Youtuber Adrian Gee voert in een van zijn recente video’s een sociaal experiment uit: hij speelt een blinde man die op straat mensen vraagt om geld te wisselen. ‘Per ongeluk’ geeft hij ze te veel geld om te wisselen – een briefje van 50 in plaats van een van 5 waarvoor hij wisselgeld vraagt. De aangesproken personen lijken massaal misbruik te maken van deze makkelijke manier om snel rijk te worden, en nemen ‘ongezien’ hun buit. Enkele seconden later onthult Adrian dan het een experiment is en confronteert de behulpzame, maar toch oneerlijk gebleken, voorbijgangers met hun gedrag. Verontwaardigd over hoe oneerlijk mensen zijn, deelde men de video massaal via social media, verscheen die ook in televisieprogramma’s en werd deze vertaald in verschillende talen.
Enkele dagen geleden onthulde het Australische televisieprogramma Today Tonight Adelaide dat Adrian Gee (eigenlijk: Adrian Gruszka) met zijn ‘sociaal experiment’ de boel belazert: de proefpersonen blijken allemaal acteurs te zijn. Niet alleen in deze ‘blinde man wisselt geld’-video, maar in meer van dit soort filmpjes waarin hij zogenaamd de eerlijkheid van willekeurige mensen op straat wordt test. Gee is alleen uit op zo hoog mogelijke aantallen views om zo geld te verdienen aan zijn kanaal, ten koste van zijn eigen eerlijkheid en de reputatie van de acteurs en de mens als geheel.
https://www.youtube.com/watch?v=_stHspE9FMw
Constantia Oomen says
Whoa! Who can you trust nowadays!
Renate1 says
En ook op het experiment waaruit blijkt dat atheïstische kinderen guller zijn dan religieuze is wel wat af te dingen.
http://www.volkskrant.nl/wetenschap/zijn-atheistische-kinderen-guller-en-liever-dan-religieuze~a4191320/
Pepijn van Erp says
Ah, die heeft Ronald Veldhuizen al behandeld, hoef ik ‘m niet meer te doen. Met die acupunctuurpromotie waren de rollen omgedraaid: https://twitter.com/RVWetjo/status/661130147731480576
Maar misschien kom ik toch nog wel even terug op die stickerweggeefstudie, daar is wel wat meer op af te dingen.
FVerweven says
Die filmpjes van Adrian Gee waren “too bad to be true” zou ik zeggen. Een beetje in de lijn van de ‘vleeshufters’.
Het is toch wel aardig te zien dat naast NRC-checkt ook de Volkskrant een ‘klopt dit wel’ rubriek heeft en daarnaast nog vele individuen kritische blogs maken. Gaat de pendel toch weer sterker naar de wetenschapskant?
Hans1263 says
Goh, laat ik bij het lezen van het artikeltje nu ook meteen aan Stapel denken…
Renate1 says
Er is ook nog een mevrouw Vonk die wel eens iets ‘bewezen’ heeft dat haar toevallig goed uitkwam.
Was het niet iets met vleeseters?
Hans1263 says
Zeker, en dat op basis van door Stapel vervalste gegevens…
Renate1 says
Dat is waar ook, maar mevrouw Vonk schreeuwde het ook onmiddellijk wel triomfantelijk van de daken.
Pepijn van Erp says
Om het even precies te maken: Vonk stelde een persbericht op op basis van die ‘resultaten’ van niet gepubliceerd onderzoek, dat door de communicatieafdeling van de Radboud Universiteit zonder enige reserve in acht te nemen naar buiten werd gebracht. Ik heb altijd gevonden dat de universiteit in deze wel erg gemakkelijk alle schuld bij Vonk heeft neergelegd.