Doemsdagprofeet Harold Camping voorspelde het einde van de wereld op 21 mei 2011. Zijn Judgment Day-voorspelling trok wereldwijd enorm veel aandacht. Maar er gebeurde niets. Camping paste snel daarna zijn voorspelling aan. Een paar dagen geleden liet hij weten dat hij vasthoudt aan zijn nieuwe voorspelling: het einde van de wereld is op vrijdag 21 oktober aanstaande. En dat is al snel, over ruim 4 weken. 

Toen de aarde op 21 mei niet werd vernietigd, kwam Camping snel met een verklaring voor het falen van zijn voorspelling. Hij was van mening dat hij zich helemaal niet had vergist. Judgment Day had welk degelijk plaatsgevonden, maar dan ‘op een spiritueel niveau’. De onheilsprofeet wilde geen verantwoordelijkheid nemen voor het leed dat zijn mislukte voorspelling had veroorzaakt. Duizenden volgelingen waren hun baan en spaargeld kwijtgeraakt. ‘Die redden het wel’ zo citeerde de NOS CampingIn deze blogpost van Kloptdatwel lees je de details (meer over Camping vind je hier).

Harold Camping voorspelt het einde op 21 oktober 1

Amerikaanse skeptici in een einde van de wereld (‘rapture’) demonstratie op de Walk of Fame in Hollywood. Op de plakkaten staan teksten als ‘mag ik je auto hebben na 21 mei?’ en ‘Het einde is nog ver weg’ (foto: wikimedia commons, sgerbic).

In een uitzending van zijn radiostation Family Radio vertelde Camping op 23 mei:

‘It won’t be spiritual on October 21, the world is going to be destroyed all together, but it will be very quick’.

Kort daarna werd Camping getroffen door een lichte beroerte waardoor hij niet meer kon spreken. Sommige christenen zagen hierin een straf van God voor zijn valse profetieën. Inmiddels is Camping opgeknapt en een paar dagen geleden mocht hij naar huis. Dat meldde de website glossynews.com. Zijn vrouw laat weten dat recente natuurrampen de voorspelling van Camping bevestigen, alles gaat volgens Het Plan van Harold. En ze roept natuurlijk op tot meer donaties:

‘Harold, who can’t speak at this time, asked me to tell you that he’s already working with the Final Rapture Countdown up to October 21. He wants you to check off the many visible events he has noted since the May 21 beginning… massive earthquakes in Japan, Virginia and Alaska; Hurricanes Irene on the East Coast, Lee who is now in Louisiana, and Katia close behind in the Atlantic… all these are according to Harold’s Plan, minute by minute. He hopes all of you are good to go. Please send your checks to Harold as you’ve done before, he has had lots of expenses’.

De werkelijkheid is natuurlijk dat de aardbevingen en andere natuurrampen die we in de afgelopen tijd meemaakten helemaal niet uitzonderlijk zijn en helemaal niets voorspellen.

Harold Camping heeft al twee keer eerder het einde van de wereld voorspeld. De eerste voorspelling was voor het einde op 21 mei 1988. dit werd bijgesteld naar 7 september 1994. Op basis van een onnavolgbare berekening (zie dit wikipedia-artikel) kwam hij met zijn voorspelling van 21 mei.

Eindewereldtheorieën hebben sterke wortels in de Verenigde Staten. Uit onderzoek van de Amerikaanse denktank Pew Research Center blijkt dat 41% van de Amerikanen denkt dat het zeker of waarschijnlijk is dat Jezus voor 2050 op aarde zal terugkeren. In de afgelopen 10 jaar waren er ook heel wat films over het einde van de wereld, b.v. The Core, The Day After Tomorrow en 2012.

Toch is er weinig reden om de voorspellingen over het aanstaande einde der tijden serieus te nemen. De zon ontstond 4,57 miljard jaar geleden. De verwachting is dat de energieproductie van de zon iedere miljard jaar 10% toeneemt. Dat betekent dat onze oceanen over ongeveer 1 miljard jaar aan de kook raken. Het einde is dus niet in 2011 maar eerder in 1.000.002.011.

 

Met dank aan College Media Network.

Steun Kloptdatwel

Harold Camping voorspelt het einde op 21 oktober 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.