Puppydogname.com denkt dat de beginletters van de naam de persoonlijkheid van de hond bepalen: ‘you can add strength of character or take away shyness just by combining letters’. Deze website geeft allerlei voorbeelden van deze hilarische theorie. Zo denkt de website dat je een verlegen hondje zelfverzekerder kunt maken door het een naam te geven die begint met de letter ‘E’. De website legt verder uit:

Bepalen letters in de naam het karakter van je puppy? 1

Een Border Collie (wikipedia)

‘”E” named dogs rarely sleep, especially if they have more than one “E” in the name.  They might miss something and that’s an event that will bother them more than anything.  The “E” puppy isn’t the calmest dog on the block either.  So, be smart and give a stabilizing influence to name.  Then you’ll be using the name to help your dog getting the characteristics you need for a calm family life’.

Niet alle letters zijn goed. Zo waarschuwt Puppydogname dat je héél voorzichtig moet zijn met een naam die met een ‘A’ begint. Daardoor wordt je hond namelijk dominant en agressief. Ook al klinkt ‘Alfie’ lief en vriendelijk, toch betekent deze naam dat je hond niet makkelijk vrienden zal maken:

‘Starting your dog’s name with an “A,” if his or her personality is already one that doesn’t play well with others, can possibly make him or her less likely to have any friends, human or furry’.

Natuurlijk is de gedachte dat de naam het karakter bepaalt totaal ongefundeerd. Toch liggen er oeroude wortels ten grondslag aan de overtuiging dat de naam een bepaalde kracht geeft aan mens of dier. De wikipedia legt uit:

‘In the ancient world, particularly in the ancient near-east  … names were thought to be extremely powerful and to act, in some ways, as a separate manifestation of a person or deity. This viewpoint is responsible both for the reluctance to use the proper name of God in Hebrew writing or speech, as well as the common understanding in ancient magic that magical rituals had to be carried out “in [someone’s] name”. By invoking a god or spirit by name, one was thought to be able to summon that spirit’s power for some kind of miracle or magic (see Luke 9:49, in which the disciples claim to have seen a man driving out demons using the name of Jesus.) This understanding passed into later religious tradition, for example the stipulation in Catholic exorcism that the demon cannot be expelled until the exorcist has forced it to give up its name, at which point the name may be used in a stern command which will drive the demon away’.

Bepalen letters in de naam het karakter van je puppy? 2

Een boek van Alfred J. Parker

Ook nu zijn er nog geloofsgemeenschappen waar de betekenis en de kracht van de naam centraal staat. Een voorbeeld is de Kabalarians, een Canadese sekte, opgericht in 1964 door Alfred J. Parker, die mensen aanmoedigt om hun naam te veranderen. De sekte predikt: ‘je naam bepaalt wie je bent’. Dat zou niet alleen voor mensen gelden, maar bijvoorbeeld ook voor bedrijven. De naam ‘Ivon Shearing’ voorspelt niet veel goeds. Dat is de naam van de leider van de Kabalarians die in 1997 veroordeeld werd voor een groot aantal gevallen van ontucht met minderjarigen. In de Skepdic vind je meer informatie over de Kabalarians. Daar vind je ook een paar mooie voorbeelden van ‘Kabalarische naamduiding’. De Skepdic concludeert:

‘Of course, some of these descriptions are correct. They would be true of almost anybody. Some of the more specific claims are correct, but most are not. An analysis of this sort of personality profiling is taken up in the entry on the Forer effect‘.

Het Forer Effect (ook wel het Barnum effect genoemd) is op Kloptdatwel al eerder aan de orde geweest. Dit is de naam van het verschijnsel dat mensen al snel denken dat vage en algemene omschrijvingen (zoals in horoscopen) die op heel veel mensen kunnen slaan juist zeer accuraat en persoonlijk zijn. Daarbij beseffen ze niet dat diezelfde omschrijving voor bijna iedereen opgaat.

Vreemd genoeg heeft puppydogname het helemaal bij het juiste eind bij de inmiddels beroemde Border Collie Chaser. Chaser is erg intelligent en beheerst meer dan 1.000 verschillende woorden. Dat is eigenlijk geen wonder, want voor honden met een naam die begint met de letter ‘C’  geldt: ‘These lucky pets are some of the most brilliant’. Dat klopt dan voor een keer. Of is dit ook het Forer effect?

 

Steun Kloptdatwel

Bepalen letters in de naam het karakter van je puppy? 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.