Genomineerden voor de Meester Kackadorisprijs 2020 5De Vereniging tegen de Kwakzalverij zal op zaterdag 3 oktober bekend maken wie dit jaar de Meester Kackadorisprijs binnensleept. De prijs is bedoeld voor die instelling, persoon of onderneming die afgelopen jaar het meest heeft bijgedragen aan de verspreiding in daad, woord of geschrift van de kwakzalverij in Nederland. De prijs wordt uitgereikt voorafgaande aan het webinar dat dit jaar in verband met de coronamaatregelen in plaats zal komen van het traditionele symposium.

Dit jaar staan er zes genomineerden op de lijst die gisteren (20 augsutus) bekend werd gemaakt. Een mooie selectie kandidaten of valt er wel wat op aan te merken? Wie mist er beslist op het lijstje en wie hoort er echt niet op thuis? Discussieer mee en geef uw keuze aan in de poll!

Bij de beoordeling van de lijst is het wel goed in het achterhoofd te houden wat de bedoeling van de prijs precies is. Die is niet in eerste instantie bedoeld om de ergste kwakzalver aan te wijzen. Op de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) staat het reglement. Uit de inleiding daarbij:

Hoewel daadwerkelijk actieve kwakzalvers niet worden uitgesloten, is nadrukkelijk ook gedacht aan personen/instellingen die via publiciteit, geldstromen, opleidingen, wet- of regelgeving, mantelorganisaties, rechtspraak of anderszins de kwakzalverij hebben bevorderd zonder daarbij zelf vuile handen te maken. Het kan zijn dat de bekroonde activiteiten willens en wetens zijn ondernomen, maar ook naïeve of bona fide inspanningen die wellicht onbedoeld de kwakzalverij hebben bevorderd, kunnen in aanmerking komen. Goed bedoeld is dus geen excuus!

De genomineerden

 • Suzy Camelia-Römer
  De Curaçaose minister van Gezondheid, Milieu & Natuur die in de ban is van de Chinese en de ayurvedische geneeswijzen.
 • Prof. dr. A.W. Hoes, decaan en vice-voorzitter raad van bestuur, Universitair Medisch Centrum Utrecht
  Vanwege het Keuzeblok Complementaire Zienswijzen in het curriculum en het tolereren dat een van de hoogleraren betrokken is bij de Academy Integrative Medicine.
 • Leerpunt KOEL
  Voor het toekennen van accreditatiepunten voor een training in PRI, Past Reality Integration, een onbewezen behandelvorm.
 • KWF Kankerbestrijding
  Vanwege een pagina op hun website kanker.nl , waar allerlei ‘complementaire zorg’ kritiekloos wordt gepresenteerd.
 • Nederlands Instituut van Psychologen (NIP)
  Vanwege het aanhouden van een Sectie van erkende neurofeedback-beoefenaren, met enkele tientallen leden.
 • Raad van Bestuur Nij Smellinghe te Drachten
  Voor het in haar ziekenhuis laten werken van een big-geregistreerde klassiek homeopaat, die op haar website absurde en levensgevaarlijke Covid-19 adviezen verspreidde.

Uitgebreide motivatie op de site van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Poll

Wat denkt de lezer van Kloptdatwel ervan? Daar zijn we uiteraard benieuwd naar. Geef uw commentaar in de reactiemogelijkheid hieronder en vul de poll in. Meteen stemmen als u uw mening al klaar hebt, maar wachten met stemmen kan natuurlijk ook om de overwegingen van andere commentatoren uw eerste oordeel mogelijk te laten beïnvloeden. Soms volgde de jury van de Meester Kackadorisprijs de uitslag  onze poll, soms ook niet. Wie weet beïnvloedt uw stem dit jaar toch weer de keuze van de winnaar! Poll sluit op 1 oktober 2020 om 16.00 uur.

This poll is no longer accepting votes

Wie verdient de Meester Kackadorisprijs 2020?
142 votes

Steun Kloptdatwel

Genomineerden voor de Meester Kackadorisprijs 2020 6Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.