Wireless Aquariusenergie: welkom bij Internationaal Therapeut 2010. 1

Kortingsbonnen t.w.v. 7,- lagen zorgvuldig gepresenteerd op de prullenbak

Klopdatwel.nl was aanwezig op de beurs Internationaal Therapeut 2010 afgelopen zondag 14 november.

“Welkom op de beurs Internationaal therapeut, een ontmoetingsplaats voor gezondheid”, is te lezen in het fraai uitgevoerde beurs magazine dat we bij binnenkomst overhandigt krijgen.

“We hebben een wereld aan geneeswijzen om uit te kiezen. De meeste zijn erop gericht om te voorkomen in plaats van genezen. Waarom worden die geneeswijzen niet of zo weinig gebruikt? Of is het… omdat er andere belangen spelen bij een ziekte?”.

Het antwoord op deze vraag wil ik hier maar even buiten beschouwing laten, echter dat er wel andere belangen spelen in de alternatieve gezondheidsbusiness werd ons al snel duidelijk. Veel professioneel ogende stands en geslepen marketing technieken.

In de catalogus kom ik zo ook op pagina 3 een nieuwe invulling van het begrip complementaire geneeswijzen tegen: “de behandelaar en de gezonde patiënt completeren elkaar!”.

Bij binnenkomst is het druk, veel mensen hebben dit blijkbaar gepland als zondagmiddag uitje. Wat gaan we eerst doen? Kraampjes kijken of eerst een lezing. Er worden 18 lezingen aangeboden verdeeld over 4 zalen, ieder uur 4. Gelukkig klinkt er een ding-donggeluid door de luidsprekers en een omroepstem die zegt: “de lezing over de missing link in therapie: verbind je wireless met de aquariusenergie, begint over 5 minuten”.

We kijken elkaar aan en schieten in de lach. Het voelt een beetje alsof we Hogwarts (de school van Harry Potter) binnen zijn gelopen. Omroepberichten als: “drakenverzorgen begint om 3 uur in lokaal 17″of “oudere jaars die willen deelnemen aan de workshop ‘makkelijk te missen: hoe voorkom ik op kabouters en elfjes te stappen’ kunnen zich aanmelden bij professor Dumbledore”, hadden op Internationaal Therapeut 2010 niet misstaan.

We besluiten er naar toe te gaan.

— Een kaartje voor Internationaal Therapeut 2010 (met korting) – 5 euro.
— Je lach bijna niet kunnen inhouden tijdens het uitspreken van de zin: pardon, kunt u mij vertellen waar ik mij wireless kan verbinden met de Aquariusenergie? – onbetaalbaar.

Wireless Aquariusenergie: welkom bij Internationaal Therapeut 2010. 2

Roy Martina (bron: www.roymartina.com)

Het blijkt om een lezing van Roy Martina te gaan en Skepsis schreef eerder over hem, een enorm populaire man, de zaal zit en staat bomvol, we kunnen er nog net bij. Als eerste oefening wordt iedereen gevraagd zijn/haar handen tegen elkaar te houden met het idee dat er superlijm tussen zit. Na een 3-2-1 worden de handen masaal op elkaar geklapt en na nog wat visualisaties over het aan elkaar plakken van de handen wordt ons verteld dat we onze handen zometeen weer van elkaar gaan proberen te trekken, en dat degene die het niet lukt “een cadeautje” krijgt. (Dit om te ‘testen’ wie het meest vatbaar is voor suggestie of misschien ‘wie er het liefste wil?’). Degenen die de handen niet meer van elkaar af kunnen krijgen mogen bij Roy op het podium staan. Weer een 3-2-1 en de om ons heen horen we enkele mensen “ooh” en “aah” zeggen: ze hebben moeite met de handen van elkaar halen of het lukt ze schijnbaar helemaal niet. Circa 20 mensen van wie de handen niet meer los willen komen naar voren. Er moet nog een keer geprobeerd worden of de lijm echt niet loslaat. Ongeveer 10 mensen vallen af. Van de overblijvers kiest Roy er een paar uit voor een persoonlijke sessie op het podium.

