella is een krachtige bron van…”).
Al met al hebben de reclames voor Rain-supplementen dus geen beste score bij de Reclame Code Commissie. Vier klachten, allemaal gegrond. Het is alleen jammer dat de voorzitter na het vaststellen van wetsovertreding niet meer toekomt aan de vraag of de reclames ook misleidend zijn. Bij die vraag rust op Rain en zijn adverterende partners de bewijslast om aan te tonen dat van misleiding geen sprake is. Dat zou zomaar eens een te zware last kunnen zijn. Wie toch aan de zaden wil, kan beter eens beginnen in de lokale supermarkt. Diëtist Van Berkel wijst er terecht op dat een potje zwart komijnzaad daar minder dan een euro kost.
Noot
[1] De exacte samenstelling is een bedrijfsgeheim: “Leuk geprobeerd! De exacte samenstelling is in principe een geheime formule voor producten als Soul en Core. We kunnen het evenmin met je delen als dat jij het bekroonde recept van je grootmoeders chili kan geven.”
mariannedo says
Dit reclame filmpje wil ik nog aan het artikel Rain-supplementen toevoegen, omdat het zo lachwekkend is.
http://www.myrainlife.com/feniks
Maarten Bennis says
Dit artikel suggereert nogal wat zonder aan hoor en wederhoor te doen. Dat is nogal gratuit en zet vraagtekens bij de onafhankelijkheid van de auteur. Ik stel me graag beschikbaar voor een interview. Alvast kan ik zeggen dat er absoluut geen sprake is van een regen van klachten. Klagers en zeikers heb je overal en zijn altijd erg luidruchtig, en die neem je als journalist altijd met een grote korrel zout.
Renate1 says
Zelfs zonder klachten lijkt het er op dat er vooral sprake is van gebakken lucht met ongegronde gezondheidsclaims.
Pepijn van Erp says
Dit artikel geeft in eerste instantie weer hoe de Reclame Code Commissie klachten heeft beoordeeld over de wijze waarop reclame wordt gemaakt voor de producten. Wat wordt daarover (ten onrechte) gesuggereerd?
‘Hoor en wederhoor’ is in dit soort berichtgeving echt geen must.
FVerweven says
Wie hebben jullie om wederhoor gevraagd toen jullie dit soort claims opstelden?
“… dat de ingrediënten in de Rain-producten het darmstelsel zouden kalmeren, de lever zouden ontgiften, ontstekingen zouden remmen en pijn zouden verminderen.”
Wondermiddelen met multi-werking op bovendien zeer uiteenlopende organische processen neem je toch met een grote korrel zout?
martin harteveld says
Ik heb SOUL, CORE, BEND, PURE en FORM van Rain uitgeprobeerd om beter door de nachtdiensten heen te komen en om mijn welzijn (pijntjes hier en daar) in het algemeen te verbeteren. Het was een duur pakketje voor maar één maand maar ik heb wel degelijk verbetering in mijn welzijn opgemerkt.
De produkten SOUL, CORE en BEND daarvan beweert Rain inderdaad dat het bepaalde geneeskrachtige werkingen heeft. De beweringen van de partners zoals in dit artikel staat geschreven daarvoor is Rain niet verantwoordelijk. Natuurlijk zitten de internationale overheids gezondheidsorganisaties bovenop Rain vanwege deze claims van Rain zelf.
Rain is wel een gecertificeerd bedrijf met een keurmerk als GMP. Doordat ze dit keurmerk hebben vertrouw ik erop dat ze geen rommel verkopen en mijn gevoel bevestigd dit.
Zelf mijn voeding samenstellen om mijn welzijn te verbeteren is tot op heden niet gelukt. Ik ben blij met de produkten van Rain.
unbanmagic says
GMP zegt niets over de werking.
Als ik op rainintl.com/default/rain-intl-commerce/ kijk, zie ik multilevel marketing. Erg geruststellend dat men dat model nodig heeft.
Je beter voelen na 1 maand iets proberen riekt lichtelijk naar placebo effect.
FVerweven says
[ zie ik multilevel marketing ]
Kennelijk is Maarten Bennis (reactie nr 2) er zelf ook ingestonken. En nu voor zichzelf begonnen met een flesje mineralen voor 100 euro.
Zijn communicatie consultant Lidwien zal er vast wel voor zorgen dat hij geen claims maakt die de RCC halen?
Zie hier hoe ze indirect afgeven op multilevel Rain:
https://www.smpl.international/over-ons/
martin harteveld says
Opmerkelijk marketing model inderdaad. Ik ruik ook onraad.
Gelijk iets afschrijven is ook niet de goede manier. Zonder klachten kan je het verschil ook niet merken natuurlijk.
