Het nut van melk in de voeding staat ter discussie. De alternatieve genezer Roy Martina pakt direct de kans om zijn boek ‘Vitaal zonder Zuivel’ te pluggen. Dit boek lijkt een lange reclamecampagne voor producten en diensten die Martina aanbiedt: Royal Remedies (een homeopathisch mengsel) en Omega Health Coaches (deze worden aangeprezen als ‘gezondheidscoaches’). In dit stuk vind je een korte schets van de discussie over nut en noodzaak van melk in de voeding en de manier waarop Martina zijn ideeën, produkten en diensten aanprijst. Ik heb een lange rij citaten van Martina opgenomen, zodat je zelf kunt zien hoe hij te werk gaat. 

Discussie over nut van melk in de voeding

Vrijdag  23 september was ik aanwezig bij Lof der Geneeskunst georganiseerd door het Erasmus MC in de Rotterdamse Doelen. Onderwerp: cohortstudies, studies waarbij een grote groep mensen over langere tijd wordt gevolgd. De studies willen een antwoord geven op de vraag waarom de ene mens er beter in slaagt dan de andere om gezond en vitaal oud te worden. Heeft dit te maken met erfelijke factoren, ons (eet)gedrag, onze omgeving?

Verkoopmachine Roy Martina Experience draait op volle toeren na lezing Willet 3

Nut en noodzaak van melk staan ter discussie (wikimedia commons,  Stefan Kühn)

Een van de sprekers was Walter Willett, voedingsepidemioloog en hoogleraar aan de Universiteit van Harvard. Hij liet zien dat in landen met een calciumrijk dieet mensen relatief vaker botten breken. Hij concludeert dat je beter minder dan twee glazen melk per dag kunt drinken. Drie glazen zuivel per dag , zoals Het Voedingscentrum aanbeveelt, is volgens Willett dus helemaal niet zo gezond. Allerlei eiwitten en hormonen in melk kunnen ook schadelijke effecten hebben. Zo vertelde hij dat veeldrinkers meer kans hebben op bepaalde soorten kanker (o.a. prostaatkanker) en dat veel melk leidt tot langer worden, terwijl er een relatie is tussen lengte en o.a. borst- en eierstokkanker. En voor calcium (sterke botten) hebben we veel melk helemaal niet nodig, bovendien is vitamine D daarvoor net zo belangrijk. Er zijn ook positieve effecten: melk helpt darmkanker voorkomen. Het is al met al niet duidelijk waar de grens ligt tussen voor- en nadelen van melk. Willet raadt aan voorzichtig te zijn met melk: ‘twee glazen per dag is al veel’.

In de storm van media-aandacht die het verhaal van Willett opleverde, blijft Het Voedingscentrum bij het  advies om 3 glazen melk per dag te drinken:

‘In Nederland is zuivel en dus ook melk een belangrijke leverancier van eiwitten, calcium en vitamine B12. De bewering van Willet is voor het Voedingscentrum geen aanleiding om de huidige zuiveladviezen in Nederland aan te passen.’

Dat het Voedingscentrum niet meteen overstag gaat is natuurlijk niet verbazingwekkend. De conclusies van Willett zijn nog niet algemeen aanvaard, en hoe garandeer je dat iedereen voldoende binnenkrijgt van belangrijke voedingsstoffen als er minder melk wordt gedronken. De discussie over nut en noodzaak wordt al langer gevoerd. In 2004 besteeddde bijvoorbeeldTros Radar er aandacht aan. En naar aanleiding van de lezing van vrijdag 23 september verschenen er verschillende artikelen onder andere in de wetenschapsbijlagen van nrcnext en de Volkskrant en op het discussie forum van NRC Next.

