Het is gebruikelijk om een naam te veranderen wanneer deze een wat nare bijsmaak heeft gekregen. Iedereen kent Fortis nog wel, maar Ageas?

Zo ook de CAM: Complementary and Alternative Medicine (complementaire en alternatieve geneeskunde) die steeds meer neigt naar “integratieve geneeskunde”. Onder die noemer is er in oktober 2010 een conferentie geweest in Jerusalem: The Jerusalem Internation Conference on Integrative Medicine.

Professor van medisch onderwijs John C. McLachlan kreeg een uitnodiging voor deze conferentie. In de uitnodiging stond:

The scientific committee of the convention is still open to accept additional topics to the conference program.
——
De wetenschappelijke commissie staat nog steeds open voor extra onderwerpen voor het programma.

Prof. McLachlan, die dat ‘integratieve’ eigenlijk een belediging vindt (alsof artsen in hun dagelijks werk geen rekening zouden houden met de patient als individu) bedacht dat het leuk zou zijn om te proberen een nep-onderwerp langs de wetenschappelijke commissie te krijgen. In 1996 deed Alan Sokal dit ook al: hij schreef een onzintext, vol met mooi klinkende maar nietszeggende pseudowetenschappelijke termen. En pijnlijk genoeg werd dit gepubliceerd (in een tijdschrift dat toendertijd niet ‘peer-reviewed‘ was). Dit deed toen nogal wat stof opwaaien, lees hier meer over deze ‘Sokal-affaire‘. Skepsis heeft dhr. Sokal zelfs geïnterviewd.

McLachlan schreef de commissie het volgende:

Recently, as a result of my developmental studies on human embryos, I have discovered a new version of reflexology, which identifies a homunculus represented in the human body, over the area of the buttocks. (…) As with reflexology, the “map” responds to needling, as in acupuncture, and to gentle suction, such as cupping*.
——
Recent heb ik een nieuwe variant van de reflexologie ontdekt waaruit blijkt dat delen van het lichaam gerepresenteerd zijn op de billen. (…) Net zoals bij reflexologie reageert deze “kaart” op naalden zoals in acupunctuur, en lichte zuiging zoals cupping*.

* Cupping heeft in dit geval twee betekenissen: in de acupunctuur wordt een soort kopje ondersteboven op de huid gezet en vacuum getrokken zodat het zich op de huid vastzuigt. Voor de andere betekenis moeten we het even opzoeken in het engelse straattaal woordenboek, the urban-dictionary –> vaak wordt het gebruikt als “to cup a feel” het betekent dan “stiekem even aanraken”

En lichte zuiging… zoals cupping? Hoe dan nog meer? Een zuigzoen misschien?

Check die billen 1

Na een vraag om een samenvatting van zijn onderzoek, waarop McLachlan nog meer onzin produceerde, werd hij uitgenodigd op het congres zelf… Uiteindelijk is prof. McLachlan toch maar niet gegaan. Lees het hele verhaal hier (engels).

Steun Kloptdatwel

Check die billen 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.