Placebo effect kan je uitstellen of bevestigen door bijvoorbeeld een periode niets van deze produkten te nemen.
unbanmagic says
“Placebo effect kan je uitstellen of bevestigen door bijvoorbeeld een periode niets van deze produkten te nemen.”
” Het was een duur pakketje voor maar één maand maar ik heb wel degelijk verbetering in mijn welzijn opgemerkt.”
U deed zelf inderdaad de meest betrouwbare test op dat gebied, 1 maand gebruiken van een over prijst product en u voelde verbetering in uw “welzijn”. Veel beter kan placebo niet beschreven worden.
martin harteveld says
unbanmagic Overprijst of niet daar kunnen we over door blijven gaan.
Geen werkzame bestanddelen zitten er duidelijk niet in. Al die vitaminen en mineralen zijn werkzame bestanddelen.
FVerweven says
[ Placebo effect kan je uitstellen of bevestigen door bijvoorbeeld een periode niets van deze producten te nemen. ]
Was het maar zo simpel.
Afgezien van een test met n=1 die geen zeggingskracht heeft, moet je om het placebo effect bij jezelf proberen waar te nemen minstens een andere persoon jou de vitaminen of placebopilletjes laten uitdelen. Op zo een manier dat jij niet kunt zien, voelen of ruiken of smaken dat het niet steeds dezelfde pilletjes zijn. Je zou zelfs de persoon niet mogen ontmoeten om onbewuste signalen van de uitdeler te vermijden.
Geen pilletjes innemen kan de reactie van geest en lichaam veranderen, in ieder geval meet je zo niet het placebo effect. Voor zeggingskracht moet n natuurlijk veel groter zijn en heb je een controlegroep nodig die niets inneemt.
unbanmagic says
MLM + overbodige labels = over prijst.
“Geen werkzame bestanddelen zitten er duidelijk niet in.”
Was ook niemands bewering.
“Al die vitaminen en mineralen zijn werkzame bestanddelen.”
Wat niets zegt.
Renate1 says
De vraag is bovendien of je die vitamines en mineralen nodig hebt, als je gewoon gezond eet. Dan wil ik het nog niet hebben over de prijzen die voor dit soort producten worden gevraagd, zeker als het gaat om zaken die via MLM worden verkocht.
Hans1263 says
Het antwoord is: nee.
Renate1 says
@ Hans,
Het antwoord is inderdaad nee.
En mensen die wat minder gezond eten, zijn vermoedelijk voordeliger uit als ze gewoon goedkope huismerkproducten kopen in plaats van de spullen die via MLM worden verkocht.
martin harteveld says
Urban als je over placebo begint dan moet je eerst maar eens de definitie ervan weten.
Vitaminen en mineralen heb je nou eenmaal nodig om goed te functioneren. Je beseft je duidelijk niet hoe moeilijk het is om in je eten de juiste doseringen toe te voegen.
Ga eerst maar eens jarenlang veel nachten draaien en/of ouder worden dan piep je wel anders.
unbanmagic says
Meneer Martin, ik werk 30+ jaar in ploegen. Dat met die leeftijd schiet ook al aardig op.
Dat u bij eten enkel aan patat mayo denkt is niet ons probleem. Dat soort problemen moet u niet op anderen projecteren.
De mythe dat men bij een normaal eetpatroon niet aan de juiste en de juiste hoeveelheden vitaminen en mineralen komt is een prachtige mythe die uitgevonden is door de vitaminen en mineralen verkopers en blijkt uit tal van onderzoek totale onzin. Dat levert miljardairs miljarden op. 123.28 Miljard omzet in de USA alleen al per jaar. (Die deels ingezet worden om anti-vaxxers als Del Bigtree en Wakefield te financieren).
Deels van mensen die het nodig hebben op dokters advies, meeste echter van goedgelovigen die in die oplichting trappen.
Dat u niet begreep wat ik met de placebo opmerking bedoelde ligt echt aan u. Wat het woord betekent weet ik wel. Ik twijfel of u weet wat het betekent en waarom ik het daar gebruikte.
U komt aan met een n=1 “onderzoek” van 1 maand waarna ‘ik heb wel degelijk verbetering in mijn welzijn opgemerkt.’ om dit product te promoten.
n=1 is een te klein onderzoek om serieus te nemen.
1 maand iets innemen zegt helemaal niets.
‘Welzijn’ is niet iets meetbaars, sterker nog, het is een zo’n ruim begrip dat van zo veel meer afhankelijk is dan enkel voeding dat het onbruikbaar is als meeteenheid als het resultaat van een onderzoek.
U gaf veel te veel geld uit aan een product waarover u een bias had.
Ik blijf bij mijn eerdere observatie.
