Afgelopen vrijdag schreven we op Kloptdatwel over mensen waaraan vanalles blijft plakken, van lepels tot glaswerk. Ten onrechte worden ze door de media vaak bestempeld als ‘magnetisch’. Hun huid blijkt simpelweg een beetje plakkerig te zijn en wanneer je er wat talkpoeder op smeert om dat tegen te gaan blijft er dan ook niets meer aan ze plakken.

Randi demonstreerde het al eerder:

In onderstaande video zien we echter Miroslaw Magola, een zelfverklaarde ‘Magnetische Man’. Magola wil aantonen dat hij wel degelijk ‘magnetisch’ is en daarom gooit hij een hele zooi talkpoeder op het voorwerp. Vervolgens veegt hij het er weer vanaf, dat dan weer wel…

Het vervelende aan de video is dat het de titel heeft:  Magnetic Man Miroslaw Magola Debunking James Randi Education. Maar het lijkt mij wel erg duidelijk wat hier gebeurt. We zien zeer waarschijnlijk een demonstratie van de kracht van een vacuüm. De man legt zijn hand op het voorwerp, trekt zijn hand vervolgens in een kommetje waardoor een vacuüm ontstaat en hij kan het kommetje zo optillen. ‘Tadaaa’… Vacuüm Man is geboren!

Ik vind het niet heel erg gedebunked. Daarvoor moet je niet het ene natuurlijke fenomeen vervangen door het andere vervangen.

Steun Kloptdatwel

Toch 'magnetisch' ondanks talkpoeder? 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.