Wireless Aquariusenergie: welkom bij Internationaal Therapeut 2010. 3

Handjes op elkaar houden, anders mag je het podium niet op.

Een van hen had eierstokkanker wat ze eerst met natuurlijke middelen heeft kunnen bestrijden maar toen kwam het terug en moest ze een chemokuur ondergaan. Het ging een tijd goed tot ze weer ging werken. Volgens Roy duidt dit erop dat ze een probleem heeft met grenzen stellen. De achterliggende oorzaak is dat ze zichzelf niet goed genoeg vindt en daardoor andere mensen gaat ‘pleasen’ waardoor ze aan zichzelf voorbij gaat. Vertrouwen en overgave zijn de oplossing. Om dit te oefenen moet ze zich achterover in Roy’s armen laten vallen en verder 4 maal daags een paar druppels ‘Royal Remedie’ innemen, Roy’s nieuwste healing lijn.

De link naar de wireless verbinding met de aquariusenergie vatten we niet helemaal, maar in het gratis uitgedeelde boek (dat werkelijk vol met de meest bizarre onzin en onwaarheden staat) lees ik er dit over: Royal Remedies, de krachtigste vorm van heling en preventie is het helen van al je onverwerkte conflicten. De alternatieve geneeskunde biedt vele vormen van therapie , maar doet nog te weinig aan preventie en zelfhulp. Het boek Royal Remedies, the next revolution in Healing BodyMind and Soul beschrijft de therapie die het beste past bij de energie van de Aquariustijd en verschaft je de kennis waarmee je jezelf en anderen kunt helen en ziekte kunt voorkomen.

Na afloop van de lezing hebben we nog een heel aantal van de meer dan 175 standjes bezocht en bij sommige staan we iets langer stil. Erg nieuwsgierig worden we wanneer we twee mensen op een kruk zien zitten. Beide hebben ze iemand schuin achter zich zitten die een hand op hun hoofd heeft gelegd. Het lijkt alsof hun andere hand iets op de rug doet, maar dat kunnen we niet goed zien. De mensen op de kruk zitten kalm voor zich uit te staren. Op de vraag wat men hier precies aan het doen is krijgen we de uitleg “dat ze het eigenlijk nooit doen, maar omdat het aan het einde van de dag is en de twee mensen op de kruk vroegen ‘om het eens te voelen’ doen ze het toch”. Onze vraagbaak begint vervolgens uitleg te geven over de opleiding tot Malva therapeut.

De opleiding tot Malva therapeut biedt lesstof aan op HBO niveau en het unieke aan Malva therapie is dat de behandelingen rechtstreeks afkomstig zijn uit de astrale wereld. Het zou ook een beroepsopleiding tot Chakra Specialist zijn. Op de vraag waar de term ‘Malva’ vandaan komt krijgen we het antwoord: dat is gewoon de naam. De naam van een persoon die het heeft bedacht? “Nee, het heet gewoon Malva”. Is het een afkorting dan misschien? En we lezen vanaf de voorkant van de folder: Magnetiseren, Ankh behandeling, Lichtbehandelingen… de V kunnen we nergens vinden? “Nee het is geen afkorting, het heet gewoon Malva”. Gelukkig staat in de folder wel een ‘helder’ antwoord: Malva Therapie is de verzamelnaam voor diverse behandelvormen. Maar wat die mensen op de kruk en hun ‘Malva-therapeuten’ nu precies aan het doen waren, daar hebben we geen antwoord meer op gekregen. Waarschijnlijk was het net zo betekenisloos als de naam van de opleiding.

Wireless Aquariusenergie: welkom bij Internationaal Therapeut 2010. 4

Hoever kunnen je armen naar achteren als je op een rond kussen ligt?

Een ander standje verkocht langwerpige cilindervormige kussens waar men op kon gaan liggen. Op het moment dat wij voorbij liepen lagen er twee dames op zo’n kussen er werd net de instructie gegeven om “de armen maar eens naar achteren bewegen” om te kijken hoever men kon komen. Dat lijkt mij te impliceren dat door het kussen men de armen verder naar achter zou kunnen bewegen, maar zoals op de foto te zien is, lijkt mij hier niets bijzonders te gebeuren. Toch mag eenieder 180 euro voor het kussen betalen.