Belangrijkste feit is dat u hier uw grief kwijt wilt omdat u zich door die Rain MLM gasten heeft laten oplichten en dat inmiddels beseft. Schaamte, teleurstelling, woede, u komt het hier uiten.
Geen interesse in.
Hans1263 says
GMP is geen keurmerk. Good Manufacturing Practice is een wettelijk samenstel van inrichtings- , productie- en protocollerings-eisen die een fabrikant van bepaalde producten moet naleven om überhaupt te mogen produceren.
Zoals Urbanmagic al opmerkte, GMP zegt helemaal niets over werkzaamheid.
Bijvoorbeeld: ook bij de productie van homeopathica moet de fabrikant aan dezelfde strenge GMP-eisen voldoen als bij de productie van “reguliere” geneesmiddelen, en toch betreft het totaal onwerkzame flauwekul.
martin harteveld says
Ik zeg ook dat er geen rommel in zit dat wordt met GMP bevestigd. Over de werkzaamheid moet je zelf maar beslissen.
Bij de Holland Barret gezondheidswinkel en G&W kon ik niet direct aan produkten komen met GMP terwijl daar enorm veel schappen staan met allemaal supplementen. GMP is in Nederland volgens mij niet eens verplicht voor supplementenfabriekanten in Duitsland wel. Het lijkt wel alsof Nederland een afzetmarkt voor die produkten waarvan je niet weet wat er nog meer in zit dan wat op het etiket staat.
FVerweven says
[ Ik zeg ook dat er geen rommel in zit ]
Wat is “rommel”? Wanneer is iets rommel?
[ dat wordt met GMP bevestigd. ]
Ik ken GMP niet, maar ik vermoed dat het een beschrijving is van hoe het productieproces en opslag gedaan horen te worden wat betreft hygiëne e.d. omdat het hier iets betreft wat je in je mond stopt.
Als je zulke certificaten hebt zegt dat niet of je het in werkelijkheid ook zo doet. Zelfs niet als GMP regelmatig onverwacht langskomt ter controle. Methoden en hygiëne dus, maar het lijkt me sterk dat een GMP certificaat garandeert dat alles wat er op het etiket staat er ook in zit of dat er geen extra stoffen in zitten die niet op het etiket staan.
De slager op de hoek die ossenworst zelf maakt en aan jou verkoopt moet aan bepaalde standaarden van hygiëne en opslag voldoen. Gaat diezelfde slager één ossenworst per week aan de lokale supermarkt leveren voor de verkoop aldaar, dan worden de hygiëne regels veel strenger en moeten regelmatig samples van de ossenworst naar het lab gestuurd worden voor (dure) tests.
Dus als jij in je gezondheidswinkel geen producten met GMP kunt krijgen dan zegt dat eigenlijk niks over de kwaliteit van die producten.
Renate1 says
Als mensen zich voor veel geld willen laten oplichten, gaan ze hun gang maar, maar dat wil niet zeggen dat er geen kritische kanttekeningen gemaakt mogen worden.
Ik vind al dat soort reclames, zoals bijvoorbeeld ook voor V….P.. (Vul zelf maar in wat er op de puntjes moet komen) vreselijk irritant en natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die daar intrappen. Helaas zijn het dan niet alleen maar mensen die het geld goed kunnen missen, maar ook mensen wier gezondheid misschien te wensen overlaat en die hopen dat ze zich door deze supplementen beter gaan voelen, terwijl ze het geld eigenlijk niet echt kunnen missen.
Dan zie je de een of andere Scandinaviër blaten dat hij, of zij een veeleisende baan heeft, of flink aan sport doet en dat hij weliswaar gezond eet, maar dat deze overbodige voedingssupplementen er voor zorgen dat hij het veeleisende bestaan aan kan.
RV says
Wie gezond is en gezond eet, heeft geen voedingssupplementen van node.
Renate1 says
Dat zei ik dus ook, met het woordje ‘overbodige’.
Maar mensen die niet zo gezond zijn, gaan misschien denken dat ze zich beter gaan voelen als ze dit soort supplementen gaan slikken. Aangezet door dit soort reclames en misschien mensen uit hun omgeving.
Ik slik geen voedingssupplementen en ben zo gezond als een vis.
Hans1263 says
Ik heb het niet over rommel, meneer Harteveld. Ik had het over GMP waarvan u een verkeerd begrip heeft.
