Op Kloptdatwel.nl werd al eerder geschreven over TAM London.

Lees hieronder het live verslag van Jim Turner:

Live verslag vanaf TAM London! 1

Richard Dawkins aan het smssen… we zitten goed!

Dit weekend wordt er voor de 2e keer The Amazing Meeting (TAM) gehouden in Londen – a celebration of science and critical thinking, georganiseerd door de JREF van James Randi. Vorig jaar kwamen 600 mensen bij elkaar in de Mermaid Conference Centre, dit jaar zijn het er al 1000 en zitten we in de indrukwekkender omgeving van de Metropole Hilton. Gisteren een Ryanairtje gepakt vanuit Eindhoven, en ‘s middags de underground gepakt om te registreren bij de Hilton. Bij aankomst zag ik gelijk Richard Dawkins buiten op de hoek, aan het SMSen. Wist ik gelijk dat ik op de juiste plek zat!

Binnen wemelde het van de skeptische ‘sterren’ en bloggers, waaronder PZ Myers. Er ging een gerucht rond dat we bij een eetcafe in de buurt terecht konden om skeptisch te kunnen drinken en (gratis!) eten. Dit bleek waar te zijn – bij de Core Grill (www.coregrill.co.uk) mocht iedere TAMmer een hoofdgerecht uitkiezen van de menukaart, helemaal voor noppes. De tent liep vol, natuurlijk, en a good time was had by all.
Veel deelnemers gingen later naar een opvoering van Ghost Stories – geschreven door Andy Nyman die veel met Derren Brown en Richard Wiseman heeft gedaan, maar ik had geen kaartje hiervoor, en was moe na een vroege start ‘s ochtends. M.a.w, terug naar het hotel.
Live verslag vanaf TAM London! 2

Diner bij de CoreGrill

Zaterdag ochtend hadden ik en mijn kamergenoten de reistijd niet goed ingeschat, en zijn we te laat aangekomen voor de openingstoespraak van James Randi. De zaal was groot en vol – een indrukwekkende blik. We kregen wel de hele toespraak van eerste spreker Susan Blackmore te zien. Zij vertelde haar levensverhaal – dat ze na een out-of-body experience jarenlang psychische fenomenen onderzocht, en dat na iedere negatieve onderzoeksresultaat ze steeds meer smoesjes zocht voor die negatieve resultaten – totdat ze op een dag een openbaring had van ‘en als het allemaal onzin is?’
Tweede spreker was gelijk kaskraker Richard Dawkins himself. Hij sprak over ‘Science as the new classics’ – ‘the classics’ = een klassieke educatie, met latijns en grieks, etc., vormde vroeger de perfecte brede basis voor iedere carriere. Vandaag de dag heeft de wetenschap deze rol overgenomen, volgens RD. Het zal niemand verbazen dat hij de evolutieleer het belangrijkste aspect hierin vindt.
Cory Doctorow, schrijver en twitteraar, vertelde toen over ‘an evidence-based approach to copyright law’. Hij gaf een korte geschiedenis van de copyright, vooral van muziek en film en een samenvatting van de huidige stand van zaken. Volgens hem is iedere technologische innovatie in de verspreiding van muziek en video gezien als piraterij door de mensen van de vorige generatie technologie.
Laatste spreker van de ochtend was Adam Rutherford, televisie maker en wetenschapsjournalist, die vertelde over zijn ervaringen op de Alpha Course, waarover hij in The Guardian blogde. Zijn toespraak werd opgevrolijkt door grappige foto’s geplukt van het internet. Hij eindigde met een opsomming van zijn eigen belijdenis die hij uitwerkte na de cursus.
Later meer!

Steun Kloptdatwel

Live verslag vanaf TAM London! 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.