Harold Camping, de man die het einde van de wereld voorspelde, heeft zondag de pers te woord gestaan bij zijn woning in Alameda (in Californië). De 89-jarige onheilsprofeet wilde alleen maar kwijt dat hij ‘op zoek is naar een antwoord’ waarom de apocalyps, het einde der tijden, niet zoals door hem voorspeld heeft plaatsgevonden op zaterdagmiddag om 18:00 uur.
De Los Angeles Times schreef het volgende over het korte interview dat ze met Camping hadden:
But on Sunday, almost 18 hours after he thought he’d be in heaven, there was Camping, “flabbergasted” in Alameda, wearing tan slacks, a tucked-in polo shirt and a light jacket. Birds chirped. A gentle breeze blew. Across the street, neighbors focused on their yard work and the latest neighborhood gossip.
“I’m looking for answers,” Camping said, adding that meant frequent prayer and consultations with friends. But now I have nothing else to say,” he said, closing the door to his home. “I’ll be back to work Monday and will say more then.”
Meer nieuws over de doemsdagvoorspelling van Harold Camping vind je in twee berichten op Kloptdatwel: hier en hier.
Camping heeft in het korte interview aangegeven dat hij maandag met meer commentaar komt. Dat kan betekenen dat het commentaar in Nederland pas dinsdag komt door het tijdsverschil (Californië loopt 9 uur achter op Nederland).
Rudolf Smit says
Elke keer als dit soort figuren hun “voorspellingen” de wereld insturen word ik afwisselend woest en berustend: gekken heb je nu eenmaal tijd, maar het beroerde is dat er steeds weer velen zijn die er in geloven, en hun consequenties trekken: huis verkopen, baan opzeggen, kinderen van school, etc.
Enfin, het zal heus wel eens – ja, heel eens ! – gebeuren dat, net als in het zeer verre verleden, een flinke asteroide op aarde knalt maar daar heeft de bijbel het niet over…. grinnikgrinnik
Rudolf Smit says
Sorry… eenmaal tijd…moet zijn “eenmaal altijd”.
Jammer dat je deze blogs niet achteraf kunt redigeren…
Maarten Koller says
Dat kan wel: rechtsbovenaan de comments op de Disqus knop drukken en naar
dashboard gaan.
Hans says
Ik lees zojuist dat onze ingenieur zich in stilzwijgen hult.
Nogal gemakkelijk na de ronkende voorspellingen en de reclame- acties zelfs op onze stations.
Misschien verdient het aanbeveling als de NS (of is het Prorail?) er eens op wordt gewezen dat dit soort reclames voortaan maar achterwege moesten blijven als ze tenminste het aanbrengen van reclame in het algemeen van belang vinden… Ik bedoel dat het me voor een opdrachtgever geen goede zaak lijkt als zijn reclame naast deze gekkigheid hangt. Dan kunnen meteen de posters van de Bond tegen het vloeken worden geweerd.
En onze gekke ingenieur? Laat hem maar lekker zwijgen, graag tot het eind van zijn leven. Maar hij lijkt me ontspoord genoeg om verder te gaan. In dat geval zijn er misschien nog wel enkele lieden om een appeltje met hschillen (zou ik althans wel doen als ik zo dwaas was geweest al mijn spaargeld te verspillen aan deze idioterie).
Rudolf Smit says
Zonet gevonden op een internetkrant:
http://www.telegraaf.nl/buitenland/9862136/__Moeder_flipt_om__Apocalyps___.html?p=2,2
Hans says
Me dunkt dat mevrouw zelf verantwoordelijk is voor haar daden. Als ik vroeger tegen een politieagent zei dat alle anderen daar ook over het trottoir fietsten, kreeg ik als antwoord: als ik in de sloot spring, doe jij het dan ook?
Merkwaardige kronkel overigens dat je liever zelf je kinderen om zeep helpt dan dat je dat door een “liefhebbende” god laat doen. Alleen al dat bewijst waar religie toe leidt…
Maar onze in zijn religie verdwaalde Camping is m.i. zeker ten dele medeverantwoordelijk voor dit soort gekkigheden. Had hij maar niet met zulke stelligheid zaken moeten beweren in een land waar nogal wat van dit soort religieuze randdebielen rondlopen.
Timmerman says
“I’m looking for answers,” Camping said, adding that meant frequent prayer and consultations with friends. But now I have nothing else to say,”
Goede antwoorden kosten tijd.
Zéker als je net een enorme berg klets uit je botten hebt geslagen en dit als “de” waarheid wereldkundig hebt gemaakt. En dat die klets nogal grote gevolgen blijkt te hebben…
Je mag zeggen wat je wil -freedom of speech is redelijk totaal en heilig in de VS-, maar de vrijheid om te mogen zeggen wat je wilt brengt een (enorme) verantwoordelijkheid met zich mee.
Beter is het om vóór je iets zegt na te denken. Anders heb je achteraf zo veel tijd nodig om recht te praten wat niet recht te praten valt. En moet je gaan zoeken naar antwoorden. 😉
Ik ben zéér benieuwd wat de boodschap van de Heer aan ons mensen is; wat hij ons nu wil zeggen met het niet laten doorgaan van de apocalyps. Gods wegen zijn ondoorgrondelijk…
Renate1 says
Hij zou de vulkaanuitbarsting op IJsland kunnen gebruiken als een aanwijzing dat er wel degelijk iets is gebeurd.
Jan Willem Nienhuys says
Wilma bericht op
http://www.kloptdatwel.nl/2011/05/02/de-wereld-eindigt-op-21-mei-aanstaande/
een laatste ontwikkeling: het eind van de wereld komt op vrijdag 21 oktober 2011. Ik vraag me af hoeveel mensen het weer zullen geloven. Zaterdag 22 oktober is het Skepsis-congres.
Timmerman says
Ik hoor het net op de radio. Ik hoef dus maar tót eind oktober zien te overleven zonder vrouw, huis, geld en auto. Daarna is het bekeken, voor ons allemaal. We gaan er aan.
Geld is na 21 oktober overbodig.
Skepsis zal de kaarten voor het congres dus gratis weggeven neem ik aan?
(het gaat toch niet door als die koekebakker nu wél de juiste berekening heeft gemaakt.. 😉 )
Gertjan Vantland says
Zie de update die ik net heb geplaatst.
Rudolf Smit says
Ik kan maar niet snappen waarom nog zoveel mensen in die verschrikkelijke onzin trappen. Wil een van jullie een poging tot verklaren doen?
Maarten Koller says
Geloven = geen methode volgen om dingen te weten.
Als je je dus op geloof baseert kan je het weleens fout hebben.
Je kan ook toevallig het juiste geloven, en dat sterkt je dan weer in je
geloof.
Geloof je toevallig het verkeerde, dan sterkt dat vaak je geloof ook via het
proces wat cognitieve dissonatie heet.
Zie ook: http://www.kloptdatwel.nl/2010/10/24/when-prophecy-fails/
Ik ben toevallig dat boek aan het lezen op het moment. Aanrader!