Onlangs kwam ik dit artikel tegen, waarin een bijeenkomst van de British Association for the Advancement of Science (tegenwoordig British Science Association) werd beschreven waar ook de bekende psycholoog Richard Wiseman sprak.

Het artikel beschrijft een experiment wat Wiseman deed waarbij hij 750 bezoekers van een concert blootstelde aan infrageluid, waar kloptdatwel al eerder over schreef:

De proefpersonen kregen moderne muziek te horen van onder meer Philip Glass en Débussy. Maar zonder dat het publiek het wist, werd de muziek afgewisseld met gebrom uit het geluidskanon. Het laagste geluid dat iemand nog bewust kan waarnemen heeft een frequentie van ongeveer 20 hertz; het kanon zoemde op 17 hertz.

De onderzoekers ontdekten dat de lage tonen allerlei vreemde gevoelens losmaakten bij het publiek. Veel mensen meldden koude rillingen of een raar gevoel in hun maag, sommigen werden bevangen door intense somberheid, door een “plotselinge herinnering aan een emotioneel verlies” of door een ‘aanwezigheid’. De rare gevoelens namen met 22 procent toe als de onderzoekers het zoemkanon aanzetten.

Dat zou de verklaring zijn voor zulke uiteenlopende zaken als spookwaarnemingen of religieuze gevoelens in de kerk, zo vertelden Wiseman en zijn collega’s vandaag op het jaarcongres van de Britse vereniging ter bevordering van de wetenschap (BAAS).

Meer over het experiment zelf valt te lezen op de pagina van Sarah Angliss.

Het artikel beschrijft ook een wat mij betreft geweldig idee van Richard Wiseman: hij wil een ‘echt’ spookhuis maken.

Wiseman zint nu op de bouw van ’s werelds eerste, officiële spookhuis voor wetenschappelijk gebruik. Het huis moet speciaal worden ontworpen om vrijwilligers de stuipen op het lijf te jagen, met kunstmatig opgewekte magnetische velden, een binnenklimaat dat plotseling een paar graden kouder kan worden en natuurlijk speakers die extreem laag gegons voortbrengen.

Aangezien het artikel in 2003 geschreven is, was ik benieuwd naar de huidige stand van zaken en ik vroeg Mr. Wiseman of er al plannen waren uitgevoerd of dat het bij een leuk idee was gebleven:

Hi

Good to hear from you but afraid that we never did it!
Best
Richard

Jammer, maar misschien dat het ooit nog een project voor Kloptdatwel/Skepsis kan worden.

Steun Kloptdatwel

'Echt' spookhuis nog niet van de grond 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.