Quaning - onzin opgediend op een bedje van theoretische natuurkunde 1“Quaning is de begeleidingsvorm die met gebruikmaking van kwantuminformatie mensen en bedrijven helpt om hun doel te bereiken. Voor een vaste prijs, snel, duurzaam en met resultaatgarantie. Zodat zij vanzelfsprekend leven en werken waarvoor zij gebakken zijn.” Zo wordt het interessant klinkende begrip Quaning geïntroduceerd op de website www.levelfivequaning.com.

Level Five Quaning is een franchiseconcept voor coaches en consultants, je kunt er Quaner mee worden. Nu zijn er talloze van dat soort concepten, vaak gestoeld op dubieuze psychologische theorieën die allang en breed achterhaald zijn, maar dit heeft dus met kwantunmechnica te maken. Serieus?

Het Quaning-gedachtegoed is gestoeld op de theorieën van de Duitse theoretisch natuurkundige Burkhard Heim (1925-2001) en de theorieën en ervaringen van de ontwikkelaar van de Quaning-methodiek Helma Lieberwerth (1962).

Burkhard Heim heeft een groot gedeelte van zijn leven gewijd aan het onderzoeken van ons universum. Daarin onderscheidde hij 12 dimensies, omschreven in de Heim-theorie. Elke dimensie heeft zijn eigen bedoeling. Alle dimensies zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. De invulling en toepassing van deze dimensies op begeleiding van mensen en organisaties op basis van hun zijnsintentie, is beschreven door Helma Lieberwerth.

Het is misschien maar goed dat die arme Burkhard Heim dit niet meer mee heeft hoeven maken. Als obscure theoretisch natuurkundige kende hij in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw enige bekendheid, maar zijn eigenzinnige theorieën hebben nauwelijks voet aan de grond gekregen. Het was echter wel allemaal zuiver natuurkundig en met de vage dimensies ‘met bedoelingen’ waarmee die mevrouw Lieberwerth hem zo associeert, heeft zijn werk helemaal niets van doen. Het enige wat overeenkomt is het woord ‘dimensies’ en het feit dat je in Heim zijn model er zes of meer nodig hebt (wat ook niet echt bijzonder is).

Ik citeer nog een stukje van het proza van Lieberwerth, waarin ze laatste vier van haar twaalf dimensies uitlegt. Gewoon omdat het zo hilarisch is:

Dimensies 9, 10, 11 en 12 – Globaal Informatieveld
Dit zijn de dimensies waarin het Globale Informatieveld zich bevindt. Het Globale Informatieveld is bekend onder vele benamingen, zoals collectief geheugen, collectief bewustzijn, Akasha-veld, morfogenetisch veld, nulpuntveld, Unified Field, The Field, Het Veld, quantumveld, de matrix.

Hier komt alles werkelijk samen, is alles met elkaar verbonden. Alles wat we nodig hebben om het leven te leven is hier in blauwdruk, in een nog uit te voeren ontwerp, aanwezig. Onze zijnsintentie komt vanuit dit veld.

Verandering van informatie in het Persoonlijk Informatieveld heeft naast invloed op de onderliggende dimensies, ook invloed in het Globaal Informatieveld. Verandert er iets bij ons, dan heeft dat invloed op de mensen om ons heen en ook weer op de mensen om hen heen, en zo verder.

 

Quaning - onzin opgediend op een bedje van theoretische natuurkunde 2

Screenshot van een YouTube-filmpje van Quaning, waarin alleen de software aan bod komt, geen kwantumnonsens.

Wat Quaning als methodiek schijnbaar zo bijzonder maakt, is dat je met software kunt analyseren waar je tegenaan loopt en dan je Persoonlijke Informatieveld kunt bijwerken, zodat “je je zijnsintentie nog vollediger vervult”. In een interview in de Telegraaf legt ze uit hoe dat zit met die software:

De basis is software die oorspronkelijk afkomstig is uit de natuurgeneeskunde, waarbij een algoritme een disbalans in het lichaam berekent en opspoort. “we hebben de software zo aangepast dat het toepasbaar is op werknemers en organisaties”, vertelt Lieberwerth.

Ik vermoed dat het oorspronkelijk gaat om een softwarepakketje waarmee bioresonantie- of elektroacupunctuurtherapeuten aanrommelen. Gewoon ruis erin, en dan maar gezellig kletsen over de ‘resultaten’. Zet er een paar indrukwekkende grafiekjes bij en het komt allemaal heel professioneel en gedegen over. Misschien heeft Lieberwerth gedacht dat ze van dat ‘geneeskunde’ in ‘natuurgeneeskunde’ maar beter maar weg kon blijven voor gebruik bij haar nieuw onderneming, en bleef er zo ‘natuurkunde’ over. En dan maar vaag kletsen over kwantummechanica, want dat is lekker ingewikkeld en Quaners leggen ook ingewikkelde dingen uit aan hun klanten.

Dat “waarvoor zij gebakken zijn” uit het citaat waarmee ik dit stukje begon, komt misschien wat vreemd over. Het zal wel een verwijzing zijn naar de achtergrond van Lieberwerth, ze is de dochter van een banketbakker. Op quaning.info lezen we iets meer over haar. Haar eerste stap op het pad van zelfstandig ondernemer was die als … paranormaal therapeut. Haar huidige onzinpraatjes die schermen met begrippen waar ze, vermoed ik, zelf weinig van begrijpt, komen dan meteen een heel stuk serieuzer over, niet?

Steun Kloptdatwel

Quaning - onzin opgediend op een bedje van theoretische natuurkunde 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.