Dit Is Mijn Toekomst

Opnieuw is het RTL gelukt om een primeur in de geestenwereld op de buis te brengen. Na programma’s als Het Zesde Zintuig, Char & Derek Ogilvie is het deze keer de eer aan onze geniale paragnosten en spiritisten die Nederland rijk is van Dit Is Mijn Toekomst om voor een stelletje goedgelovige mensen de toekomst te voorspellen. Ten spijt moet ik zeggen dat de langslapers onder ons waarschijnlijk weinig van dit eclatante programma zullen meemaken want het wordt ‘s morgens van 6.00 uur tot 6.30 uur uitgezonden. Een uiterst boeiend programma waarbij iedere morgen 2 zeer ervaren paragnosten gewapend met pen en papier en een spel kaarten een uiterste poging ondernemen om een zo compleet mogelijke toekomstvoorspelling te doen. Het is fascinerend en indrukwekkend om te zien hoe het medium Cisca Metselaar zich inspant om de reading op een succesvolle missie te laten lijken. Ik heb grote bewondering voor haar inzet en gedrevenheid die zij uitstraalt in de richting van haar patiënten of volgelingen. Niet zelden gaat zij zo diep op haar eigen reading in dat het lijkt als of ze flauw dreigt te vallen, overmand door emoties lijkt het of ze het Spaans benauwd krijgt en steeds naar zuurstof moet happen. Het programma lijkt een succes te zijn en ik moet zeggen dat het aan RTL ook toe komt, na de ontmaskering van goeroe Char met haar letter gegoochel en de kinderfluisteraar Derek Ogilvie heeft RTL veel kritiek te verduren gehad. Nu lijkt het erop dat Nederland toe is aan een nieuwe rage waarbij ”helderzienden” in staat denken te zijn om iemands toekomst te voorspellen. Programma’s als Astro-tv of paranormaal begaafde kinderen van SBS 6 zijn voor de kijkers dan ook niet meer spannend genoeg ,  hoewel ik nog vaak met weemoed terug moet denken aan het programma ”paranormale kinderen”… wat mij daarvan altijd is bijgebleven is de professionele ondersteuning van medium Liesbeth van Dijk (winnares van het zesde zintuig) die op miraculeuze wijze de spoken en geestjes uit de slaapkamers van de kindertjes wist te verjagen. Ook lukte het haar altijd op een triomfantelijke wijze de overige gezinsleden mede te delen dat de situatie weer volledig onder controle was en men met een gerust hart kon gaan slapen.

Ook paranormaal

Mede door de slechte economische tijden kon ook ik de verleiding niet weerstaan om medium Cisca te bellen voor een reading of toekomstvoorspelling, want zeg nou zelf… wat is er nou mooier om nog even met mijn overleden opa te praten om te vragen waar hij zijn gouden zakhorloge heeft verborgen… of om te horen dat men binnenkort de lotto zal gaan winnen. Commercieel is er niets mis met het programma, na eerst een half uur aan de lijn te hebben gehangen werd mijn wachten eindelijk beloond. Wonderwel kreeg ik direct Cisca aan de lijn geassisteerd door een, naar het mij liet aanhoren, Indische mevrouw luisterend naar de naam Inda. Uiteraard was het niet live op de televisie natuurlijk want de blunders die het medium per abuis zou kunnen maken kan men met live-uitzendingen natuurlijk niet maskeren. Al snel volgde een spervuur aan vragen die ik amper bij kon benen en zoals alle ”helderzienden” gokte men er met de cold reading methodieken lustig op los. Na wat algemene uitspraken en suggesties die standaard iedereen te horen krijgt wist Cisca mij te vertellen dat ik ook over paranormale krachten beschikte. Ik moet toegeven dat ik met de meest complimenteuze scenario’s rekening had gehouden, maar dat ik zelf ook paranormaal was had ik in de verste verte niet durven dromen! Ook Inda, die ik een paar dagen later op de tv zag met haar grijze sliertige haardos (het leek wel als of ze rechtstreeks uit het paradijs was gekomen), ondersteunde het verhaal van Cisca dat ik over nog niet eerder ontdekte paranormale krachten beschikte en dat ik zelfs al een keer eerder geleefd had, ze dacht zelf zo rond 1860 als ik het mij goed herinner. Niet alleen de dollartekens vlogen in een flits aan mij voorbij maar omdat ik al een leven achter de rug had moest ik in mijn opwinding nog snel aan het woord genverbrander denken, een hilarische uitspraak waar Robbert van den Broeke bijna de hele wereldpers mee naar Nederland wist te halen. Maar goed, als kersverse helderziende gaf ik aan totaal geen waarde te hechten aan hun opgevoerde toneelstukken, en bovendien liet ik doorschemeren dat ik sympathie had voor een stichting als Skepsis en Kloptdatwel. Deze laatste uitspraak stuitte nogal op wat weerstand en verzet bij de goeroe’s want kennelijk waren de dames bekend met namen als James Randi die in hun ogen een Satan was! Beide ”paragnosten’ konden mijn afkeer tegen dit soort programma’s niet echt waarderen en de verbinding werd op een erg onvriendelijk wijze beëindigd.

Wat ik mij wel steeds vaker afvraag is of paragnosten als de camera niet draait ze onderling zullen toegeven dat ze de boel aan het belazeren zijn? …of zal hun geloof in helderziendheid zulke paranoïde excessen met zich meebrengen dat hun een psychiatrische consult aan te bevelen is ?

Maatregelen

De kerken lopen leeg, en hoe de geestelijke leiders met hun fel gekleurde mantels ook hun best doen en proberen hun kudde volgelingen bij mekaar te houden lijkt deze strijd op voorhand verloren. Mede hierdoor zijn bovengenoemde programma’s een gat in de markt geworden want mensen willen nu eenmaal bedrogen worden en men wil blijven hopen op wonderbaarlijke boodschappen uit de kosmos. Het is dan ook te hopen dat de overheid strenger op gaat treden tegen deze malafide volksverlakkerij die alleen bakken met geld voor de paragnost oplevert. Met de doden valt niet te praten en ook niet met voorstanders van dergelijke flutprogramma’s! De paragnosten of gebedsgenezers hebben 24 uur per dag ”spreekuur” en dat boeit mij zorgen over de gezondheidstoestand van vele mensen, want bij mijn weten heeft hier alleen de spoedeisende hulp van de huisartsenpost een 24-uur dienst.

Doordat ik hooguit 10 minuten paranormaal begaafd was waag ik te voorspellen dat mevr. Metselaar zich om haar financiële toekomst waarschijnlijk geen zorgen hoeft te maken… al helemaal niet als men er niet in zal slagen om deze onzinnige programma’s de kop in te drukken!

Steun Kloptdatwel

Cold reading bij 'Dit Is Mijn Toekomst' 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.