Geenstijl schreef 4 januari over de Hogeschool Natuurlijke Gezondheid (HNG) omdat ze verbaasd waren toen ze bovenstaand tweetje van de HGN zagen:
Maar opleidingen Natuurgeneeskunde (voor Mens, Dier en Reflexologie) een HBO-sticker geven alsof er daadwerkelijk nuttige dingen geleerd worden, is natuurlijk te zot voor woorden.
Voorheen heette de HNG nog Academie voor Natuurlijke Geneeswijzen maar men besloot dat HBO en Hogeschool toch wat beter stond. Dit zou namelijk wat meer leerlingen kunnen aantrekken aangezien de academie op sterven na dood was.
Donderdag 6 januari kon Geenstijl met een gerust hart schrijven dat de onderwijsinspectie dezelfde mening als Geenstijl had. De termen geaccrediteerd en HBO mogen door de hogeschool niet meer gevoerd worden. Volgens directeur Jan Kruize zijn ze wel degelijk door alle beroepsverenigingen geaccrediteerd. Maar de inspectie heeft natuurlijk het hoogste woord en zegt dat deze termen beschermd zijn. Ze mogen ze zich wel ‘erkend’ noemen en in plaats van een HBO-opleiding moet het een ‘opleiding op HBO niveau’ worden.
Directeur Jan Kruize in een interview met RTV:
“De mensen die bij ons afgestudeerd zijn die gaan het werkveld in om te kijken of wij iets kunnen doen aan het ziektebeeld of als je ziek bent om de pijnen die je lijdt wat te verlichten. Wij passen gewoon in de reguliere geneeskunst.”
Behalve ‘Zweinstein’ bedacht Geenstijl o.a. ook ‘Hogeschool van Plopsaland’ & het ‘Titatovenaarcollege’. Leuk gevonden :).
Richard R. says
Naar mijn mening is ‘opleiding op HBO-niveau’ nog steeds ronduit misleidend, evenals het commentaar van die directeur Jan Kruize:
“De mensen die bij ons afgestudeerd zijn die gaan het werkveld in om te kijken of wij iets kunnen doen aan het ziektebeeld of als je ziek bent om de pijnen die je lijdt wat te verlichten.”
Het antwoord in beide gevallen is namelijk domweg ‘nee’. Geen enkele fopbehandeling kan iets doen aan welk ziektebeeld dan ook, en van geen enkele fopbehandeling is tot dusver aangetoond dat deze pijn beter bestrijdt dan placebo. Natuurgeneeskunde past weliswaar in de reguliere geneeskunde, maar dan alleen in de categorie ‘onwerkzame behandelingen.
Overigens zijn ze in Canada al wat verder met de bestrijding van sluipenderwijs ingevoerde nep’geneeskunde’: https://www.cbc.ca/news/canada/new-brunswick/naturopaths-naturopathic-clinic-new-brunswick-saint-john-moncton-fredericton-1.4950901
De fopdokters aldaar mogen niet langer beweren dat ze medisch geschoold zijn. Misschien moeten we hier ook de Wet BIG maar eens herzien, en de toelaatbaarheid van wat het alternatieve volk allemaal claimt en met welke predicaten ze zichzelf aanprijzen niet zozeer ophangen aan een klein lijstje beschermde titels en voorbehouden handelingen, maar aan de feitelijke suggestie die wordt gewekt. We zouden dan in één klap verlost zijn van tienduizenden zelfverklaarde ‘therapeuten’ die ongehinderd door enige kennis van zaken pretenderen de gezondheid van hun klanten te kunnen verbeteren.
Renate1 says
Een ander probleem is dat de alternatieve flauwekul in allerlei aanvullende zorgpakketten zit, waardoor ze een schijn van legitimiteit krijgen. Sommige flauwekul mag dan bij een bepaalde verzekeraar uit het pakket verdwijnen, maar dat gebeurt dan niet op basis van wetenschappelijke argumenten maar meer op basis van het ‘u vraagt en wij draaien’-, of misschien liever ‘u vraagt niet meer en wij draaien niet meer’- systeem.
En dan wil ik het nog niet hebben dat de verkopers van al dit soort onzin in de media hun flauwekulverhaaltjes mogen vertellen. Dat we deze onzin tegenkomen in huis aan huis bladen is een ding, maar ook betaalde media laten de kulverkopers wat al te gemakkelijk aan het woord. Net zag ik een stukje over de beleving van kou en warmte in het Parool. Daarin kwam eerst iemand de Wim Hof methode aanprijzen, op basis van haar eigen ervaringen en vervolgens mocht ook een fysiotherapeute en acupuncturist haar zegje doen.
Kunnen we nu eindelijk eens afspreken dat we kwakzalvers niet langer propaganda laten maken voor hun onzin?
Richard R. says
Nja, maar in wezen is dit alleen maar een specifiek uitvloeisel van de wijdverbreide, algemene misleiding waaraan het alternatieve circuit zich bezondigt, namelijk het wekken van de schijn van deskundigheid op het gebied van ziekte en gezondheid. Zorgverzekeraars zijn primair boekhouders met enige kennis van de zorgwereld, in plaats van medisch-wetenschappelijk onderlegde organisaties die ook nog aardig kunnen rekenen. Het is dus logisch dat ook zij zich in de luren laten leggen door de mooie praatjes van het alternatieve circuit.
Maar je hebt gelijk dat dergelijke dingen de onterechte legitimiteit verder vergroten. Een ander voorbeeld is de wet Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz), waar ook alternatieve behandelaars onder vallen. Helaas heeft de Wkkgz een vergelijkbare ernstige lacune als de wet BIG(*): ondanks de term ‘kwaliteit’ in de naam wordt er compleet aan voorbij gegaan dat alternatieve behandelingen helemaal geen ‘kwaliteit’ hebben omdat ze geen aantoonbaar effect hebben (en doorgaans ook helemaal geen objectieve, toetsbare criteria waaraan de behandelingen zouden moeten voldoen om een bepaalde ‘kwaliteit’ te garanderen).
Echter alternatieve behandelaars gebruiken de Wkkgz dankbaar als steunpilaar voor legitimiteit, want ze voldoen nu toch immers keurig aan de wettelijke voorwaarden zoals ‘kwaliteit’ en aangesloten zijn bij een geschillencommissie van de beroepsgroep?
*: De wet BIG stelt dus dat ‘iedereen zorgverlener kan zijn’ — alleen heeft men verzuimd om ‘zorg’ te definiëren, waardoor iedereen met zelfs de meest absurde behandelingen kan claimen ‘zorg’ te verlenen, met alle privileges van dien. De consument wordt zelf geacht goed genoeg geïnformeerd te zijn om te kunnen vaststellen dat alternatieven behandelingen niks doen. Maar ja, helaas bestaat een groot deel van de informatie op dit gebied uit de claims en suggesties van de behandelaars zelf, waarmee we weer op het beginpunt zijn aangekomen…
erwinnoorman says
Ik woon toevallig in Meppel. Maar dit is heel duidelijk geen HBO. Het is niet eens half bewezen geneeskunde, het is hobbyisme die op z’n hoogst geen schade aanricht en zelfs dat is nog maar de vraag. Ik ben zelf werkzaam in de zorg en moet dagelijks broodje aap verhalen ontkrachten van mensen die denken dat ze het beter weten dan ik…. vooral door dit soort klungels.