Power Balance blijft onzin spuien via hun Twitteraccount en website.

Op 29 december schreven we op Kloptdatwel nog dat je in Australië dankzij de Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) je geld terug kunt krijgen als je ontevreden bent over de Power Balance. Onze eigen Reclame Code Commissie deed op 6 september al een uitspraak over de Power Balance. Helaas moest Power Balance alleen de beweringen op de website verwijderen en kunnen Nederlandse consumenten niet zonder meer hun geld terug krijgen.

Rond 3, 4 en 5 januari kwamen een aantal andere media uit met het bericht dat Power Balance in Australië had toegegeven dat de bandjes niet werken, hier een voorbeeld van nu.nl. Hetzelfde bericht werd aangehaald dat wij op 29 december al noemden.

Sindsdien is Power Balance met een tegenoffensief begonnen. Dit ondanks het feit dat ze in Australië volstrekt onomwonden toegeven dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de Power Balance en dat ze aan misleiding hebben gedaan. Het lijkt er op dat ze verwarring proberen te zaaien om zo de verkopen toch op peil te houden:

Blijft Power Balance onzin verkopen? 1

De verklaring van Power Balance van 4 januari.

In een verklaring (klik op de afbeelding rechts voor een vergroting) die op 4 januari via Twitter werd verspreid valt te lezen dat:

In tegenstelling tot wat er beweerd wordt in de Australische pers, heeft Power Balance geen verklaring gedaan dat ons product niet effectief is. Dit is eenvoudigweg onwaar. De waarheid is dat, blijkbaar, sommige van onze eerdere verkoopclaims in Australië niet aan de standaard van de ACCC voldeden – er zijn veranderingen aangebracht en goedgekeurd, en gemeend werd dat daarmee de problemen waren verholpen.

Ze zijn ook overtuigd dat de toekomst nog rooskleuriger zal worden:

Een voorlopige studie, uitgevoerd door een onafhankelijke partij, (…) vond dat het dragen van het product een “statistisch significant” resultaat geeft op de prestaties van de drager.

Ook zeggen ze verder onderzoek te gaan doen.

Wij zijn benieuwd naar de resultaten van het onderzoek van Power Balance zelf, zouden we dat ooit krijgen? Nergens wordt namelijk informatie gegeven over wie het onderzoek heeft uitgevoerd, welke methoden er zijn gebruikt, of andere details die nodig zijn om de kwaliteit ervan te kunnen beoordelen. Wel wordt verwezen naar de uitstekende verkoopcijfers en de lof die het bandje van met name sportlieden heeft ontvangen.

Blijft Power Balance onzin verkopen? 2

“Geen wetenschappelijk bewijs” volgens Power Balance, sinds eind december op hun australische website te vinden.

Het interessante is nu dat Power Balance, zoals gezegd, in Australië onomwonden stelt dat er “geen geloofwaardige wetenschappelijke bewijzen zijn die hun claims ondersteunen”. Power Balance zegt dit op de Australische Power Balance website (of klik op de afbeelding rechts).

Volgens Power Balance is “geen wetenschappelijk bewijs dat de claims ondersteunt” blijkbaar iets heel anders dan te zeggen dat het bandje niet werkt. Daar zijn wij even sprakeloos van bij kloptdatwel. Als wetenschappelijk is aangetoond dat iets niet werkt, hoe kun je dan zeggen dat het wel werkzaam kan zijn??? Wetenschap zegt iets over de werkelijkheid. Het wetenschappelijke recept is simpel: doe een goede test en observeer de uitkomst. De Power Balance is op de juiste manier getest, de uitkomst is blijkbaar dat het bandje niet werkt. Einde oefening voor kloptdatwel.

Natuurlijk ging het bericht waarin Power Balance toegeeft dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor hun claims de hele wereld rond. De kwaliteitskrant NRC Handelsblad besteedde er zelfs aandacht aan nadat het een Trending Topic worldwide was op Twitter (over de hele wereld gezien werd “Power Balance admits their” het meeste genoemd, de zin eindigde vaak met “product is a fraud”, “wristbands are a scam” etc.)

Zoals gezegd reageerde Power Balance met de aan het begin van dit bericht genoemde verklaring op hun Amerikaanse site die geformuleerd lijkt met de bedoeling om de suggestie te wekken dat de Power Balance band wel werkt. Daarnaast stuurde het een aantal leuk bedoelde tweetjes rond met als vermoedelijk doel tegenwicht bieden aan het Trending Topic. Daarin zeggen ze zelfs ‘Power Balance werkt, wij garanderen het’.

Blijft Power Balance onzin verkopen? 3

Onderste link verwijst naar de verklaring, zie bovenaan deze post.

Jared Dudley, een professionele basketballer vroeg zich af of het allemaal echt waar was. Zijn trainers zweren er namelijk bij:

Blijft Power Balance onzin verkopen? 4

Jared Dudley is een beroepsbasketballer.

De reactie van Power Balance kwam al snel:

Blijft Power Balance onzin verkopen? 5

Het werd nog erger:

U ziet, het werkt wel, ze garanderen het zelfs! Goed dat ze in Australië aan die garantie worden gehouden.

Power Balance is in Amerika op 4 januari officiëel is aangeklaagd en als je er een in Amerika gekocht hebt kan je je aanmelden op www.powerbalanceclassaction.com. Gezien de hoge boetes opgelegd kunnen worden zijn wij erg benieuwd hoe dit voor Power Balance gaat aflopen.

Steun Kloptdatwel

Blijft Power Balance onzin verkopen? 6Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.