Minister van Financiën kan maar weinig doen tegen de kletskousen van 'Dit is mijn Toekomst' 1

Op Twitter wekt Dit is mijn Toekomst nou niet bepaald de indruk in de voorspellingsbusiness te zitten…

De late uurtjes op de commerciële zenders worden dikwijls vervuild door het gekakel van zelfbenoemde mediums, die er in feite alleen maar op uit zijn om de bellers naar het programma zoveel mogelijk geld afhandig te maken door ze aan de lijn te houden op de duurbetaalde telefoonnummers. De wet biedt er ruime mogelijkheid voor. Maar blijkbaar zijn er ergens toch grenzen, en die werden mogelijk overschreden door Dit is mijn Toekomst dat op de zenders van RTL wordt uitgezonden. 

Toen journalist Mark Hulstein een wel heel dubieuze oproep van deze kletskousen opviel en op Twitter deelde, veroorzaakte dat genoeg ophef om Tweede Kamerleden Joost Sneller en Mahir Alkaya in de pen te doen klimmen en de minister van Financiën een paar vragen te stellen. Die kwam gisteren met antwoorden. Eerst moet hij de vragenstellers echter even corrigeren, want die waren een beetje slordig:

Het programma en de concrete uitzending (30 oktober 2018) die de aanleiding hebben gevormd voor het stellen van uw vragen betreffen echter niet Astro TV van Net5, maar het programma “Dit is mijn toekomst” van RTL.

Ah ja, Dit is mijn Toekomst,  daar hebben we op Kloptdatwel al eerder over geschreven. De vragen werden gesteld, omdat de ‘mediums’ opriepen om in te bellen voor wat extra financiële voorspoed. Vooral de  mensen die ‘het nu keihard nodig hebben’ zouden moeten bellen, voor een euro per minuut dus.

Wie de antwoorden van de minister goed leest, zal er echter geen uitspraak in vinden waaruit blijkt dat het niet mag wat de dames deden. Mogelijk kan de Autoriteit Consument en Markt er naar kijken, maar die bepaalt haar eigen prioriteiten. De minister:

Het is mij niet bekend of de ACM onderzoek doet naar Astro TV of “Dit is mijn toekomst”. Ik zal deze uitzending onder haar aandacht brengen. De ACM kan over lopende onderzoeken geen mededelingen doen. Mocht de uitzending voor de ACM aanleiding zijn om in te grijpen, dan kan zij daarover publiceren. De ACM bepaalt als onafhankelijk toezichthouder zelf haar toezichtprioriteiten.

Eigenlijk is het binnen de Mediawet allemaal overgelaten aan de media zelf, en de Luxemburgse zender RTL trekt zich sowieso al niet al te veel aan van het Commissariaat van de Media. RTL heeft aangegeven dat ze er nog eens goed naar gekeken hebben met hun eigen mediacode en kondigt wel wat aanpassingen aan:

Naar aanleiding van uw vragen over de bewuste uitzending van “Dit is mijn toekomst” heeft RTL maatregelen genomen om herhaling van dit incident te voorkomen. Er is uitvoerig met de makers van het programma gesproken en er zijn strikte kaders afgesproken waarbinnen er adviezen mogen worden gegeven (liefde-werk-relaties). Er zullen geen adviezen meer worden gegeven die op enige manier gerelateerd kunnen worden aan de persoonlijke financiële omstandigheden van de gebruikers van de diensten. Verder heeft RTL mij laten weten dat zij zich beraden over de toekomst van het programma op haar zenders.

Slappe hap, dus. En je kunt je ook afvragen wat erger is: dat iemand een paar euro verliest, omdat hij verleid wordt om te bellen voor een financieel advies – waarvan in dit geval waarschijnlijk snel genoeg duidelijk wordt of het zinnig is – of dat iemand afgaat op de adviezen op het gebied van liefde, werk en relaties van deze ongekwalificeerde praatjesmakers, die mogelijk veel ergere schade aanrichten die niet altijd in harde euro’s is uit te drukken.

De tweet die de aanleiding was voor de kamervragen:

Lees verder bij de NRC: Helderzienden RTL mogen geen financiële ‘boost’ meer beloven

Steun Kloptdatwel

Minister van Financiën kan maar weinig doen tegen de kletskousen van 'Dit is mijn Toekomst' 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.