Niburu bestaat niet - geen zorgen! 1

David Morrison is ‘senior scientist’ bij NASA waar hij op dit moment werkt bij het NASA Lunar Science Institute en hij het blog ‘ask an astrobiologist’ bijhoudt. Ook is hij actief bij SETI (de instelling die zoekt naar buitenaards leven) en is hij ‘fellow’ bij de Amerikaanse Skeptici (het ‘Committee for Skeptical Inquiry’) (foto: NASA).

Het internet staat vol met doemsdag-voorspellingen dat de planeet ‘Niburu’ (ook wel aangeduid als ‘planeet X’) de aarde in 2012 zal verwoesten. In het blad Skeptical Inquirer legt de astrofysicus David Morrison uit dat Niburu niet bestaat. Morrison probeert bezorgde mensen gerust te stellen. Morrison vertelt dat hij vooral via zijn blog ‘Ask an Astrobiologist’ regelmatig vragen krijgt van mensen die erg bezorgd zijn over Niburu en het lot van de aarde, soms zó bezorgd dat ze zelfmoord overwegen.

Morrison legt in het juli/augustus-nummer van de Skeptical Inquirer uit waarom Niburu niet bestaat. Op YouTube vind je ook een video van Morrison waarin hij de Niburu-claim en andere eindtijd-voorspellingen voor 2012 ontkracht (zie aan het einde van dit stukje).

De claim is als volgt: Niburu is een planeet of een kleine ster die om de zon draait en eens in de 3.600 jaar de baan van de aarde kruist. In 2012 is het weer zover en zal Niburu de aarde heel dicht naderen. Dat zal op aarde leiden tot enorme verwoestingen.

David Morrison legt uit waarom er niets kan kloppen van deze theorie:

1. De huidige banen van de planeten bewijzen dat het niet mogelijk is dat een groot object in ons zonnestelsel eens in de 3.600 jaar de banen van de binnenplaneten (waartoe ook onze aarde behoort) kruist. Berekeningen tonen aan dat onze maan dan niet in een baan om de aarde zou kunnen blijven.

2. Omdat Niburu volgend jaar wordt verwacht zou deze zich nu al binnen de baan van Jupiter moeten bevinden en met het blote oog waarneembaar moeten zijn. Zelfs als Niburu heel klein zou zijn, zouden astronomen hem al lang hebben moeten zien. Maar er is niets gezien.

3. Elk groot object dat onderdeel vormt van het zonnestelsel kan door telescopen worden waargenomen. Maar Niburu is niet waargenomen.

4.  NASA onderzoekt het heelal ook met infrarood-antennes. Deze manier van waarnemen is nog gevoeliger dan met behulp van telescopen. Als Niburu bestond, zou deze zeker door de infrarood-antennes al lang moeten zijn gezien.

5. Als een massa met de omvang van een planeet de zon zou naderen, dan zouden we afwijkingen moeten kunnen zien in de banen van planeten zoals de aarde en Mars. Zulke afwijkingen zijn niet waargenomen.

De enige manier om de Niburu-theorie overeind te houden is om te veronderstellen dat alle astronomen op aarde (het gaat om duizenden professionele astronomen en vele tienduizenden amateur-astronomen) deelnemen aan een gigantisch complot om de waarheid over Niburu te verzwijgen. Ik voel meer voor de andere theorie: Niburu is flauwekul.

Hieronder de video van David Morrison (waarin hij ook uitlegt dat andere 2012-doemsdag theorieën niet kloppen):

 

Foto voorzijde: deze foto van de ster V838 wordt vaak misbruikt als bewijs voor het bestaan van Niburu (foto: wikipedia)

Steun Kloptdatwel

Niburu bestaat niet - geen zorgen! 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.