We lopen verder en zien een kleine trampoline staan, met een beugel om je vast te houden. Prijskaartje slechts 499,-. Slogan: ‘zet uw 75 triljoen cellen in beweging!’. (Een rondje internet laat snel zien dat we inderdaad uit ongeveer 75 trillion cellen bestaan. Dat is echter iets anders dan het Nederlandse triljoen: een factor miljoen keer minder zelfs. Oftewel: zet je 75 triljoen cellen in beweging: dat zijn er een miljoen keer meer dan je er hebt.) We staan ook hier even stil en stellen de vraag wat er nu zo anders is aan deze trampoline. Nadat de verkoopster eerst de grap maakt dat er niets anders aan is en vervolgt met “nee natuurlijk wel! ik zal het u laten zien”, toont ze ons de veren waarmee het trampoline doek vast zit. Ze legt uit: “een normale trampoline geeft telkens een klap bij het neerkomen, en dat is niet goed voor de gewrichten en dergelijke. Deze trampoline is van speciaal materiaal en de veren zijn ook beter, hij is daarom is hij wat stugger en dus beter.” Dat dit elkaar natuurlijk tegenspreekt lijkt evident en ik moet eerlijk bekennen dat ik een licht onderbuik gevoel krijg, nu ik er nog eens over nadenk, dat de trampoline en de verkoopster een vroege 1 april grap aan het uithalen zijn. De marketing was ook van een erg laag niveau (A4-tjes met stift waar de slogan op stond en nog een met de prijs) in vergelijking met de professionaliteit van andere standjes en men leek ook slechts een trampoline bij te hebben. Mogelijk zijn we hier dus genept, in dat geval: goed gedaan!

Wireless Aquariusenergie: welkom bij Internationaal Therapeut 2010. 5

Onderaan foto’s van tijdens en na de behandeling: zo kunnen we precies het verschil met hoe het vóór de behandeling was zien…

Leuk was om te zien dat hier en daar verschillende standjes hun best deden om een wetenschappelijke onderbouwing te geven aan hun product. Voorbeelden van de plank finaal misslaan waren er legio. Hiernaast een mooi exemplaar van Aquion Medische Techniek: de Disk Dr. Knee. Zonder voormeting is de nameting waardeloos. Daarnaast zijn er infrarood foto’s geplaatst. Dat ziet er wel mooi uit, maar dan moet mijn klacht wel zijn ‘mijn knie is normaliter niet warm genoeg’, want infraroodfoto’s laten slechts de warmtestraling (infrarood) zien.

Wireless Aquariusenergie: welkom bij Internationaal Therapeut 2010. 6

Personal Therapy Device (bron: http://www.energetic-devices.com)

Een greep uit de overige standjes: er waren veel gekke apparaten voor energetische diagnoses en behandelingen (bv de PTD Personal Therapie Device, je eigen therapiebegeleider, is uitgerust met ruim 300 programma’s, die in te zetten zijn bij zeer uit eenlopende klachten), vreemde opleidingen (zoals die Malvaopleiding), knuffels (om je te begeleiden in je leven), handanalyse (15 euro, de 4 plekken die de analysatoren in hun standje hadden waren niet genoeg, er werden extra plekken in het gangpad gecreëerd), mooie stenen (waaraan allerlei eigenschappen werden toegekend), Ankh Hermes boeken, masseurs (met en zonder instraling/chakraenergie/etc), electroacupuntuurmetingen (volgens Voll), zogenaamd natuurlijke cosmetica. Te veel om op te noemen.
Het was al met al een gezellige middag, waarbij we veel op de lachspieren werkende onzin zijn tegengekomen.

Wireless Aquariusenergie: welkom bij Internationaal Therapeut 2010. 7

Er werd Voll-op gemeten.

Bron illustratie voorpagina: www.internationaaltherapeut.nl

Dit verslag schreef Agnes Tieben samen met Maarten Koller.

Steun Kloptdatwel

Wireless Aquariusenergie: welkom bij Internationaal Therapeut 2010. 8Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.