Twee denkstijlen: kritisch denken en wensdenken (‘wishful thinking’): welke gebruik je het meest?
Reader Interactions
Comments
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.
Twee denkstijlen: kritisch denken en wensdenken (‘wishful thinking’): welke gebruik je het meest?
Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).
NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.
mvandendriest says
Oh, heel goed. Mijns inziens is vrijwel iedereen best in staat tot kritisch denken. We doen het allemaal regelmatig.
Het probleem zit ‘m in bewust zijn van hoe je denkt. Dat kost moeite. Alleen als mensen er van overtuigd zijn dat dit de moeite waard is zullen ze die moeite nemen.
goodfellow says
We zeggen graag allemaal kritisch te zijn en kritisch te denken. Dat geeft een goede indruk van jou. Of we het nu willen of niet, in ons schuilt nog steeds de chimpanzee. We pochen graag. Ik denk dat mvandendriest er dicht bij zit: bewust zijn van hoe je denkt. En, inderdaad, het vraagt inspanning. Ik beken eerlijk, ik ben al een par maal in mijn leven “stupid” geweest. Geen probleem mee, we zijn slechts mensen ( Homo sum et ni humanuml, enz) en het is zeer de vraag of onze hersenen een vloek of een zegen zijn.
Hans says
Niets is geheel waar en misschien zelfs dat niet.
(Multatuli)
Jan Willem Nienhuys says
In conversaties is mijn standaardvoorbeeld van een bewering van het type in krantenhorsocopen en waarzeggersconsulten ‘jij bent heel kritisch ingesteld, en je neemt niet zomaar alles van iedereen aan’.
Dat is natuurlijk een variant op het gezegde van Descartes dat het gezond verstand het beste verdeeld is in de wereld, iedereen vindt dat-ie er genoeg van heeft.
http://www.citaten.net/search.asp?auteur=Ren%E9+Descartes