Waren ze  nog maar op de buis – Kees van Kooten en Wim de Bie met hun ‘Keek op de week’. Ik mis Berendien, het kruidenvrouwtje ‘ûûûût Wisp’ dat in 1991-92 wekelijks de Keek-kijkers voorzag van onnuttige en hilarische kruidentips. Zij werd gecreëerd naar aanleiding van de destijds mateloos populaire Klazien uut Zalk. De NCRV gaf haar ruim baan op tv voor het propageren van ‘natuurmiddeltjes’ voor allerlei kleine kwalen. In 2009 protesteerde Cees Renckens, toen voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, tegen het vernoemen van een straat in Zalk naar het kruidenvrouwtje. Helaas zonder effect.

In deze clip wordt Berendien ontmaskerd als oplichtster (vanaf 2:35 – kijk zelf!). Verder wordt ze gebruikt om de bekende argumenten van de (gelovigen in) alternatieve geneeskunde op de hak te nemen en discussiëren Van Kooten en De Bie over zin en onzin van alternatieve geneeskunde (waarbij Van Kooten de rol speelt van gelovige en De Bie de scepticus is).

Uit de discussie van van Kooten en De Bie:

  • 0:50 Van Kooten: ‘Baat ‘t niet, dan schaadt het niet’. De Bie: ‘Het schaadt altijd, omdat het de mensen terugverwijst naar de middeleeuwen.’
  • 0:56 van Kooten: ‘Het is oeroude kennis uit vervlogen tijden die door wijze vrouwen als Berendien wordt doorgegeven’. De Bie: ‘Dat zijn sprookjes.’
  • 1:57 ‘[reguliere geneeskunde is beter] omdat de mensen de natuur hebben verbeterd’, Van Kooten: ‘Daar is het fout gegaan.’
  • 2:15 Van Kooten: ‘In zo’n [grote] aardappel zit toch meer dan in zo’n klein pilletje?’
  • 3:18 De Bie: ‘Dat is je reinste kwakzalverij, daar moeten we niet aan mee doen.’

Berendien maakt geneesmiddelen en haar critici verdacht:

Op bezoek bij Berendien 1

Berendien: ‘t zou me niets verbazen als die De Bie geld krijgt toegeschoven van de farmaceutische industrie om mij van de televisie te weren’ (foto uit besproken videoclip)

  • 1:12 Berendien: ‘De Bie is een harde jongen, die gelooft alleen maar in de chemische pillen van de dokter. ‘t Zou me niets verbazen als die centen vangt, die krijgt geld toegeschoven van de farmaceutische industrie om mij van de televisie te weren’.
  • 1:26 Berendien: ‘De chemische heren deinzen nergens voor terug, als ze het niet kunnen bewijzen in laboratoria dan deug’ het niet, terwijl ik honderden mensen heb genezen, gelukkige mensen nu, van alle rangen en standen’.

Steun Kloptdatwel

Op bezoek bij Berendien 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.