Op zijn weblog vestigde professor Edzard Ernst gisteren de aandacht op een hilarisch onderzoek naar de betrouwbaarheid van apparaten die gebruikt worden voor bioresonantie. De apparaten bleken voor een lijk, een leverpaté en een natte handdoek vergelijkbare resultaten op te leveren als voor gezonde proefpersonen. Bij proefpersonen die een serieuze aandoening onder de leden hadden, werd die niet gediagnosticeerd door de gebruikte bioresonantie-apparatuur.
Maar het verhaal is eigenlijk nog veel grappiger. Toen ik het hele volledige artikel doornam, las ik dat de onderzoekers hadden samengewerkt met de Duitse zender Bayerischer Rundfunk wat resulteerde in een uitzending van het programma Kontrovers in oktober 2018. Die uitzending kan nog online bekeken worden.
Klik op onderstaand screenshot, waarop je kunt zien hoe de meting met de leverpaté plaatsvond, om de 14 minuten durende aflevering te bekijken.
Het is dus nog een graadje erger dan je zou denken op basis van het stukje van Ernst, de apparaten meten helemaal niets!
Het computerprogramma dat bij de apparaten hoort genereert willekeurige uitkomsten en zorgt ervoor dat bij het testen van iemand die al waarschijnlijk al eens eerder getest is (wat bepaald wordt door de ingevoerde naam, geslacht en geboortedatum), de uitslagen niet al teveel afwijken. Als je dat geen oplichterij kunt noemen…
Meer over bioresonantie:
- Skepter 16.2 (2003): Meetrillen met de Bicom – Bioresonantietherapie gewogen
- Skepter 16.2 (2003): Bioresonatietherapie in de praktijk
- Skepsis Blog (2017): Dubieuze Resonanties
- Skepter 32.3 (2019): Meten met dr. Voll (niet online)
Richard R. says
En ondanks dat dus met 100% zekerheid is vastgesteld dat er geen meetgegevens naar de computer gaan, beweert de advocaat van de fabrikant dat deze bewering fout is – uiteraard zonder bewijs te leveren dat er wel degelijk iets wordt gemeten.
Ik vind die fabrikant ook behoorlijk dom, want als ik (30+ jaar in de biomedische elektronica) zo’n ding zou ontwerpen, zou ik er in ieder geval voor zorgen dat er in ieder geval *iets* wordt gemeten – al was het dus domweg maar de huidweerstand.
Kennelijk wilde men echter zoveel mogelijk geld besparen en heeft men ook dit nagelaten. Ik vraag me trouwens ook af of er überhaupt wel een verbinding bestaat tussen de handelektrode en de rest van het elektrische circuit. Want bij een dergelijke verbinding is de fabrikant ook verplicht om het apparaat aan allerlei (dure) tests m.b.t. veiligheid te onderwerpen. Misschien dat ik die Daniel Pugge eens vraag of hij dit onderzocht heeft…
Renate1 says
Een test die nog niet eens het verschil kan zien tussen iets dat leeft en iets dat niet leeft en die dan allerlei dingen over de gezondheid zou moeten kunnen zeggen? Ik weet het niet hoor, maar je zou toch zeggen dat dit wel heel veelzeggend is.
Hans1263 says
Dat serieuze aandoeningen niet worden gediagnosticeerd is allerminst grappig. Het is gevaarlijke oplichting. Zou het woord “grappiger” niet beter kunnen worden vervangen door “verontrustend”?
Renate1 says
Grappig is inderdaad het woord niet, maar wat kun je verwachten van een apparaat dat leverpaté niet kan onderscheiden van een natte handdoek of een mens.
Hans1263 says
Daar ben ik het wel mee eens, maar ik wil sterk benadrukken dat het missen van een diagnose zeer ernstige gevolgen kan hebben. Enerzijds draaien kwakzalvers met zo’n apparaat gezonde klanten een poot uit omdat zij allerlei kwalen zien waar ze niet zijn en anderzijds laten ze werkelijke patiënten met echte kwalen in de kou staan, terwijl die bovendien ook nog eens moeten dokken voor totaal onzinnige “diagnoses”. Dit is op geen enkele manier grappig, maar ergerlijke kwakzalverij en pure oplichterij. Gauw aanpakken die boel! Ik vind het altijd prachtig als ik bij Opgelicht zie hoe men bij een oplichter binnenvalt. POLITIE, POLITIE!!!
Renate1 says
Oplichterij is het zeker, daar zal ik ook geen doekjes om winden. De verkopers van dit soort rotzooi dienen gewoon achter de tralies te verdwijnen, net als andere oplichters. Als ik een auto zonder motor verkoop, word ik ook als oplichter aan de kaak gesteld, maar mensen die een apparaat verkopen of gebruiken, dat nog niet het verschil kan registeren tussen een natte handdoek en een levend mens, zouden dan vrijuit kunnen gaan? Sorry, maar dat wil er bij mij niet in.
Richard R. says
Dit kan ik volmondig onderschrijven, en ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat deze bedriegers hier kennelijk mee wegkomen gezien het feit dat dit al in 2018 speelde.
Ik ontwikkel biomedische elektronica, en wanneer ik een apparaat ontwerp en verkoop als medisch diagnosehulpmiddel voor artsen, en het blijkt naderhand dat het ding helemaal niet werkt, is dat om te beginnen al een economisch misdrijf, waar zeer hoge boetes op staan. Wanneer er daadwerkelijk slachtoffers vallen, kan ik ook nog eens persoonlijk worden aangeklaagd voor dood door schuld.
Kwakzalvers daarentegen staan kennelijk boven de wet, en hun advocaten mogen kennelijk ook glashard liegen over de spullen zonder dat er een haan naar kraait. Heel bizar.