De Trouw schreef 8 september:

Blinden in Burma zouden zijn genezen na een bezoek van de Nederlandse zendingsorganisatie Trin. Maar ze zien nog steeds niets. Nederlandse journalisten reisden naar het land om de successen die zendeling Mattheus van der Steen en zijn organisatie TRIN opeisten, te onderzoeken.

Zo traceerden de onderzoekers enkele kinderen, van wie Van der Steen eind 2010 meldde dat ze weer konden zien. In werkelijkheid bleken ze net zo slechtziend als voorheen. Trin vertrekt dinsdag weer naar Burma.

Lees hier verder

Hieronder de uitzending van Door de Wereld over dit onderwerp:

Klik hier als de uitzending niet te zien is in de player.

De reactie van Ouweneel:

Klik hier als de player niet werkt – Reactie Ouweneel

Het lijkt erop dat men hier het idee heeft dat een ervaring voor waarheid aangezien kan worden. En dat is precies het probleem, we weten dat een ervaring subjectief is, daarom moeten zaken juist wetenschappelijk getoetst worden.

Net zoals de ‘honderden genezingen’ die er volgens Ouweneel zouden zijn geweest: die mensen hebben zélf een formulier ingevuld dat ze genezen zouden zijn. Dat is dus niet voldoende. Een officiële verklaring van de behandelend arts met de diagnose en vervolgens een zelfde soort verklaring na de ‘genezing’ zou een stuk geloofwaardiger zijn.

En dan zou nog gecontroleerd moeten worden voor het natuurlijk verloop tussen de eerste diagnose en moment van ‘genezing’ plus ruimte voor mogelijke fouten die gemaakt kunnen zijn tijdens de twee momenten van diagnose, en eigenlijk zou er een derde moment van diagnose moeten zijn 2 maanden later (ik noem maar een periode) aangezien veel ziektes ups en downs hebben etc. etc. Maar het belangrijkste: als er dan uitkomt dat zo’n ‘genezing’ inderdaad heeft plaatsgevonden dan moet dit herhaald worden, op een andere plek, met andere mensen, artsen, omstandigheden etc., om zeker te weten dat er daadwerkelijk een genezende gebeurtenis heeft plaatsgevonden, en op die manier uit te sluiten dat een van de medewerkers/artsen/omstandigheden/etc verantwoordelijk was voor de gebeurtenis.

Saillant detail: deze reportage is mogelijk gemaakt door middel van crowdfunding, hetzelfde principe dat Janneke Donkerlo op Kloptdatwel wil aanwenden voor haar project. Een duidelijk voorbeeld dat dit soort projecten de moeite waard kunnen zijn!

Steun Kloptdatwel

Blinden genezen verklaard, maar helaas weten de blinden zelf van niets. 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.