Sinds een paar weken draait in de Nederlandse bioscopen de film ‘Hysteria’. Het is een komedie over de uitvinding van de vibrator. De film laat zien dat die werd uitgevonden door artsen die de kwaal ‘hysterie’ wilden genezen door middel van orgasmes. Omdat de dokters volgens de film last kregen van een lamme arm (RSI had je toen nog niet) kwamen ze op het idee dat een vibrator het werk veel beter zou kunnen doen. De recensies zijn positief – het is geen onderbroekenlol-film, maar een geestige romantische komedie. Geen toeval natuurlijk dat de film in Nederland voor het eerst in de bioscoop komt. Blijkbaar is ons vrijzinnige landje een goede ‘testing ground’.
http://www.youtube.com/watch?v=gkEw3mWs86g
De film gaat over het bestrijden van de vrouwenkwaal ‘hysterie’. Tegenwoordig is er geen dokter meer die gelooft dat deze ziekte echt bestaat, maar honderden jaren lang kregen vrouwen deze diagnose, vooral als ze “lastig waren”. Volgens de Wikipedia:
‘Hysteria was widely discussed in the medical literature of the 19th century. Women considered to be suffering from it exhibited a wide array of symptomsincluding faintness, nervousness, insomnia, fluid retention, heaviness in abdomen, muscle spasm, shortness of breath, irritability, loss of appetite for food or sex, and “a tendency to cause trouble”.
Hysterie werd soms bestreden met ‘bekkenmassages’. Dit was het handmatig stimuleren van de omgeving van de genitaliën van de aangedane vrouw. Alles werd natuurlijk netjes aan het oog onttrokken, hiervoor waren speciale rekjes. De behandeling kon worden afgerond als de patiënt een ‘hysterisch paroxisme’ had bereikt. Dit noemen we heden ten dage een orgasme.
Volgens de wikipedia waren artsen er in de tweede helft van de 19e eeuw van overtuigd dat een zeer groot deel van de vrouwen zou lijden aan hysterie. Een publicatie uit 1859 is van mening dat dit misschien wel zou gelden voor een kwart van de vrouwen. Vrijwel elk verschijnsel (tot aan jeuk aan de dikke teen) kon volgens de artsen door hysterie worden veroorzaakt – de lijst met symptomen was eindeloos. Dit is natuurlijk kenmerkend voor kwakzalverij. Hysterie was een modeziekte. En niet slecht voor de portemonnee van de dokters. De vrouwen die er aan leden moesten namelijk zeer regelmatig terugkeren voor een massagebehandeling. De behandelingen hadden verder geen duidelijke nadelen voor de gezondheid en de patiënten waren erg tevreden. Het moest dus wel werken! De wikipedia legt uit dat de behandeling soms wel veel van een arts kon vragen. Vandaar de uitvinding van de vibrator:
‘The only problem was that physicians did not enjoy the tedious task of vaginal massage (generally referred to as ‘pelvic massage’): The technique was difficult for a physician to master and could take hours to achieve “hysterical paroxysm.” Referral to midwives, which had been common practice, meant a loss of business for the physician. The Chaise Longue and Fainting couch became popular home furniture to make women more comfortable during home treatment. Fainting rooms were also used for more privacy during home treatment. A solution was the invention of massage devices, which shortened treatment from hours to minutes, removing the need for midwives and increasing a physician’s treatment capacity’.
Al snel was de vibrator een artikel dat in de betere winkels van die tijd volop beschikbaar was. Door al die zelfmedicatie liep het doktersbezoek natuurlijk toch terug. Het is jammer dat er voor moderne modeziektes niet zo’n prettige behandeling beschikbaar is. Tja.
Foto voorpagina uit de besproken film
Guest says
Ja, wat zullen we hier nou eens van zeggen. *zucht*
Heeck says
Laten we het maar rangschikken onder de bioresonantie, waar in het algemeen van wordt gesteld dat ieder orgaan de juiste trilling oppikt om alles in evenwicht te brengen.
Guest says
Ja, laten we dat maar doen.
Ik verbaas me trouwens wel enigszins over die artsen die lamme armen kregen van het urenlang resoneren zeg maar. Dan zou je toch de neiging krijgen als dame om op een gegeven moment te zeggen: laat maar zitten verder, ik doe het zelf wel even want ik heb nog meer te doen vandaag.
Dappere3 says
Die dames komen het zelf juist niet, daarom waren ze “ziek” geworden.
Het orgasme, moest hen genezen.
Guest says
Als er zo’n dokter urenlang aan je zit te frunniken krijg je toch wel zo ongeveer een idee van wat de bedoeling is lijkt me. En ook dat de dokter misschien wel een kluns is. De vrouwen waren dan wel Victoriaans maar dat wil nog niet zeggen dat ze allemaal volslagen achterlijk waren op dat gebied. Dat lijkt me hoofdzakelijk een idee-fixe van Freud.
Kersberg says
vraag me af of over 75 jaar borderline ook als een modeziekte voor vrouwen, die eigenlijk niet bestaat, maar wel uitgebreide behandelingen voor bestaan, wordt gezien
Guest says
Ik wist niet dat borderline alleen voor vrouwen was. Ik wist ook niet dat het eigenlijk niet bestaat overigens.
Kersberg says
mocht het bij mannen voorkomen, wordt het als antisociale storing gedefineerd.
en of het eigenlijk niet bestaat en een idee van de behandelaar is kan ik niet zeggen.
wel dat ik in het verleden met behoorlijk zwaar gestoorde vrouwen heb gewerkt die het etiket “borderline” hadden gekregen.
maar ja de hoge heren goedgeleerde doctoren name zichzelf ook bloedserieus in de tijd dat er van “hysteria” sprake was.
Guest says
Maar je zegt wel dat je met “zwaar gestoorde” vrouwen hebt gewerkt. Dan is er toch wel iets aan de hand lijkt me.
Joris Schuytemaker says
Negentiende eeuwse kwakzalverij of een en twintigste eeuwse legende?
Mailme says
de Gspot bestaat wel
Maarten Koller says
Mooi onderbouwd verhaal 😉 Hier een nóg mooier onderbouwd verhaal: http://www.skepsis.nl/g-spot.html