South Park is een enorm populaire animatieserie die op de buis wordt gebracht door de tv-zender Comedy Central. Volgens de Wikipedia ‘staat South Park bekend om zijn simpele animatiestijl, donkere humor en de taboedoorbrekende onderwerpen. De meeste afleveringen zijn een satire op de (Amerikaanse) samenleving, beroemdheden en/of onderwerpen die het nieuws beheersen’.  De vier vrienden Stan, Kyle, Cartman en Kenny zijn de centrale figuren in de serie.

South Park neemt paranormaal onderzoek op de hak 1

De schaduw die Cartman op video vastlegt (uit besproken video).

De aflevering ‘Jewpacabra’ neemt het geloof op de hak in wezens waarvan het bestaan niet vaststaat. De titel van de aflevering verwijst naar de Chupacabra, een mythisch wezen dat zich zou toeleggen op het doden en leegzuigen van geiten.

Cartman probeert in de aflevering zijn klasgenoten er van te overtuigen dat de gevaarlijke ‘Jewpacabra’ in South Park is gezien. Zijn enige bewijs is een video-opname waarop een schaduw is te zien. De schaduw kan natuurlijk allerlei verklaringen hebben: een foutje in de opname, een voorbijlopende hond of coyote, noem maar op. De onrust die Cartman heeft veroorzaakt leidt er toe dat de video wordt voorgelegd aan deskundigen.

South Park neemt paranormaal onderzoek op de hak 2

De ‘deskundige onderzoekers’ analyseren de beelden van Cartman (uit besproken video)

De grap is dat dit geen echte deskundigen zijn, het zijn de ‘experts’ van deBigfoot Field Researchers Organization‘. Dit is een organisatie die onderzoek doet naar het mythische aapachtige wezen Bigfoot (ook wel Sasquatch genoemd) dat in de Amerikaanse bossen zou huizen. De ‘deskundige onderzoekers’ maken een denkfout die vaak wordt gemaakt door paranormale onderzoekers zonder wetenschappelijke achtergrond: vergaande conclusies trekken op basis van veel te weinig gegevens (zonder zelfs maar andere, meer voor de hand liggende verklaringen in overweging te nemen). Dat komt prachtig tot uiting in de commentaren van de ‘deskundigen’ als ze de video van Cartman bekijken:

‘It can’t be human, it’s too low to the ground. … It’s scary. … It’s definitely something, I’m thinking a Sasquatch. Maybe a Baby Sasquatch’.

Als Cartman suggereert dat dit de Jewpacabra is (‘It’s like the Sasquatch, only more elusive and ferocious’), zijn de onderzoekers snel overtuigd:

‘This makes total sense: if we rule out a human and a Baby-Sasquatch, Jewpacabra is the only thing we really have left. … Whatever this thing is, it’s mean and angry as hell.’ 

Daarna wordt het ondeskundige gebruik van geavanceerde beeldbewerkingstechnieken door de Bigfoot-onderzoekers op de hak genomen (veel zelfverklaarde paranormale onderzoekers maken gebruik van allerlei dure maar onnuttige apparaten).

South Park neemt paranormaal onderzoek op de hak 3

Mijn eigen beeld-voor-beeld analyse laat zien dat Cartman een hond heeft gefilmd. Blijkbaar hebben de makers van South Park deze clou achtergelaten (uit besproken video).

Je kunt de video bekijken via deze link. De deskundigen-scène is te zien vanaf 7:40.

Ik heb de video beeld-voor-beeld bekeken en het is duidelijk dat het de schaduw die Cartman ziet … een hond is. Dit kun je zien vanaf 5:45.

Nadat de zogenaamde deskundigen hun zegje hebben gedaan ontrolt zich een bizar verhaal met gebruikelijke maatschappij-kritische South Parkingrediënten. Bekijk de video of lees de plot na op deze Wikipedia-pagina.

Op Kloptdatwel hebben we eerder over de denkfouten van paranormale onderzoekers geschreven: Ghost Hunting levert geen controleerbare feiten op en Spokenjagers lossen wekelijks belangrijke levensvraag op, maar niemand die het boeit?

 

[Update: de linkjes in het bovenstaande artikel naar de besproken aflevering ‘Jewpacabra’ werken helaas niet. Hieronder staat de video, als het goed is werkt deze wel. De verwijzingen naar tijdstippen in de aflevering kunnen afwijken, omdat dit een andere versie is dan die de auteur heeft gezien. Onze excuses daarvoor.]


Voorpagina: uit de besproken video.

Steun Kloptdatwel

South Park neemt paranormaal onderzoek op de hak 4Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.