Afgelopen dinsdag schreef ik over het nieuwste programma van Derren Brown waarin hij gebedsgenezers onder de loep neemt. Omdat de uitzending op de Engelse zender Channel Four was, konden veel mensen het programma helaas niet volgen. De onderstaande documentaire gaat over hetzelfde onderwerp.

Dit is het verhaal van kind-predikant Marjoe, die na jaren een filmcrew uitnodigt met zijn laatste tour mee te gaan om een echt behind-the-scenes perspectief te krijgen. De New York Times schreef in 1972:

(…) Marjoe’s rather cool explanations of how he operates to excite the crowds and milk them of funds (…)

Marjoe talks at length about his career, about how his mother used to hold his head under a faucet if he forgot his lines, about his always being aware that he wasn’t “a miracle child,” about his lack of belief and wish to make a clean break.

Wat kun je verwachten? Scènes waarin Marjoe de cameraploeg instrueert hoe ze zich moeten gedragen (niet roken, geen lang haar) om niet door de mand te vallen, ze zijn immers een docu aan het maken over Marjoe die laat zien hoe de geldmachine werkt, en het zou niet handig zijn als dat opvalt of als mensen vragen gaan stellen. Verwacht scènes waarin waar Marjoe als een typische over-the-top tv-priester tekeer gaat met halleluja’s hier, en ‘praise the lord’s daar. Waarin Marjoe de cameraploeg voordoet hoe je in tongen praat. En scènes waarin Marjoe een grote zak met vers afgetroggeld geld leeggooit op bed: “Thank you Jesus!”.

Alle stereotypen blijken waar te zijn, in elk geval in het verhaal van Marjoe.

Heb je geen mogelijkheid om de video te kijken, lees dan hier een verslag van deze docu.

Steun Kloptdatwel

Marjoe - achter de schermen bij een gebedsgenezer 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.