Roy Martina over zuivel
Verkoopmachine Roy Martina Experience draait op volle toeren na lezing Willet 4

Roy Martina (fascebook)

De discussie over nut en noodzaak van melk in de voeding is nog niet klaar. Maar we kunnen wel met zekerheid zeggen dat er niets klopt van de aanbevelingen van de alternatieve arts Roy Martina. Martina springt met veel gevoel voor commercie in op de melkdiscussie om zijn boek ‘Vitaal zonder zuivel’ weer eens onder de aandacht te brengen. Het boek is gratis te downloaden  dus ik besluit het maar eens door te bladeren.

Martina vertelt dat hij tot zijn 26e ‘trouw’ 1 tot 2 liter melk per dag dronk’ (Hoezo trouw? 2 a 3 glazen worden geadviseerd). Na het behalen van zijn artsenbul ging hij homeopathie, accupunctuur en voedingsleer studeren. De voedingsdeskundige van de opleiding doceerde dat melk niet goed was voor de mens en tot allerlei klachten kon leiden. Geschokt stopte Martina onmiddelijk met melkdrinken en was binnen een paar weken tijd van al zijn kwalen af (sinusitus, eczeem, migraine, vermoeidheid en winderigheid).

Martina beweert dat hij diverse testmethoden ontwikkeld heeft waarmee in een paar minuten kan worden bepaald of iemand allergisch of intolerant is voor melk of zuivel. Het gaat hier om zelf verzonnen varianten van testen als de spiertest waarvan bijna iedereen na de powerbalance armbandjes toch wel weet dat ze nep zijn, laat staan dat er een diagnose mee te stellen is. Voor uitleg zie dit Skepterartikel.

Voor echte allergie testen zie het wikipedia lemma over allergie. Mensen die intolerant zijn voor melk (dat komt trouwens heel veel voor) hoeven zich helemaal niet te laten testen, ze hebben dit zelf snel genoeg in de gaten omdat te veel melk drinken dan klachten als winderigheid en diarhee veroorzaakt. De reden voor de intolerantie is dat het lichaam onvoldoende van het enzym lactase aanmaakt, iets dat bij een groot deel van de wereldbevolking het geval is.

Verkoopmachine Roy Martina Experience draait op volle toeren na lezing Willet 5

Het boek Vitaal zonder Zuivel (http://www.scribd.com)

In het boek ‘Vitaal zonder zuivel’ wordt om de haverklap aangeraden om Royal Remedies te gebruiken of om jezelf of je kind te laten testen door een Omega Health Coach. Royal Remedies (een tikje megalomane naam) is de nieuwste healing lijn van Roy Martina die in de markt gezet moet worden. Het zijn een soort homeopatische druppeltjes met vreemde ingredienten.  Omdat het toch gewoon water is kan hij er natuurlijk lustig op los fantaseren. Martina vertelt dat de samenstelling als volgt is: ‘Water, Alcohol, Bach bloesems Rescue, Edelsteenremedies: Bergkristal, Em-X, Gulden roede, Mariadistel, Indische ginseng, Ganoderma lucidum’ en geeft daar de volgende toelichting op:

‘Bergkristal bevordert het zelfgenezend vermogen van het lichaam, werkt zuiverend, vitaliserend, pijnstillend, koortsverlagend, stimuleert het immuunsysteem en brengt het lichaam in balans. EM-X neutraliseert schadelijke stoffen en versterkt het immuunsysteem. Guldenroede heeft een reinigende, geneeskrachtige werking. Mariadistel ondersteunt de lever, werkt herstellend en versterkend. Indische ginseng heeft een opbouwende werking’.

Behalve door dit soort marketing worden de druppels aan de man gebracht door de Omega Health Coaches, een door de onderneming Roy Martina Experience opgeleid soort ‘gezondheidscoaches’.

Citaten uit het boek van Roy Martina

Om een indruk te geven hoe Roy Martina te werk gaat zal ik een aantal zinnen uit het boek in het kort weergeven:

‘In mijn nu ruim dertigjarige ervaring als arts heb ik waargenomen dat 75% van de kinderen met klachten als eczeem, dauwworm, oorontsteking, astma, hoofdpijn, buikpijn, chronisch verstopte neus,snel verkouden en diarree, allergisch of overgevoelig zijn voor melk.’

