In een vandaag uitbracht nieuwsbericht op nu.nl stond het volgende:

AMSTERDAM – De elektromagnetische straling van draadloos internet en mogelijk ook de straling van mobiele telefoons, hebben een negatief effect op planten en bomen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen, de TU Delft, TNO en de gemeente Alphen aan den Rijn waarover verschillende media berichten.
(…)
Of de straling ook oorzaak is van deze verschijnselen is uit het onderzoek niet eenduidig gebleken.

Als laatste eindigen ze met de twee elkaar tegensprekende zinnen:

In het onderzoek wordt de mogelijkheid dat ultrafijnstof de oorzaak is van de verschijnselen ook opengehouden. Zeker is in ieder geval wel dat bladsterfte en de beperking van groei worden veroorzaakt door straling, aldus de onderzoekers.

Dat het gerenommeerde en onafhankelijke onderzoeksinstituut laat zich de conclusies van bovenstaand onderzoek niet zomaar in de schoenen laat schuiven werd al snel duidelijk:

TNO distantieert zich van conclusies causaal verband WiFi en plantgezondheid

In berichten gisteren en vandaag wordt ten onrechte gesuggereerd dat TNO de conclusie ondersteunt dat elektromagnetische straling van draadloos internet een negatieve invloed heeft op planten en bomen.

Dit is onjuist. Een TNO-medewerker heeft gedurende het traject een aantal keren deelgenomen aan discussies en feedback gegeven op meetopstellingen en meetresultaten. Juist de conclusies over het gesuggereerde oorzakelijk verband zijn expliciet nooit ondersteund door TNO.

TNO distantieert zich nadrukkelijk van de conclusies over een oorzakelijk verband tussen WiFi en plantgezondheid en laat die geheel voor rekening van de Universiteit Wageningen.

Update 16:49, 19-11-10: inmiddels heeft nu.nl het bericht van TNO ook over genomen. Zij verwijzen naar een artikel van Webwereld dat wat meer informatie bevat. Maar nog steeds geen namen van de onderzoekers.

Steun Kloptdatwel

TNO distantieert zich van vermeend onderzoek. 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.