Desinfecterende handgel & Antibacteriële zeep voorkomen geen infectieziekten.

Vorig jaar vond je ze op veel plekken: desinfecterende handgel in verband met de griepepidemie. Veel mensen kochten zelfs een eigen flesje en namen het overal mee naar toe. Afgelopen september kwam er een onderzoek uit, gesponsord door een desinfecterende handgelfabrikant. Vrijwilligers (116) moesten gedurende 10 weken, wanneer ze wakker waren, elke drie uur hun handen desinfecteren. Deze groep werd vergeleken met een controlegroep van 96 personen. Er werd ook nog gecontroleerd of de vrijwilligers wel echt goed meededen: ze verbruikten ongeveer 80 gram gel per week. Degene die niet goed met het onderzoek meededen (omdat ze na 10 weken te weinig gel hadden gebruikt) werden vervolgens uitgesloten van het experiment.

De uitslag na al die moeite: de handgel heeft geen effect, want er was geen verschil tussen de vrijwilligers en de controlegroep.

Antibacteriële zeep heeft ook geen nut. Het blijkt niet beter dan gewone zeep in het voorkomen van infectieziekten. Maar het heeft wel een mogelijk schadelijk effect omdat een van de ingrediënten (triclosan) de groei van bacteriën tegengaat. Wat ervoor kan zorgen dat sommige bacteriën resistent worden voor sommige antibiotica.

Handen wassen is natuurlijk wel belangrijk, zeker nu er weer meer berichten komen dat de (Mexicaanse) griep mogelijk nog meer slachtoffers gaat maken, dus hier nog even een lijstje met momenten waarop je ze het beste kan wassen, met gewone zeep wel te verstaan.

  • Voor het bereiden van voedsel
  • Nadat je naar de wc bent geweest
  • Na het verschonen van een kind
  • Voor en na het zorgen voor een zieke
  • Nadat je je neus gesnoten hebt, gehoest of geniesd
  • Na het aanraken van een dier of uitwerpselen
  • Na het aanraken van afval
  • Voor en na het verzorgen van een snee of wond

Wel goed afdrogen graag. Ziekteverwekkers houden van vocht.

Steun Kloptdatwel

Desinfecteren van handen voorkomt geen griep 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.