Acupunctuur niet altijd veilig 1

Cmdr. Yevsey Goldberg conducts an acupuncture procedure. (foto: US gov | Flickr)

Het World Health Organisation Bulletin publiceerde in december 2010 een artikel waarin drie onderzoekers inventariseren of acupunctuur altijd veilig is. Niet dus. De onderzoekers spitten drie Chinese databases met medische artikelen in de afgelopen 20 tot 30 jaar door en kwamen voor de dag met 479 ‘adverse events’ na een behandeling met acupunctuur. De nadelige gebeurtenissen werden in drie categorieën ingedeeld: trauma’s, infecties en overige. De meest voorkomende nadelige ‘bijwerkingen’ waren: pneumotorax (klaplong), flauwvallen, een bloeding in of nabij de hersenen (subarachnoide bloeding) en infecties. De patiënten met infecties herstelden allemaal. Anders was dat bij beschadigingen van hart en bloedvaten (3 patiënten overleden, 4 herstelden), subarachnoide bloedingen (35 gevallen, 3 patiënten overleden), andere vormen van hersenbloeding en klaplong (4 patienten overleden, 197 herstelden). Bekijk het overzicht hier.

De onderzoeksresultaten sluiten aan bij een eerder artikel van kloptdatwel (doodsoorzaak acupunctuur) van 31 oktober 2010. Daar werden 86 dodelijke behandelingen over de afgelopen 45 jaar gerapporteerd.

De onderzoekers sluiten hun artikel optimistisch af:

‘Various types of acupuncture-related adverse events have been reported in China. Similar events have been reported by other countries,usually as a result of inappropriate technique. Acupuncture can be considered inherently safe in the hands of well trained practitioners. However, there is a need to find effective ways to improve the practice of acupuncture and to monitor and minimize the health risks involved’.

Natuurlijk komt beschadiging door acupunctuur maar heel weinig voor. De auteurs schatten dat in China 50 tot 100 miljoen behandelingen per jaar worden uitgevoerd. Maar ja, toch jammer als je schade oploopt door een ingreep die geen bewezen voordelen heeft.

Skepter schreef eerder over acupunctuur.

 

Met dank aan het Noorse skepsis blog.

Steun Kloptdatwel

Acupunctuur niet altijd veilig 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.