Slecht idee: kwakzalvers met coronavirus-sneltests 7Het lijkt op het eerste gezicht misschien een hoopvol bericht dat Foodlog gisteren bracht: Chinese sneltest coronavirus onderweg naar Nederland. Daarin laat directeur Emar Vogelaar van het Europees Laboratorium voor Nutriënten in Bunnik weten dat hij verwacht via zijn Aziatische contacten volgende week sneltesten voor het coronavirus te kunnen aanbieden. Landen als Tsjechië  en Spanje hebben echter in de laatste dagen al moeten vaststellen dat tests die zij vanuit China kregen aangeboden volstrekt onbruikbaar bleken. En wie de achtergrond van deze Vogelaar en zijn lab kent, zal nog veel minder gerust zijn.

Bij de Vereniging tegen de Kwakzalverij houden ze Vogelaar en zijn toko die hij met compagnon Jacques Tisscher runt al lange tijd in de gaten. Het lab verleent vooral diensten aan orthomoleculaire therapeuten, die hun klanten overbodige bepalingen van vitamines en mineralen aanpraten. Een aantal jaar terug kwam het lab in het nieuws vanwege onterechte declaraties bij zorgverzekeraar Achmea waarvoor de eigenaars zelfs strafrechtelijk werden vervolgd (dit liep evenwel op vrijspraak uit).

Vogelaar blijkt met zijn lab echter aan heel wat heftigere kwakzalverij te hebben meegewerkt. Op de website van het lab (dat al sinds 2017 is omgedoopt in World Health Laboratories) valt te lezen dat Vogelaar in augustus vorig jaar spreker was op een autisme-congres. Zo ziet de aankondiging er uit:

Slecht idee: kwakzalvers met coronavirus-sneltests 8

Vogelaar zit dus vuistdiep in de GcMAF-kwakzalverij! Het stofje GcMAF werd (en wordt nog steeds) door tal van kwakzalvers gepromoot als wondermiddel tegen kanker, autisme en zelfs hiv/aids.

Vogelaar blijkt co-auteur van een artikel uit 2012 waarna de GcMAF-kwakzalvers vaak verwijzen als bewijs voor de vermeende effectiviteit van GcMAF bij autisme.
De eerste auteur is Jeff Bradstreet, die in 2015 zelfmoord pleegde kort nadat de FDA huiszoeking had gedaan in zijn kliniek in verband met zijn GcMAF-behandelingen. Dit sterfgeval is de eerste uit een reeks van sterfgevallen van alternatieve behandelaars die door door complotdenkende kwakzalverijliefhebbers gezien worden als verdacht en die volgens hen wijst op een georganiseerde moordcampagne vanuit de overheid of BigPharma.
Derde auteur is ene Lynda Thyer, die werkte voor David Noakes een van de belangrijkste figuren in de schandalige GcMAF-praktijken. Deze voormalige UKIP-politicus opereerde eerst vanuit Brussel, maar later vanaf Guernsey. Uiteindelijk werd hij straftrechtelijk vervolgd en eind 2018 tot 15 maanden cel veroordeeld, waarvan hij er maar vijf uitzat. Het laatste nieuws dat ik over hem vond, is dat hij 2019 uitgeleverd zou worden aan Frankrijk om ook daar terecht te staan. In hetzelfde bericht is te lezen dat Thyer reeds was uitgeleverd aan Frankrijk.

Vogelaar weet zijn co-auteurs wel uit te kiezen, dus. Blijkens de congresaankodiging verkondigt hij ook nog steeds de ideeën achter de behandelingen waarvoor zijn collega’s zijn vervolgd. Ik zou er niet snel op vertrouwen dat zo iemand goede van slechte corona sneltests weet te onderscheiden.

In het artikel op Foodlog staat dan wel dat de sneltests niet aan individuen worden aangeboden, maar alleen via zorgverleners kunnen worden aangevraagd, maar dat stelt niet gerust. Omdat het lab vooral gebruikt wordt door alternatieve behandelaars, is er een groot risico dat die hun klanten ‘voor de zekerheid’ ook maar zo’n mogelijk ondeugdelijke coronatest aanpraten met alle mogelijke gevolgen van dien.

Steun Kloptdatwel

Slecht idee: kwakzalvers met coronavirus-sneltests 9Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.