Precies een jaar geleden berichtte Kloptdatwel over zwermen dode vogels die in de vroege ochtend van Oud en Nieuw in de Amerikaanse staat Arkansas uit de lucht kwamen vallen. Nu zijn er weer veel dode vogels gevonden in Arkansas, ook weer in de nacht van oud en nieuw. En ook nu is het weer wereldnieuws. 

De vogelsterfte van een jaar geleden leidde toen tot allerlei merkwaardige theorieën. UFO’s, chemtrails en geheime magnetronstralingswapens van het Amerikaanse leger werden als oorzaak genoemd. Daarvoor werd nooit enig bewijs aangedragen. In het Kloptdatwel-artikel van precies een jaar geleden legden we uit dat vuurwerk de vermoedelijke boosdoener was. De Amerikaanse krant Christian Science Monitor kopte een jaar geleden met goed gevoel voor skepsis: ‘Blackbirds fall from sky, fish die off: What’s a conspiracy theorist to think’ (Merels vallen uit de lucht, vissen sterven, wat moet een samenzweringstheoreticus hiervan denken?’).

Op het internet lees je nu andere verklaringen voor de vogelsterfte van een paar dagen geleden: de dode vogels zouden een aankondiging zijn van het einde van der tijden in 2012. Lees b.v. deze Nieuwzeelandse krantdeze website of deze website. Ook een enorme hoeveelheid dode vis die aanspoelde op een Noors strand wordt opgevat als voorbode van het einde der tijden.

Zorgen over de dode vogels en vissen zijn echter geheel onterecht. De dode vogels zijn het gevolg van vuurwerk: de vogels werden ‘s nachts door vuurwerk opgeschrikt en vlogen zich in paniek dood. Het gemeentebestuur van Beebe in Arkansas, waar de vogelsterfte plaatsvond, liet dit weten. De gemeente had de bewoners nog gevraagd om geen vuurwerk af te steken in de buurt van de vogels, helaas tevergeefs. Het Amerikaanse weblog Huffington Post meldt:

‘Fireworks are to blame for the odd behavior of birds of Beebe, Arkansas, report local authorities. According to AP, Beebe police Lt. Brian Duke said officials asked residents to stop setting off fireworks once the birds began acting strangely, and there was even evidence that a blackbird roost was targeted this year with fireworks’.

De Nieuwzeelandse krant New Zealand Herald meldt:

‘Scientists say the loud booms from fireworks most likely caused the birds to panic to the point that they crashed into homes, cars and each other before plummeting to their deaths’.

In Noorwegen spoelde een enorme hoeveelheid haringen aan op een strand. Die zijn vermoedelijk het strand opgejaagd door harde wind of roofdieren. Niets uitzonderlijks, zo melden diverse nieuwsbronnen.
Opnieuw dode vogels - het is niet het einde der tijden 1

In Arkansas vielen op 1 januari Red Winged Blackbirds (epauletspreeuwen) uit de lucht. Bron: allaboutbirds.com.

Het fenomeen van regens van dode dieren komt regelmatig voor, en het bestaat ook al heel lang. Je kunt er over lezen in de Wikipedia (raining animals). In ons bericht van precies een jaar geleden werden oorzaken en achtergronden van ‘vogelregens’ op de rij gezet. Vaak worden vogels getroffen die leven in groepen. Dat geldt ook voor de Red Winged Blackbirds (Agelaius phoeniceus) die in Arkansas uit de lucht vielen. Dit is geen merel (blackbird), hij lijkt meer op een spreeuw vanwege zijn glanzende veren. In het Nederlands heet hij epauletspreeuw. Deze vogels kunnen in grote groepen overnachten. Veel mensen in de VS hebben een hekel aan de grote groepen epauletspreeuwen die veel lawaai maken en poep verspreiden. Dat kan verklaren waarom ze vuurwerk op de vogels afvuren. Niet mooi natuurlijk. Maar het is geen bovennatuurlijk fenomeen en ook geen aankondiging van het einde der tijden.

 

 Afbeelding voorpagina: mannen in witte pakken verzamelen de dode vogels. Bron: arkansasonline.com.

Steun Kloptdatwel

Opnieuw dode vogels - het is niet het einde der tijden 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.