‘Als je een van de klachten herkent die ik in dit hoofdstuk heb genoemd, dan is het goed om een periode geen zuivelproducten te gebruiken. (….) Gebruik in die periode het homeopathische product van mijn hand om zuivelresten uit het lichaam te verwijderen: Royal Remedies Immunisator, Vitalisator en EE7: 3x daags 10 druppels van elk.’

‘(…) Is het verschil niet duidelijk merkbaar, dan kun je je beter door een deskundige, bijvoorbeeld een Omega Health Coach, laten testen die je ook op andere allergieën kan onderzoeken.’

‘Buisjes in de oren? Koemelk veroorzaakt ook andere allergieën, waardoor meer middenoorontsteking bij jonge kinderen voorkomt. Dit leidt vaak tot het plaatsen van buisjes in de oren door KNOartsen. Mijn advies aan ouders is: verwijder alle zuivel uit de voeding van je kinderen en zet ze op een weerstandsverhogende behandeling met bijvoorbeeld de Royal Remedies Vitalisator en Acute Rescue.’

‘Als een baby om wat voor reden dan ook geen borstvoeding kan krijgen, raad ik aan om het kind te laten begeleiden door een Omega Health Coach die het kan desensibiliseren voor de voeding die het kind in plaats daarvan krijgt en verder specifieke remedies kan geven om de afweer op peil te houden’

‘De moeder moet [gedurende de eerste zes maanden] veel drinken en goede vitaminen, mineralen, homeopathische middelen en kruiden gebruiken. Als de Omega Health Coach of een andere deskundige de baby iets voorschrijft, dan mag dat vanzelfsprekend wel worden gegeven.’

Van zes tot negen maanden
‘Verder raad ik je voor de opbouw van weerstand de Royal Remedie Immunisator aan.’

Van negen tot twaalf maanden
‘Om dit proces te versnellen en de eigen afweer zo sterk mogelijk te maken, laat ik de moeders rond de derde maand beginnen met de Royal Remedies Immunisator en Vitalisator. Dit zijn speciale remedies die het immuunsysteem oppeppen. Hoe eerder er begonnen wordt met de remedies, hoe sterker het immuunsysteem kan worden.’

‘Regel 3: Bij het optreden van [deze] klachten in de eerste drie tot vier dagen na de introductie van het voedsel moet onmiddellijk met dat voedsel worden gestopt. De Omega Health Coach kan het voedsel uittesten en het kind desensibiliseren en dan kan het opnieuw worden geprobeerd.’

‘Regel 4: Elk symptoom dat niet binnen twee dagen na het stoppen met de voeding verbetert, moet met de Omega Health Coach of arts worden besproken.’

‘Maak het fruit of de groente (…) goed schoon met warm water en laat het met tien tot twintig druppels van de Royal Remedie EE7 (lever) weken om de pesticiden en andere chemicaliën te neutraliseren. Dit is ook een goede handelwijze voor het bereiden van voedsel van volwassenen.’

Na het eerste levensjaar
‘(…)Indien je kind nog niet gezien of getest is door een Omega Health Coach of een andere deskundige op het gebied van alternatieve geneeswijzen, dan is het nu de tijd om dat te doen.(…)’

Het is te hopen dat mensen die overwegen zich iets van de adviezen van Roy Martina aan te trekken, eerst even een bezoekje brengen aan onze  website.

Aanverwante artikelen:

Welkom bij internationaal therapeut 2010
60-miljoen werkloze engelen
Happinez recensie 2 – 2011
Roy martina doet een heel klein stapje terug (VtdK)
Sprekende spieren (Skepsis)

 

Foto voorzijde: Roy Martina, facebook. 

Steun Kloptdatwel

Verkoopmachine Roy Martina Experience draait op volle toeren na lezing Willet 6Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.