Het aanstaande Skepsis congres gaat over de werking van onze hersens. Soms wordt informatie zodanig verwerkt dat het tot vreemde resultaten leidt. Visuele illusies zijn daar een goed voorbeeld van.
In het filmpje hieronder kun je een heel vreemde illusie zien. Normaal uitziende meisjes krijgen ineens afschuwelijk verwrongen gezichten. Bekijk het filmpje twee keer: de eerste keer kijk je naar het kruisje, en de tweede keer kijk je naar de gezichten. Je gelooft je eigen ogen niet.
Niet iedereen schijnt overigens de illusie te kunnen zien. De skepticus Richard Wiseman klaagt op zijn website dat het hem niet lukt.
A. Atsou-Pier says
Met leesbril zag ik niets bijzonders. Zonder leesbril meende ik heel even iets raars te zien, maar verder kom ik niet.
Guest says
Eerst zag ik niks, maar toen ik consequent naar het kruisje keek zag ik het wel, heel raar. Maar zodra je naar een gezicht kijkt is het effect weg.
Hans says
Het kostte me enige moeite het effect te zien. Je gaat algauw aan jezelf twijfelen en vraagt je af of je voor de gek wordt gehouden. Als ik het beeld verklein, en dus doe alsof ik het van een groter afstand bekijk, meen ik het effect inderdaad te zien.
Jan Willem Nienhuys says
Als ik strak naar het kruisje tuur zie ik ‘in mijn ooghoeken’ allerlei Notredameklokkenluiders voorbij flitsen. Het is alsof veranderingen in het perifere gebied zwaar overdreven worden. Het effect is er bij mij zelfs op drie meter afstand. Als ik op de gebruikelijke afstand zit is het nog erger, dan komen er ook cyclopen langs.
Renate1 says
Ik moet zeggen dat ik niet veel zie. De vervormingen van de gezichten heeft volgens mij te maken met een soort na-ijleffect, waarbij door de snelle beeldwisselingen een soort overgang tussen 2 gezichten gecreeërd wordt. Meer zie ik eigenlijk niet.
Hans says
Nog eens geprobeerd op mijn iPad, gewoon op leesafstand. Verbluffend deze keer, monsterachtige koppen. Zou het uitmaken of je er alle tijd voor neemt (t.w. nu) of er even snel naar kijkt (zoals vanochtend)? Ik zie nIet in wat dit proefje met scepsis te maken heeft, maar het is en blijft verbluffend.
Jan Willem Nienhuys says
Wbt de link met scepsis: het toont aan hoe onbetrouwbaar de waarneming is, en hoeveel variatie er nog is tussen personen.
Anthony de Vries says
Ik zie het niet, ongeacht of ik nou hard op het kruisje contreer of niet…
Jan Willem Nienhuys says
Als je goed kijkt zie je dat de pixel in het midden van het kruisje iets zwarter lijkt dan de rest van het kruisje. Probeer te controleren of die illusie blijft bestaan gedurende het filmpje. Uitsluitend concentreren op dat ene pixeltje.
Onlijn says
Ik ben zeker scheel. Ik kan niets ontdekken.