Als resultaten van medische onderzoeken niet gepubliceerd worden, vertekent dat onze kennis. Dit is niet zomaar een theoretisch probleem, waarbij alleen de wetenschappelijke geloofwaardigheid op het spel staat, maar het kan zelfs om mensenlevens gaan. Ook worden enorme bakken met onderzoeksgeld mogelijk verspild, omdat ze ingezet worden op onderzoeksrichtingen waarvan we al hadden kunnen weten dat die kansloos waren als we alle uitkomsten van eerder onderzoek hadden kunnen achterhalen. Dat het droevig gesteld is (was?) met de transparantie, is uitvoerig beschreven, o.a door Ben Goldacre in zijn boek Bad Pharma.

FDAA TrialsTracker - Waar blijven de resultaten van klinisch onderzoek? 5

Om de belabberde situatie te situatie te verbeteren startte Goldacre de campagne All Trials, waarover we al eerder schreven op Kloptdatwel. Nu is een nieuwe stapje gezet op weg naar complete transparantie: de website FDAAA TrialsTracker.

De Amerikaanse overheid houdt op de website ClinicalTrials.gov in principe alle geregistreerde onderzoeken bij. Sinds begin vorig jaar zijn de regels wat verscherpt voor heel wat soorten onderzoek. Resultaten moeten binnen 12 maanden na het afronden van de onderzoeken gepubliceerd worden (met uitloop van een maand voor administratieve handelingen). Eigenlijk moest dit ook al volgens eerdere wetgeving, maar die liet meerdere interpretaties toe. Nu is het, in ieder geval voor onderzoeken naar medicijnen en medische hulpmiddelen, veel helderder geregeld. De FDA kan bij overschrijding van de termijn zelfs een boete van tienduizend dollar per dag opleggen.

Nu is het helaas niet zo dat je op de overheidssites gemakkelijk kunt zien wat de stand van zaken is; een belangrijke omissie, want dat maakt publieke controle moeilijk. Op de nieuwe website van het team van Goldacre kun je nu echter in één oogopslag zien, welke onderzoeken nog niet hebben voldaan aan hun rapportageplicht. Omdat de wetgeving inging op 18 januari 2017 waren de eerste duidelijke overtredingen pas te verwachten per 18 februari 2018, eergisteren dus. De website laat al aantal onderzoeken zien die wat uit te leggen hebben.
Hopelijk gaat dit initiatief de druk op farmaceuten en onderzoeksinstellingen vergroten, zodat we er steeds meer van uit kunnen gaan dat echt elke onderzoek gepubliceerd wordt.

Lees verder: The FDAAA TrialsTracker is Live!

Steun Kloptdatwel

FDAA TrialsTracker - Waar blijven de resultaten van klinisch onderzoek? 6Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.