Met GMP “bevestig” je niets. GMP betekent Good Manufacturing Practices. Het begrip gaat over een goede wijze van produceren, volgens stricte procedures en protocollen in ruimtes die daarvoor geschikt zijn (en aan nauwe richtlijnen voldoen). Opslag en distributie is weer aan andere normen gebonden, GDP genaamd, Good Distribution Practices. En dan heb je ook nog normen voor latboratoriumonderzoek.
martin harteveld says
Hans Je begrijpt zelf niet wat GMP is want GMP bevestigt wel iets. GMP is een keurmerk (stempeltje geeft certificering aan) en daarmee is de kwaliteit van het middel geborgd. GMP staat wel voor geen rommel want zo wordt aangetoond dat er geen verontreiniging of verwisseling gebeurd in de produktieprocessen.
unbanmagic says
Al zitten er 30.000 verschillende keurmerken en stickers en stempels op, het zegt niets over de werking. Een meta studie van een stuk of 5 peer reviewed RCTs met voldoende deelnemers en van voldoende niveau zou mogelijk wat kunnen zeggen over de werking.
GMP en “ik voelde mij beter na het uitgeven van 300-400 euro en 1 maan proberen” zegt helemaal niets. En tot nu toe bracht u niets anders dan dat.
Hoe is het overigens met Bradford Weeks M.D?
Hans1263 says
Pardon meneer Harteveld, GMP en GDP zijn toevallig mijn vakgebied.
GMP geeft “slechts” aan dat er “lege artis” is gewerkt bij de productie, als die term u iets zegt. GMP is geen keurmerk, maar gewoon een normale verplichting.
Daarnaast is er dan nog GDP (v.w.b. distributie en opslag) en GLP (voor laboratoriumonderzoek). Ook geen keurmerken.
Over de werking van het product zeggen deze begrippen helemaal niets. Dat moet natuurlijk tevoren apart worden onderzocht en… die claim moet kunnen worden waargemaakt. Dat valt bij mengsels van vitamines en mineralen helemaal nog niet mee, en zéker niet bij kruidenmengsels, die berucht zijn vanwege de variatie in samenstelling. Claims zijn bij kruidenmengsels vrijwel altijd dubieus.
Maar: Geloof is een schone zaak en schenkt het mensdom veel vermaak!
martin harteveld says
http://www.bijsluiterwoordenboek.nl/action/search/q/gmp+keurmerk
Hans1263 says
U weet het op basis van deze indrukwekkende site vast veel beter, meneer Harteveld. En toch hebt u de clou absoluut niet begrepen. Het zij zo. Discussie met u is tamelijk zinloos.
martin harteveld says
Hans1263 Er staat duidelijk HET IS EEN KEURMERK.
Hans1263 says
Ik kan lezen, meneer Harteveld, al jaren, ook zonder hoofdletters. Maar wat zegt nu een willekeurige internetsite op het gebied van zelfzorg?
GMP is, zoals ik al eerder opmerkte, een samenstel van regels m.b.t. verantwoorde productie. Dat zegt helemaal niets over werkzaamheid noch over b.v. veiligheid van een product. Ter adstructie voerde ik hier al eerder aan dat de productie van homeopathische “geneesmiddelen” ook dient te voldoen aan GMP (onder andere…). Desalniettemin zit er helemaal niets aan werkzaam bestanddeel in homeopathica, noch is er sprake van enige werkzaamheid bij die producten.
Bakkers moeten o.a. voldoen aan warenwettelijke eisen bij de productie van brood. Dan zetten zij soms op de verpakking “ambachtelijk voor u gebakken” of woorden van gelijke strekking. Desalniettemin zegt zo’n bewering helemaal niets over de smaak van het brood, evenmin als een evt. GMP-vermelding op de verpakking van supplementen iets zegt over werkzaamheid .
De RAIN-supplementen worden vast wel netjes vervaardigd, want anders zouden ze door de Voedsel- en Warenautoriteit van de markt (moeten) worden gehaald. Gezondheidsclaims (al dan niet toegestaan, al dan niet op het randje) moeten echter wel worden waargemaakt. Daar komt veel meer bij kijken dan een verantwoorde bereiding volgens GMP. GMP, een nette productie, behoort vanzelfsprekend te zijn en hoeft dus helemaal niet te worden vermeld. Onderzoek naar werkzaamheid vergt jarenlang onderzoek. Bij kruidenpreparaten met hun sterk variabele samenstelling is dat extra lastig, zo niet onmogelijk, zéker als het preparaten zijn met een hele serie bestanddelen.
FVerweven says
“Bij GMP gaat het er om, dat nauwkeurig is vastgelegd hoe en onder welke omstandigheden een product wordt gemaakt.”
Lees eerst hier eens verder Martin Harteveld, er staat niets over een keurmerk dat op die site van zelfzorg ten onrechte gebruikt wordt.
GMP zegt dus nooit iets over de werkzaamheid van een middel.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Good_manufacturing_practice
unbanmagic says
Meneer Harteveld, kleine hint. Vraag naar mensen hun beroep en of expertise voor u aannames doet. U bent niet de enige “expert” in welk vakgebied dan ook.