De Skepter is het blad van de stichting Skepsis.

Hieronder volgt een samenvatting van de artikelen uit de laatste Skepter. Wil je daarna meer lezen? Deze laatste Skepter kan je hier als proefnummer (4,-) bestellen. Maar een abonnement (12,-) is natuurlijk handiger. Wil je stichting Skepsis echt steunen dan kan je donateur worden: voor slechts 30 euro per jaar krijg je én de Skepter én gratis toegang tot ons jaarlijks congres (t.w.v.  22,50!).

De Skepter – jaargang 23, nummer 1. 1

De Skepter – jaargang 23, nummer 1.

EMOTIONAL FREEDOM TECHNIQUES EN TFT
Alternatieve genezers hechten veel waarde aan subtiele energieën, die wetenschappers niet kunnen meten. Ook alternatieve psychotherapeuten hebben deze energieën ontdekt. Thought Field Therapie was de eerste psychotherapie die er gebruik van maakte. Inmiddels bestaan er vele varianten, waaronder de populaire Emotional Freedom Techniques. Naar men zegt kun je met TFT en EFT heel snel allerlei psychische problemen oplossen door het lichaam op bepaalde acupunctuurpunten te bekloppen. Er zijn cursussen om het te leren, maar die hoeven niet veel te kosten, want het maakt niet uit waar je klopt.

DE G-SPOT
De G-spot heeft dankzij triviaal onderzoek en anekdotes een plaats veroverd binnen de hedendaagse seksuologie. Bestaat er inderdaad een gevoelig plekje aan de voorkant van de vagina dat vrouwen een spetterend vaginaal orgasme kan bezorgen, waarbij ze soms overvloedig ejaculeren? Of wordt dit overdreven en lijkt het meer op plasseks?

SUN MYUNG MOON: DE MESSIAS UIT KOREA
Reverend Sun Myung Moon wilde het jarenlang niet openlijk toegeven, maar sinds 1992 maakt hij er geen geheim meer van: hij is inderdaad niemand minder dan de nieuwe Messias. Dertig jaar geleden stond hij bekend als gevaarlijke sekteleider, maar die tijd lijkt voorbij. In 2004 liet hij zich kronen tot Vredevorst in een gebouw van de Amerikaanse Senaat en hij is ook actief binnen de Verenigde Naties. Vele religieuze leiders en politici schijnen zijn werk te ondersteunen. Onlangs liet zelfs oud-premier Dries van Agt zich benoemen tot een van zijn Ambassadors for Peace.

ALTERNATIEVE KANKERTHERAPIEËN
Willeke besloot de wereld eens te laten zien dat je best op alternatieve wijze van kanker kunt genezen. Ze maakte gebruik van meer dan een dozijn onbewezen methoden. Helaas bleken die geen enkel effect te hebben.

SATANISCH RITUEEL MISBRUIK
Vanaf 1980 waren er in de VS steeds meer vrouwen die vertelden dat ze in hun jeugd jarenlang ritueel werden misbruikt, mishandeld en verkracht door een geheime satanssekte. Ze moesten deelnemen aan gruwelijke rituelen waarbij kinderen werden gemarteld, gedood en soms zelfs opgegeten. Zulke verhalen werden heel serieus genomen door psychotherapeuten, conservatieve dominees, ‘cult cops’, juristen, kranten, talkshows en miljoenen verontruste burgers, die ontdekten dat de satanisten ook waren doorgedrongen in kinderdagverblijven en kleuterscholen.

PARAPSYCHOLOGIE VAN CHARLES TART
Professor Charles Tart publiceerde onlangs zijn magnum opus, waarin hij verslag doet van enkele hoogtepunten uit zijn carrière als parapsychologisch onderzoeker. Hij meent te hebben aangetoond dat je telepathie kunt leren, dat we uit ons lichaam kunnen treden, dat een rondtollende munt psychokinetisch kan worden beïnvloed en nog meer. Maar in alle gevallen kunnen de gebeurtenissen ook heel goed normaal verklaard worden.

DROOMMACHINE
De eerste Dream Machine was een tot stroboscoop omgebouwde platenspeler. Wie naar de lichtflitsen keek, kon daar high van worden.

MODERNE HOMEOPATHIE
De moderne homeopathie heeft heel wat interessantere middelen dan de kwikchloride, gemalen zand, oesterschelp of honingbij van Hahnemann. De Britse firma Helios verkoopt drieduizend homeopathisch verdunde preparaten, zoals kraanwater uit Birmingham, vaginaal ultrageluid, Venusovergang, winterzonnewende en zwarte gaten.

Meer lezen? Deze laatste Skepter kan je hier als proefnummer (4,-) bestellen. Maar een abonnement (12,-) is natuurlijk handiger. Wil je stichting Skepsis echt steunen dan kan je donateur worden: voor slechts 30 euro per jaar krijg je én de Skepter én gratis toegang tot ons jaarlijks congres (t.w.v.  22,50!).

Steun Kloptdatwel

De Skepter – jaargang 23, nummer 1. 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.