Dit bericht is 26 april al gepubliceerd, vandaag is de video van de uitzending die op Youtube te vinden is onderaan toegevoegd.
Met dank aan Cryptocheilus!

—————————

Derren Brown (wiki) is Engeland’s bekendste mentalist en heeft vele tv programma’s gemaakt. Op youtube staan legio voorbeelden. Gisteravond zond Channel Four (Engeland) een special van Derren Brown uit over gebedsgenezing getiteld: “Miracles for Sale”. Mensen met ontvangst van de Astra 2 satelliet konden het zien om 22:00 uur NL tijd. Naar aanleiding van het programma schreef Brown een blog artikel dat je in zijn geheel hier kan lezen. Hieronder staan enkele interessante citaten, de show lijkt me erg de moeite waard.

Derren Brown: Miracles for Sale (nu met video) 1

Iemand staat op uit een rolstoel. Dat was vast geen dwarslaesie.

Het idee is als volgt: neem een willekeurig persoon, train hem, neem hem vervolgens mee naar de Bible Belt van Amerika (Texas) en probeer hem daar aan de man te brengen als authentieke gebedsgenezer. De special gaat niet over of God wel of niet kan genezen, maar juist over de fraude van gebedsgenezers ten koste van de zieken, de behoeftigen en de gelovigen.

No faith healer has ever been able to provide evidence of a single miraculous healing ever having had occurred. Some when pushed have offered a few success stories, but when those ‘healed’ people have been approached, they turn out to be the same as before, worse than ever, dead, or not to have had the ailment in the first place.

Volgens Brown worden mensen tijdens een gebedsgenezing bijeenkomst opgehyped waardoor er adrenaline vrijkomt, dat als een pijnstiller werkt. Sommige mensen zouden daarop kunnen reageren en gecombineed met een grote verwachting en het verlangen genezen te worden (of in elk geval wat beter), ervaren zichzelf regelmatig als pijn-vrij en zullen naar voren komen wanneer ze dat gevraagd wordt.

There then follows, at the larger events, a filtering process where stewards send back anyone with a serious or visible ailment (such as an arm missing) and test the remaining arthritics and bad-back sufferers to see if they can display a convincing pantomime of having been healed (touching toes and so on).

Volgens Brown zijn er ook trucjes waarbij het lijkt alsof de blinden en doven genezen zouden zijn en die laat hij ook in het programma zien.

These poor people are then brought up on stage in their heightened state to bounce around and think they’re healed while the truly afflicted are left to believe God hasn’t taken much of an interest. It’s very disturbing to see the rows of the seriously disabled on drip machines, in wheelchairs and even hospital beds, ignored and invisible, safely behind the TV cameras’ reach at the big-name events.

Het artikel zelf is al zeer de moeite waard en je kunt het hier verder lezen. Hopelijk wordt de show snel ook in Nederland uitgezonden (of zet iemand hem op youtube natuurlijk ;)).

——————-

Dit bericht is 26 april al gepubliceerd, vandaag is de video van de uitzending die op Youtube te vinden is onderaan toegevoegd.
Met dank aan Cryptocheilus!

http://www.youtube.com/watch?v=jYjgeayfYPI

Steun Kloptdatwel

Derren Brown: Miracles for Sale (nu met video) 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.