Op zijn weblog vestigde professor Edzard Ernst gisteren de aandacht op een hilarisch onderzoek naar de betrouwbaarheid van apparaten die gebruikt worden voor bioresonantie. De apparaten bleken voor een lijk, een leverpaté en een natte handdoek vergelijkbare resultaten op te leveren als voor gezonde proefpersonen. Bij proefpersonen die een serieuze aandoening onder de leden hadden, werd die niet gediagnosticeerd door de gebruikte bioresonantie-apparatuur.

Maar het verhaal is eigenlijk nog veel grappiger. Toen ik het hele volledige artikel doornam, las ik dat de onderzoekers hadden samengewerkt met de Duitse zender Bayerischer Rundfunk wat resulteerde in een uitzending van het programma Kontrovers in oktober 2018. Die uitzending kan nog online bekeken worden.

Klik op onderstaand screenshot, waarop je kunt zien hoe de meting met de leverpaté plaatsvond, om de 14 minuten durende aflevering te bekijken.

Bioresonantie toont aan: leverpaté net zo gezond als een mens 5

Het is dus nog een graadje erger dan je zou denken op basis van het stukje van Ernst, de apparaten meten helemaal niets!

Het computerprogramma dat bij de apparaten hoort genereert willekeurige uitkomsten en zorgt ervoor dat bij het testen van iemand die al waarschijnlijk al eens eerder getest is (wat bepaald wordt door de ingevoerde naam, geslacht en geboortedatum), de uitslagen niet al teveel afwijken. Als je dat geen oplichterij kunt noemen…

Meer over bioresonantie:

 

Steun Kloptdatwel

Bioresonantie toont aan: leverpaté net zo gezond als een mens 6Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.