Hoewel bijna niemand met enig kritisch denkvermogen ooit ook maar iets zal hebben geloofd van de bijzondere gaven van zelfbenoemd medium Robbert van de Broeke, was er tot op heden geen onomstotelijk bewijs op beeld dat hij de boel flest en hoe precies. Nu is er echter een filmpje opgedoken waarop duidelijk te zien is dat hij zijn geestfoto’s maakt zoals Rob Nanninga al beschreef in 2012: de verschijningen zijn afgedrukte afbeeldingen op min of meer transparant materiaal, die Van den Broeke voor de lens houdt.

Dit beeldmateriaal is afkomstig van de Amerikaans filmmaker William Gazecki. Die was van plan om een documentairereeks met Van den Broeke op te nemen en hem daarbij 24/7 te volgen. Ongeveer twee weken terug zou dat project van start gaan. Het was mij al opgevallen dat zijn crowdfunding pagina voor het project opeens geen donaties meer accepteerde, en dat zowel Van den Broeke als Gazecki bijna alles wat ze over het project op hun Facebookpagina’s hadden gezet, verwijderd hadden. Gazecki wilde mij alleen vertellen dat het project inderdaad gestopt was – “Yes, mr van den Broeke and I have parted ways.” – maar verdere details liet hij niet los.

Aan Constantia Oomen heeft hij nu wel verteld wat er precies misging tussen hem en Van den Broeke en het blijkt dus meer dan een ordinaire ruzie: Van den Broeke’s bedrog staat nu voor het eerst duidelijk op beeld. Gazeccki heeft Oomen beschikking gegeven over het beeldmateriaal dat u op haar blog kunt terugvinden en daar vindt u ook de toelichting. In het kort: Van den Broeke had niet door dat de iPhone van Gazecki waarmee hij probeerde weer wat leuke kiekjes te schieten in de Live Photo-modus stond. Gazeccki wist dat blijkbaar ook niet, maar zag later dat er wat bewegend materiaal op zijn telefoon stond van net voordat Van den Broeke de foto’s dacht te maken.

Links mbt tot de geestfoto’s van Robbert van den Broeke

Update 16.45 uur
Volgens een verklaring die Van den Broeke gaf aan de Halderbergse Bode zit het natuurlijk helemaal anders in elkaar. Gazecki zou hem juist gevraagd hebben om het eens een keer op de door skeptici bedachte methode te doen, met die uitgeknipte figuurtjes, zodat ze in de documentaire het verschil goed konden laten zien met de ‘echte’ geestfoto’s die hij maakt. Argeloos ging Van den Broeke mee in dat voorstel en vervolgens zou Gazecki hem met de opnames gechanteerd hebben toen Van den Broeke hem niet meer geld voor de documentaire wilde betalen:

Op een gegeven moment was ik het beu. Zeker omdat  ik er helemaal niets voor terug kreeg. Het werd me steeds duidelijker dat er helemaal geen documentaire zou komen. Ik heb aangegeven dat ik onze wegen wilde laten scheiden. Daarop is hij kwaad weggegaan. De andere dag kreeg ik de beelden in mijn mailbox met als titel Hoax Robbert van den Broeke. Ik moest geld betalen en anders zou hij de beelden online zetten. Ik heb er een screenshot van… Het was pure chantage en ik dacht echt: dan doe je dat maar. Ik kan alles weerleggen, maar toch voelt het als karaktermoord.

Steun Kloptdatwel

Robbert van den Broeke betrapt op beeld 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.