——–——>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<—————

— UPDATE — Over wat iemand mogelijk kan ervaren als de tsunami niet plaatsvindt — UPDATE —

——–——>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<—————

 

Even geleden schreven we op Kloptdatwel over de voorspelling van Jomanda: deze maand, in de week van 22 augustus om precies te zijn zal Nederland getroffen worden door een tsunami! Zie de onderstaande video voor een opfrisser of klik deze link.

http://www.youtube.com/watch?v=5xPuYL0ZCc8

Hoe waarschijnlijk is het dat deze voorspelling uit komt? Sinds de tsunami in Thailand hebben meerdere mensen de vraag aan wetenschappers gesteld: moeten we in Nederland ook bang zijn voor een tsunami?

Ik denk van niet.

Waar Jomanda meent te weten dat er een tsunami komt (zonder daarvoor bewijs te leveren), komt geofysicus Rob Gover van de Universiteit Utrecht met argumenten dat dit wel heel erg onwaarschijnlijk is, die hieronder zijn samengevat:

Voor een tsunami is een flinke aardbeving nodig (niet eens altijd in zee). Eentje die 6,5 – 7,0 scoort op de schaal van Richter werkt al, en hoe zwaarder de aardbeving hoe zwaarder de tsunami. In de Noordzee of de omringende landen komen die niet vaak voor.

Een aardbeving in de Atlantische oceaan komt al wat vaker voor, vooral omdat daar tektonische platen aan elkaar grenzen. Doordat deze platen in de Atlantische oceaan voornamelijk van elkaar weg schuiven (divergent) zijn de aardbevingen gemiddeld zwakker waardoor tsunami’s niet zo vaak voorkomen.

Jomanda's tsunami in NL deze maand: zeer onwaarschijnlijk 1

Plaattektoniek

Stel dat een aardbeving in de Atlantische oceaan plaatsvindt én dat deze van voldoende kracht is om een tsunami te veroorzaken, wat dan? Een tsunami is op open zee niet van een gewone golf te onderscheiden. Pas als de zee ondieper wordt, wordt de golf hoger geduwd en wordt hij zichtbaar. Maar de Noordzee is een groot stuk relatief ondiep. Daardoor verliest een tsunami veel van zijn kracht en blijft er niet veel van over als hij bij onze kust aankomt. Daarnaast vangen voor ons Ierland en het Verenigd Koninkrijk de grootste klappen op.

Tsunami’s waar we in Nederland iets van hebben gemerkt zijn er volgens onderzoekster Stella Kortekaas in de afgelopen 30.000 jaar dan ook maar een stuk of 4 geweest (Kennislink).

– Klik voor meer informatie over tsunami’s bij Kennislink hier.
– Kaarten met de duur voordat een tsunami bij ons is vind je hier

——–——>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<—————

— UPDATE — Over wat iemand mogelijk kan ervaren als de tsunami niet plaatsvindt — UPDATE —

——–——>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<—————

Steun Kloptdatwel

Jomanda's tsunami in NL deze maand: zeer onwaarschijnlijk 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.