Op de website van NewScientist kwam ik de onderstaande video tegen. Bekijk hem eens en een tip: doe de eerste keer meteen echt mee. Lees daarna pas verder.

En? Ik ben benieuwd naar jullie resultaten. Bij mij zat er zeker 5 tot 10 centimeter tussen toen ik mijn ogen open deed. Niet veel, maar toch meer dan ik had verwacht.

De kerel in het filmpje is psycholoog Richard Wiseman (we schreven al eerder over hem in verband met het bouwen van een ‘echt’ spookhuis).

Volgens Wiseman ben je niet echt suggestibel als je handen op het zelfde niveau bleven of maar een paar centimeter bewogen. Bewogen ze verder, dan ben je de perfecte kandidaat voor een goocheltruc.

Wiseman gaat verder: “niet-suggestibele personen staan vaker met beide benen op de grond, zijn vaak logischer en houden van puzzels en spelletjes. Suggestibele personen hebben vaak een goede fantasie, zijn gevoelig, intuitief en raken gemakkelijk verzonken in een boek of film.”

Suggestibele mensen zijn nouja… suggestibel. Ze gaan dus makkelijk(er) mee in een suggestie.

Stel je bijvoorbeeld een energie-heler voor. Hij haalt zijn handen over een persoon heen, kijkt ernstig en doet alsof het veel moeite kost wat hij aan het doen is. Dan stopt hij op een willekeurige plek en vraagt “ik merk hier een blokkade die ik probeer te verhelpen, voel je al wat?”. Suggestibele mensen zouden daar makkelijker in mee kunnen gaan, “jeetje, ja, nu je het zegt voel ik wel wat ja”.
Een ‘herinnering’ zou makkelijker aangepraat kunnen worden (belangrijk bij ondervragingen van deliquenten.). Een hypnotiseur zou je makkelijker kunnen hypnotiseren.

Wiseman schreef het boek Paranormality waar suggestibiliteit uitgebreid aan bod komt.

Hier staat een lang artikel over het boek (geschreven door Wiseman zelf), of hier voor de website over het boek. Mocht je het boek willen bestellen en je doet dit via de onderstaande link, dan ondersteun je daarmee tegelijkertijd Kloptdatwel.nl.

Steun Kloptdatwel

Test: hoe suggestibel ben jij? 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.